Moře a cestování si užijete i na podzim Aneb Tipy na podzimní exotickou dovolenou

Hlavní dovolenková sezóna letošního roku je u konce. Ani nástup podzimu a postupné ochlazování v tuzemsku ale neznamená, že nemůžete vyjet k moři. Podzim přeje především výletům do exotických destinací. Ty nabízejí teplé počasí i všechny potřebné služby i mimo hlavní sezonu. Přinášíme vám proto tipy na několik destinací, které jsou letos na podzim nejvíc v kurzu. Vyrazit můžete za odpočinkem, potápěním, nákupy i poznáváním nových kultur.

Cestování v podzimních měsících sebou nese celou řadu výhod. Přímořská letoviska i nejvýznamnější památky už mají největší nápor turistů za sebou, z pláží vymizely především rodiny s dětmi. Na dovolené se tak nemusíte mačkat ani upravovat svůj program kvůli dlouhým frontám. Služby hotelů ale i po skončení hlavní sezony zůstávají na špičkové úrovni, výběr ubytování je také oproti letním měsícům mnohem větší. „Exotické destinace navíc už dávno nejsou cenově nedostupné. Ceny all inclusive zájezdů na oblíbené ostrovy v Indickém oceánu se pohybují od 20 tisíc na osobu. Díky pravidelným letům z Prahy i Bratislavy navíc cestování trvá jen několik hodin,“ dodává Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Dominikánská republika je u Čechů populární

Dominikánská republika je letos na podzim jednou z nejoblíbenějších exotických destinací českých turistů. Cestovní agentura Invia například pouze v srpnu registrovala téměř třikrát více objednávek zájezdů do této destinace než loni. Turisté zde najdou jak teplé moře a možnosti koupání, tak celou řadu míst, která stojí za návštěvu. Silným zážitkem je například návštěva hlavního města Santo Domingo, kde narazíte na zajímavé obchody a turistické památky, v čele s universitou nebo nejstarší katedrálou v zemi. Na druhou stranu ale můžete poznat i život původních obyvatel a to například při návštěvě tradičních kohoutích zápasů nebo festivalů. 29. září se zde například koná San Miguel Fiesta na počest jednoho z nejvýznamnějších světců země, 7. října zase velký karneval. Další turisticky oblíbenou destinací je pak rybářská vesnička Cabarete, která umožňuje nahlédnout do života rybářů, ale nabízí i množství vodních atrakcí.

Tip na dovolenou:

Be Live Collection Canoa****,all inclusive, letecky, od 32 990 Kč, více zde

Ve Spojených arabských emirátech nakoupíte zlato i látky

Také Spojené arabské emiráty nabízí vše, co exotická dovolená nabízet má. V zemi najdete teplé moře, hotely různých kategorií i bohatý noční život. Stále oblíbenější dovolenková destinace ale nadchne také milovníky nákupů. V Dubaji například najdete největší zlatý trh na světě, kde se dá výhodně sehnat zlato, perly i drahé kameny nejrůznějších druhů. Na trzích ve městě Sharjah zase seženete nádherné látky s orientálními vzory. Na své si ale přijdou i fanoušci elektrotechniky. Dubaj je totiž velmi pokrokové město, k dostání tu jsou nejnovější hity ze světa mobilních technologií. Dovolená do meky nákupů je navíc letos levnější než kdy jindy „Průměrné ceny prodaných zájezdů jsou v letošní sezóně meziročně levnější dokonce o 6 260 Kč na jednu osobu. Rodinná dovolená ve Spojených arabských emirátech tak vyjde i o několik desítek tisíc levněji než v předchozích letech,“ upozornil Michal Tůma z cestovní agentury Invia.

Tip na dovolenou:

Bin Majid Beach Resort - Cabana Ai - Se Smartwings****, all inclusive, letecky, od 18 990 Kč, více zde

Do Indického oceánu za potápěním

Pokud milujete šnorchlování a potápění, zvolte si pro svoji dovolenou některý z ostrovů v Indickém oceánu. Velmi populární jsou například Maledivy, ostrovní stát Mauricius nebo Srí Lanka, která se nachází v jihovýchodní Asii. Všechny tyto ostrovy nabízí tu pravou exotiku v podobě panensky čistých pláží, jedinečné fauny a flory a v neposlední řadě také klid a romantiku. Oceán navíc obývá celá řada barevný ryb a mořských živočichů, které můžete během potápění pozorovat. „I amatéři si na ostrovech mohou potápění užít. Na plážích je možno využít služeb profesionálních potápěčů a nejrůznějších kurzů. Také při šnorchlování se ale nabízí jedinečný pohled na podmořský život,“ řekl Michal Tůma ze společnosti Invia, která pro letošní podzim nabízí přes 440 tisíc pobytů do exotických destinací.

Tip na dovolenou:

Iberostar Club Boa Vista*****,all inclusive, letecky, od 24 307 Kč, více zde

Kuba láká na pláže i vnitrozemí

Kuba patří dle cestovatelského portálu Lonely Planet mezi místa, která by v roce 2016 neměla chybět na seznamu žádného cestovatele. Největší ostrovní stát Karibiku totiž nabízí pro každého něco. Kubánská riviéra Varadero poskytne řadu luxusních hotelů a pláží. Možnost ubytování však nabízejí i odlehlejší hotely, které zajistí dostatek soukromí. Kuba to ale nejsou pouze pláže, doutníky a rum. Lonely planet upozorňuje také na krásy kubánského vnitrozemí. Zde najdete nádhernou krajinu, která je zapsána na seznamu UNESCO i monumentální skalní útvary. Při pěších nebo cyklistických výletech navíc můžete pozorovat práci místních zemědělců, která zůstává po celá staletí beze změny. Nasajete tak skutečnou atmosféru země, prohlédnete si obydlí místních, anebo ochutnáte lokální speciality.

Tip na dovolenou:

Hotel Copacabana, Club Kawama, Villa Tortuga***,all inclusive, letecky, od 33 400 Kč, více zde

Kapverdy nadchnou romantiky, surfaře i milovníky přírody

Kapverdské ostrovy uprostřed Atlantického oceánu prozatím nepatří k typickým dovolenkovým destinacím. Díky své rozmanitosti ale získávají stále větší oblibu. Devět obydlených ostrovů vám totiž umožní vše od koupání v průzračně čistém moři, přes výšlap na vulkán až po lezení po horách. Dovolenou na Kapverdských ostrovech si tak můžete naplánovat přesně podle svého gusta. Ostrov Boa Vista je například domovem jedné z největší populace želv na světě, Maio nabízí jedny překrásné pláže, ostrov Sal je díky větrnému počasí zase ideální pro milovníky surfování a vodních sportů. Milovníci původní přírody zase mohou vyrazit do jednoho z přírodních parků nebo na výšlap na nejvyšší vrchol země Pico do Fogo.

Tip na dovolenou:

Oasis Atlantico Belorizonte****,all inclusive, letecky, od 23 183 Kč, více zde

Publikováno: 14.09.2016