Cestovat o samotě? Ženy už se nebojí

V posledních letech se sólo cestování stalo velkým trendem po celém světě. V současné koronavirové době dostává ještě další smysl. A zatímco samotní muži na cestách nebyli nikdy ničím výjimečným, teď si to samé osvojují i ženy. Včetně těch českých. Potvrzují to údaje cestovní agentury Invia. Zdaleka přitom nejde jen o mladé ženy, výjimkou nejsou ani šedesátnice.

Zatímco jejich matky by se stále ještě strachovaly, zda je daná destinace bezpečná a jestli vůbec samy zvládnou tak dlouhou cestu, dnešní ženy už nad ničím takovým příliš nepřemýšlí. Respektive jsou dostatečně informované na to, aby věděly, do jaké země mohou vyrazit s naprostým klidem a dokonale si to užít, i když jedou bez partnera i kamarádky.

Dobrodružství a čistá hlava

Zpravidla se dnešní sólo cestovatelky dělí na dvě skupiny – jedna z nich chce zažít dobrodružství a vydává se do neobvyklých končin dát si pořádně do těla a dokázat, co všechno mohou zvládnout. Ta druhá si jede spíš odpočinout, možná se seznámit a aby si dokonale vyčistila hlavu, jede prostě sama. Jedno ale mají společné - vyráží s cestovní kanceláří či agenturou.

„Každou sezónu máme tisíce klientů, kteří cestují sami, a jejich počet se každoročně o deset procent zvyšuje, přičemž z 60 procent jsou to ženy. Jejich nejoblíbenější destinací je Egypt, zejména Hurghada, dále Tunisko, Řecko a Turecko, většinou létají do čtyřhvězdičkových hotelů na osm dní. A většinou jde o ženy mezi 40 až 60 lety,popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Zůstat aktivní

Podle údajů americké agentury REI Adventures, která se specializuje na dobrodružné výlety do divočiny, se dokonce od roku 2010 zvýšil počet sólo cestovatelek o 60 procent. Ženy zároveň tvoří 58 procent všech jejich klientů. Odůvodňují to tím, že se dnešní ženy touží naučit nové dovednosti, poznat další kus světa, zkrátka vyzkoušet něco úplně nového.

„Aktivní dovolená, kde je odpočinek spojen s výlety a dalšími aktivitami, pak ženám dává jistotu, že i když cestují samy, nikdy samy nezůstanou a budou moci své zážitky sdílet s novými lidmi. Někdy stačí se jen zapojit do programu, který nabízejí all-inclusive hotely,“ radí Řezníčková, jak to udělat, aby samoty na cestách nebylo příliš.

Jako Reese a Julia

A kde se tento rozvíjející se trend vzal? Můžeme hledat hluboké psychologické a sociologické důvody, nicméně cestovatelské servery říkají, že na začátku byl film Jíst, meditovat, milovat z roku 2010, v němž se Julia Roberts vydala po rozvodu hledat smysl svého života cestou kolem světa. Novou módu pak stvrdil snímek Divočina s Reese Witherspoon, který vznikl o čtyři roky později a zobrazoval náročnou 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou Pacific Crest Trail. Hlavní hrdinka se rovněž odhodlala absolvovat ji na vlastní pěst a najít sebe sama.

„Dalším důvodem, proč by se tento způsob cestování mohl i nadále rozvíjet, je současná situace, která odrazuje od shlukování a nabádá k dodržování bezpečné vzdálenosti. Pokud se tak dosud někdo cítil trochu trapně proto, že cestuje sám, nyní už to nebude vůbec nic divného,“ doplňuje Řezníčková.

Publikováno: 10.08.2020