Dovolená u moře znovu ve hře: Kam a jak je možné vyrazit?

Omezení cestování nakonec nebude tak přísné, jak to nějakou dobu vypadalo. Oblíbené destinace českých turistů otvírají hranice a chystají se na sezónu. Kdy a kde začne, a na co se během plánování letní dovolené u moře připravit?

„Výhled na letošní letní dovolenou je nakonec optimističtější, než se ještě před pár týdny zdálo. Například Řecko, nejoblíbenější letní cíl, kam například loni odcestovalo 21 procent našich klientů, se znovu otevírá 1. července, kdy sem znovu začnou létat přímé lety z Prahy. Také letos jsou dotazy na dovolenou v Řecku nejčastější a někteří zákazníci už si zájezd na červenec i srpen dokonce zakoupili,“ popisuje současnou situaci mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

V závěsu za Řeckem Invia každoročně nejlépe prodává Egypt, kam loni vyrazilo 16 procent klientů, ten však prozatím zůstává uzavřen, nicméně o jeho otevření se intenzivně jedná. Naopak třetí nejoblíbenější Turecko, kde loni strávilo dovolenou 10 procent klientů, vypadá nadějně a v současnosti se stejně jako řada dalších destinací připravuje na návrat turistů. Například společnost Smartwings slibuje, že od konce června začne postupně létat do Bulharska, Chorvatska, na Kanárské ostrovy, Madeiru, Kypr a řecké ostrovy Rhodos, Heraklion, Zakynthos a Korfu. V další vlně by pak měla následovat Sardinie, Mallorca i turecká Antalye.

Do některých evropských zemí bude možné vydat se autem i dříve. „V některých státech je vyžadováno na hranicích potvrzení o rezervaci ubytování, podepsání čestného prohlášení, že jste zdraví, případně, že zemí pouze projíždíte. Při návratu z dovolené zpět do Česka je nutné mít negativní test na Covid-19 nebo se nahlásit na hygienické stanici, která rozhodne o karanténě,“ upozorňuje Andrea Řezníčková na možná opatření, která bude zřejmě nutné na cestách dodržovat.

Situace se samozřejmě bude ještě vyvíjet a během času jistě i trochu měnit. Jak tedy vypadá výhled na léto v oblíbených destinacích právě teď?

Řecko: Možná i bez testů

„Řecko zahajuje turistickou sezónu 15. června, od 1. července se obnoví mezinárodní lety. Podle ministerstva zahraničí probíhají jednání o tom, že by čeští občané nemuseli předkládat test, ani být v karanté. Momentálně platí speciální opatření na plážích: vzdálenost mezi slunečníky s lehátky musí být minimálně čtyři metry, pod jedním slunečníkem mohou být pouze dvě lehátka (rodiny mají výjimku), občerstvení je vydáváno u okénka, na plážích je zakázán prodej alkoholu a kontaktní sporty, v některých hotelových restauracích bude samoobslužný bufet nahrazen klasickou obsluhou. Předpokládáme však, že v průběhu léta se vše bude vracet k normálu,popisuje Řezníčková.

Turecko: Od srpna

Po obnovení letů, které je plánováno na srpen, budou pětihvězdičkové hotely v Antalyi od června opět vítat domácí i zahraniční hosty. Začnou fungovat s náležitými opatřeními, jako je měření teploty, rozestupy či dezinfekce zavazadel. Samozřejmostí bude, že tyto hotely preventivně alespoň v počátku omezí bufetové stravování, a budou vydávat jednotlivé porce. Zavádějí se i některá technologická opatření, například místo karet a klíčů k pokoji hosté dostanou QR kód do chytrého telefonu.

Španělsko: Od července bez karantény

Také Španělsko se pomalu navrací k normálu. Turisté, kteří sem přijedou po 1. červenci, nebudou po návratu muset do karantény. 25. května se tu už otevřely pláže i pro koupání. Vůbec nejbezpečnější je vyrazit do nejméně zasažených, a zároveň velmi krásných oblastí Kanárských ostrovů a Baleárů, mezi nimiž se zároveň plánuje bezpečný koridor.

Egypt: O letech se jedná

Egypt je zahraničním turistům zatím uzavřený, o obnovení letového spojení se v současnosti jedná a my věříme, že to nebude mít dlouhého trvání. Domácí turistika se pravděpodobně rozběhne v červnu,“ uvádí Řezníčková. Ani tady se neobejdou bez preventivních opatření: Pokoje nejžádanějších hotelů budou obsazené střídavě tak, aby každý druhý pokoj zůstal volný, z parkoviště do hotelu povede dezinfekční koridor, budou se dezinfikovat kufry, počítá se s méně klienty i zaměstnanci, ale také bezpečnější formou vydávání jídla. I tady závadějí QR kód, zároveň každý hotel má vlastního lékaře a větší hotely vyčlení patro na případné nemocné klienty. Podobně jako Egypt je na tom také Tunisko.

Chorvatsko: Už je dostupné

Země už otevřela hranice (nepřístupný zůstává ostrov Brač) a zrušila povinnost předkládat negativní test či nutnost čtrnáctidenní izolace. „Jedinou podmínkou přicestování je předložení rezervace ubytování nebo nájmu lodi na hranicích, přičemž pozvání od známého nestačí. Cizinci musí také během pobytu dodržovat speciální pokyny, tedy omezit kontakt s dalšími osobami a každé no si měřit teplotu. Pokud bude vyšší než 37,2° C, je nutné kontaktovat místní hygienickou stanici,“ říká mluvčí agentury Invia. V zemi se 25. května otevřely restaurace i obchody, roušku je nutné nosit ve vnitřních veřejných prostorách. Na plážích i všude jinde by lidé měli dodržovat rozestupy dva metry.

Bulharsko: Restrikce se zmírňují

Země by se mohla českým turistům otevřít v druhé polovině června. Postupně zmírňuje zavedené restrikce a chystá se na návrat k původnímu stavu. Jsou již otevřené některé hotely, také bazény, venkovní bary, restaurace a povolen je i vstup do národních parků.

Ceny srovnatelné s loňskem

Současná situace by zatím neměla na ceny mít žádný výrazný vliv. „Ceny zájezdů se nezvyšují a zůstávají na loňské úrovni, kdy průměrný zájezd do Řecka stál 15 300 Kč a do Egypta 15 000 Kč na jednoho cestujícího,“ uklidňuje Řezníčková.

Je jasné, že všechny cestovky i další subjekty cestovního ruchu musí nyní počítat s tím, že se situace může zase kdykoli a jakkoli změnit. „Agentura Invia spustila prodej zájezdů do destinací, které už odsouhlasily možnost vstupu českých turistů. Počítáme i s variantou, že by se koronavirová situace opět zhoršila, a chceme ujistit naše klienty, že ani v tomto případě o svůj zájezd nepřijdou, ale domluvíme se na jeho přesunutí či vystavíme voucher,“ popisuje Řezníčková případný postup.

Publikováno: 27.05.2020