Dovolená v tuzemsku je oblíbená i na podzim. Zájezdy po České republice volí o 70 % osob více než loni

Dovolenou v České republice volí na podzim až o 70 % více turistů než v loňském roce. Vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia. Větší zájem je také o dovolenou na Slovensku, v Německu nebo Maďarsku. Průměrné ceny prodaných zájezdů navíc meziročně mírně klesly.

Téměř čtyři tisíce klientů cestovní agentury Invia zvolilo letos v létě pro svoji dovolenou Českou republiku. Česká republika se tak stala devátou nejoblíbenější letní dovolenkovou destinací turistů, kteří si pořizují organizované zájezdy. Oblíbenost tuzemských dovolených navíc pokračuje také na podzim. „Nejpopulárnější regiony jsou tradičně Jihomoravský a Jihočeský kraj, turisté ale vyráží často i do Prahy. Průměrně letos na podzim utratí za dovolenou v České republice 3 090 korun na osobu,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na českém trhu.

Zvýšený zájem však cestovní agentura Invia registruje i u některých sousedních států. Počet zájezdů na Slovensko je letos na podzim téměř o 42 % vyšší než loni. Německo pak volí dokonce o 124 % více osob než v loňském roce. Čeští turisté mají zájem také o dovolenou v Maďarsku. Dle údajů cestovní agentury Invia stoupl počet objednávek zájezdů do této destinace meziročně o 36 %.

Za zvýšenou popularitou tuzemských zájezdů stojí dle marketingového ředitele cestovní agentury Invia především zlepšení služeb a dobrá dostupnost. „Poskytovatelé služeb v České republice i okolních zemích na zvyšující se poptávku rychle reagují a jsou schopni nabídnout klientům prvotřídní služby včetně wellness a řady atrakcí. Díky levnější dopravě a dostupnosti navíc mohou turisté volit i kratší pobyty po celý rok,“ vyjmenovává výhody dovolených v tuzemsku Michal Tůma. Česká republika je navíc díky rozsáhlé síti cyklistických tras ideální pro milovníky sportu a turistiky. Dovolenou na Slovensku nebo v Maďarsku pak často volí zájemci o lázeňské pobyty.

Průměrná cena prodaného zájezdu do České republiky meziročně klesla o více než 350 Kč na osobu, o téměř 250 Kč na osobu se oproti loňskému podzimu snížila také průměrná cena prodaného zájezdu na Slovensko. Nejvýraznější pokles cen pak cestovní agentura Invia zaznamenala v případě Maďarska. Průměrná hodnota prodané dovolené na osobu činí v případě této destinace 5 376 Kč, což je o 1 140 Kč méně než loni na podzim.

Publikováno: 12.10.2016