Za pařbou do Bangkoku, za záhadou do Paříže. Cestujte jako hrdinové filmů

Praha, 11. února 2016

Kdo by nemiloval filmy a seriály. Ty kromě zábavy, napětí či zamyšlení nabízejí i zajímavé lokality a nenápadně diváka provádí všemi kouty světa. Oživte si proto letošní cestování a načerpejte inspiraci na dovolenou z filmových trháků. Projděte se španělskou Barcelonou po stopách Vicky a Cristiny či si užijte pořádnou pařbu v Bangkoku. V momentě, kdy stanete na místě svých hrdinů, dostane jakýkoliv film zcela nový rozměr.

Pokud už vás nebaví pročítat klasické průvodce a chcete si cestu do cizích krajin ozvláštnit, zajděte si do kina či pro filmové klasiky na DVD. Díky nim totiž dostává každé město či hora zcela nový rozměr a řada filmařů to ví. Z filmů se tak stále více stávají pozvánky do konkrétních lokalit. Filmové štáby navíc často využívají místní lokály a zákoutí, aby vytvořily pocit maximální autentičnosti.

Tip: Barcelona podle Woodyho Allena

Vydejte se letos o prázdninách do slunné Barcelony a procházejte se stejnými místy jako dvě hrdinky Allenova filmu Vicky, Cristina, Barcelona. Asi vám hlavu nebude plést charismatický malíř v podání Javiera Bardena a nebude na vás žárlit krásná Penelope Cruz. Stejně jako dvě americké turistky si ale můžete prohlédnout místní galerie či ochutnat lokální vína. Třeba ve vyhlášeném podniku U čtyř koček, kde se v první polovině dvacátého století scházela umělecká avantgarda. Nezapomeňte též na ulici Avinyó, na které kdysi stával nevěstinec, jehož obyvatelky údajně inspirovaly Pabla Piccasa k namalování slavného kubistického obrazu Avignonské slečny. Všechny Gaudího stavby pak asi netřeba ani připomínat.

Tipy na dovolenou:

Hotel Rafael Badalona ****, 15. 9. – 18. 9., snídaně, letecky, od 13 194 Kč, více zde

Tip: Na párty do Thajska

Ať už se chcete pořádně rozloučit se svobodou, nebo jen zažít skvělou párty s přáteli, zaleťte si do Thajska. Dejte si ovšem dobrý pozor, abyste nedopadli jako čtveřice přátel, kteří spolu už jednou slavili v Las Vegas. Ve filmu Pařba v Bangkoku ovšem přípravy na svatbu a loučení se svobodou nabírají zcela nečekané obrátky, které sice dopadnou na jedničku, ale ve skutečnosti by asi skončily vězením. O což ve velmi přísném Thajsku nestojí nikdo. Pokud se tedy po návštěvě místního paláce a chrámů rozhodnete navštívit nějaký z klubů, zde je pár pravidel. „České turisty může překvapit, že thajské kluby obvykle nemají parket a tančí se kolem stolů. Dále je také potřeba přivézt si oblečení do klubu. Řada z nich vás v žabkách a šortkách nepustí dovnitř. Připravte se i na to, že ve většině míst hraje živá hudba,“ radí Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která nabízí tisíce zájezdů po Evropě i do exotických krajin.

Tipy na dovolenou:

Hotel Manhattan ***, 12. 2. – 18. 2., polopenze, letecky, od 23 624 Kč, více zde

Tip: Za dobrodružstvím do Nepálu. Nebo raději do Alp

Jestliže jste si letos kvůli teplému počasí příliš neužili hor, jistě vás nadchne jak dobrodružné drama režiséra Baltasara Kormákura s názvem Everest, tak i výlet do hor pokrytých čerstvým sněhem. Dramatické události z roku 1996 filmaři znovu oživili ve dvou lokalitách. „Kromě Nepálu se natáčelo i v Alpách. Pokud tedy nejste zkušení horolezci a milovníci adrenalinu, zvolte raději druhou z lokací,“ radí Tůma. Záleží už na vás, kterou část Alp zvolíte. Pokud už budete mít dobrodružství na svazích dost, můžete navíc na rozdíl od filmových hrdinů usednout ve vyhřáté hospodě k alpským specialitám.

Tipy na dovolenou:

Blu Hotels Senales ***, 13. 3. – 18. 3., polopenze, vlastní doprava, od 9 990 Kč, více zde

Tip: Jezte, meditujte, milujte se

Hned do několika koutů světa vás zavede hlavní postava filmu a stejnojmenného románu Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert v podání Julie Roberts. Ta se po nevydařeném vztahu vydává na cestu kolem světa a má tři hlavní cíle. V Itálii se učí jíst jako Italové. Naláká vás tedy na neapolskou pizzu s vrstvou rozpečeného sýra a čerstvé bazalky. V Indii se pak učí meditovat a diváky provádí hektickým životem v Dillí i poklidnými dny v ašrámu v Pataudi. Nakonec vás provede mystickým Ubudem a zamiluje se na pláži Padang Padang na indonéském ostrově Bali. Je to tedy ideální průvodce pro všechny, kteří touží po životním restartu.

Tipy na dovolenou:

Taman Agung Beach Inn ***, 5. 5. – 14. 5., snídaně, letecky, od 27 400 Kč, více zde

Tip: Za záhadou mistra Leonarda

Ač je Paříž oblíbeným místem všech filmařů, málokdo ji proslavil tak jako Dan Brown se svou knihou a následně filmem Šifra mistra Leonarda. V hlavním francouzském městě si dokonce můžete objednat prohlídku, která vás provede všemi hlavními místy, ve kterých se drama odehrává. Při ohledávání místa první vraždy si tak prohlédnete Louvre, následně při pátrání po stopách tajného řádu zvaného Převorství sionské navštívíte řadu pařížských kostelů a rozhodně nesmíte minout záhadný Pantheon. „I pro ty, kteří už v Paříži byli, může návštěva dostat zcela nový rozměr. Ponořte se do vyprávění hlavního hrdiny v podání Toma Hankse a dozvíte se o Francii zcela nové a překvapivé věci,“ dodává Michal Tůma z největší české internetové cestovní kanceláře Invia.

Tipy na dovolenou:

Moulin Plaza ***, 15. 4. – 17. 4., snídaně, letecky, od 10 200 Kč, více zde

Publikováno: 11.02.2016