Lyžařská dovolená 2017: V kurzu jsou velká střediska v italských Alpách a Dolomitech

Praha, 23. února

Ideální lyžařské podmínky, které v letošní zimní sezóně v Evropě panují, se projevují vyšším zájmem turistů o lyžařské zájezdy. Z údajů cestovní agentury Invia přitom vyplývá, že za zimní dovolenou turisté neváhají cestovat delší vzdálenost a připlatit si. Populární jsou zejména italská lyžařská střediska, ty volí více než polovina turistů, kteří si pořizují lyžařské zájezdy u cestovních kanceláří.

Zatímco v tuzemsku vyrážejí Češi za zimními sporty nejčastěji na vlastní pěst, ti, kdo se rozhodli pro lyžařskou dovolenou v zahraničí, se často obracejí na cestovní kanceláře. Mezi nejvyhledávanější destinace těchto turistů pak v zimním období patří tradičně Itálie. Prodané zájezdy do této destinace tak i letos v zimě tvoří více než polovinu všech prodaných lyžařských zájezdů u cestovní agentury Invia. Nejvíce turistů volí pro svou dovolenou údolí Val di Fiemme, které je považováno za vstupní bránu do Dolomitů a je dopravně nejdostupnějším střediskem v této oblasti. Cesta autem z Prahy sem zabere zhruba 7 a půl hodiny, cena prodaného zájezdu do tohoto střediska pak letos v zimě činí u cestovní kanceláře Invia průměrně 6 788 korun na osobu.

Val di Fiemme je však populární i díky dobré návaznosti na další ski areály. „V rámci Dolomitů mají turisté možnost využít skipas Dolomiti Superski, s nímž mohou lyžovat hned ve 12 střediscích. Za zimními sporty se tak mohou vydat do střediska Cortina d'Ampezzo Tre Valli nebo Civetta, která se v letošní zimní sezóně těší zvýšené popularitě. Zájezdy do Civetty například volí téměř třikrát více turistů než vloni,“ řekl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou v prodeji pobytů přes internet.

Mezi další oblíbené turistické cíle v Itálii patří lyžařská oblast Alta Valtellina rozléhající se na rozhraní Itálie, Švýcarska a Rakouska. Oblast, která zahrnuje jedny z nejnavštěvovanějších lyžařských středisek – Livigno a Bormio – letos prozatím volilo šestkrát více lyžařů než v loňské zimní sezóně. Populární je též rodinný lyžařský areál Paganella nacházející se v provincii Trentino nebo nedaleké Monte Bondone.

Také lyžaři cestující do Rakouska mají v letošní zimní sezóně zájem především o velká lyžařská střediska, jež nabízejí sjezdovky různých obtížností i množství vyžití pro rodiny s dětmi. Tradičně nejnavštěvovanější jsou lyžařské areály Dachstein West a Kaprun. Téměř pětkrát více turistů oproti loňsku volilo například třetí největší rakouské středisko Saalbach, které disponuje 270 km sjezdovek.

Ceny lyžařských zájezdů v zahraničí se oproti loňskému roku mírně zvýšily. „Průměrná cena prodaného zájezdu na osobu se v případě pěti nejpopulárnějších destinací v Itálii pohybuje okolo sedmi tisíc korun. Nejlevnější je dovolená ve Val di Fiemme, která vyjde průměrně na 6 788 korun na osobu. Pobyt v Livignu je pak v průměru o 1380 korun na osobu dražší,“ uvedl Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která má ve své nabídce desítky lyžařských zájezdů. Pobyty do Rakouska vyjdou české turisty často i o tisíce levněji. Kupříkladu cena prodaného zájezdu do lyžařského areálu Dachstein West činí 4 393 korunu na osobu. „Turisté musejí při pořizování lyžařských zájezdů samozřejmě počítat s výdaji za skipasy. Ty se pohybují v cenové relaci zhruba od 20 do 45 euro za den dle velikosti areálu a kvality nabízených služeb,“ dodal Michal Tůma.


Tabulka č. 1: Nejpopulárnější lyžařská střediska v Itálii:

Ski areál Průměrná cena na osobu 2016/2017
Val di Fiemme 6 788 Kč
Paganella 6 817 Kč
Bormio 7 054 Kč
Livigno 8 500 Kč
Monte Bondone 6 789 Kč

Zdroj: Statistiky Invia, prodej lyžařských zájezdů 10/2016 – 02/2017


Tabulka č. 2: Nejpopulárnější lyžařská střediska v Rakousku:

Ski areál Průměrná cena na osobu 2016/2017
Kaprun 6 283 Kč
Dachstein West 4 393 Kč
Schladming / Dachstein 5 539 Kč
Saalbach / Hinterglemm 4 467 Kč
Nassfeld 4 060 Kč

Zdroj: Statistiky Invia, prodej lyžařských zájezdů 10/2016 – 02/2017

O společnosti Invia.cz, a. s.
Společnost Invia.cz, a. s., je největší cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Zákazníkům nabízí neustále aktualizovanou nabídku katalogových i Last Minute zájezdů v přehledné, jednotné formě, čímž šetří jejich čas při plánování dovolené. Díky svým kvalitním službám má cestovní agentura Invia již více než 1 500 000 spokojených klientů. Invia navíc poskytuje unikátní pojištění Faktor 100, které chrání klienty při krachu cestovní kanceláře. Díky svým službám zajistila Invia klientům možnost nejbezpečnějšího nákupu dovolené na českém trhu.

Webové stránky www.invia.cz byly v roce 2012 vyhodnoceny jako absolutní vítěz soutěže WebTop100 v kategorii Obchod a služby a zároveň oceněny 1. místem v kategorii Cestovní ruch. V prestižní anketě TTG Travel Awards byla Invia v letech 2013 a 2014 oceněna jako nejlepší online prodejce.
Cestovní agentura je pro zákazníky dostupná nejen na internetu, ale i ve více než 100 kamenných klientských centrech ve městech po celém území České republiky. Invia má své zastoupení na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Kvalitní servis společnost svým zákazníkům zaručuje prostřednictvím špičkových technologií, znalosti cestovního ruchu a moderního brněnského call centra s vysoce kvalifikovanými prodejci.

Kontakty

Michal Tůma
marketingový ředitel
Invia.cz, a.s.
tel.: +420 226 000 622
e-mail: michal.tuma@invia.cz
Na Hřebenech II 1718/8, Praha 4, 140 00
www.invia.cz

Publikováno: 23.02.2017