Dovolená u moře s minimem omezení: Tunisko se hlásí o slovo

Tunisko jako první mimoevropský stát po koronavirové krizi obnovilo letecké spojení s Českou republikou. První let vypravený v sobotu 15. srpna byl plně vyprodaný. Přestože i v této zemi platí bezpečnostní opatření, nejsou zdaleka tak přísná jako například ve Španělsku. Jaká dovolená vás tedy v Tunisku čeká?

„Tunisko zavedlo svůj sanitární protokol, který například nařizuje hotelům dodržovat jen padesátiprocentní obsazenost, což může být pro turisty výhoda – užijí si prázdné pláže i mnohem volnější společné prostory. Mírným omezením může být, že si jídlo u bufetového stravování neberete sami, ale servíruje vám ho obsluha. Ta také musí v hotelech nosit roušku. Vy si ji musíte nasadit samozřejmě v letadle a na letišti a potom už jen v obchodech. Protože se ale v Tunisku obvykle nakupuje venku na tržištích, příliš se vás toto opatření nedotkne,“ popisuje současnou situaci mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

S cestovkou bez testu

Zájem o dovolenou v Tunisku roste a dá se předpokládat, že prodeje zájezdů do této destinace budou letos vyšší, než se předpokládalo, přičemž loni sem zavítalo 109 tisíc českých turistů, což je 10 procent zákazníku agentury Invia. „Po Řecku nejlépe prodáváme Egypt, který ale ještě své hranice neotevřel. Každoročně sem odcestuje 16 procent klientů. Předpokládáme, že letos se jejich zájem přesune do Tuniska. To samé platí o stále nedostupném Turecku, kde loni strávilo dovolenou 10 procent klientů,“ říká Řezníčková.

Před cestou je nicméně nutné sledovat aktuální informace, protože ve středu 19. srpna zavedla tuniská vláda povinnost předložit negativní test na Covid-19 při vstupu do země a omezila samostatný pohyb. „Tato nařízení se však necestují organizovaných cest, a tak pokud jedete s cestovkou, můžete zůstat klidní, váš zájezd to nijak neovlivní. To samé platí i o vnitrostátních výletech. Pokud si je pořídíte přes agenturu, můžete se vydat, kam budete chtít,“ vysvětluje Andrea Řezníčková.

Tipy na nezapomenutelný výlet

Přitom vzdát se v Tunisku výletů by byla škoda, navzdory tomu, že sem většina lidí cestuje jen za dovolenou u moře. Přitom místní starořímské památky mají velké kouzlo. Známým cílem je Kartágo, ležící kousek od hlavního města Tunis. Krásné je nedaleké město Sidi Bou Said, jehož modrobílá architektura připomene Řecko. Ve střední části země najdete druhé největší "koloseum" na světě - amfiteátr El-Jem.

O Tunisku se říká, že je bránou Sahary, kterou byste jednou v životě rozhodně měli vidět. „Pojměte to jako dvoudenní výlet s přespáním. Užijete si projížďku na velbloudech, západ slunce, nocování v beduínských stanech, které může být nad očekávání příjemné. Zvlášť v podzimních měsících teplota v noci klesne, a tak se tu spí velmi příjemně,“ doporučuje Andrea Řezníčková.

Kde zůstat

Do Tuniska se létá na známý ostrov Djerba, ale také do Enfidhy nebo Monastiru. Právě Monastir je skvělý proto, že krásné pláže a resorty jsou pouhých pět minut od letiště. Minimalizujete tak pobyt v roušce v transferu. Na Monastir ještě navazuje středisko Sousse, kam můžete vyrazit třeba taxíkem, když chcete jinou než hotelovou večeři, nebo si někam zajít na drink (pozor, jste v muslimské zemi, kde se alkoholu příliš neholduje) nebo kávu. I tady se zároveň nabízí několik výletů - projděte si hrad Ribat (z jeho hradeb je krásný výhled na město i pobřeží) a mauzoleum prvního místního prezidenta Habiba Bourguiby, kterého tu všichni zbožňují. Nad jeho hrobkou visí obří lustr z českého skla.

Co ochutnat

Alespoň jeden den z vašeho pobytu si zajděte mimo hotel do místní restaurace, ať ochutnáte, co Tunisané běžně jedí. I v hotelu samozřejmě něco z jejich stravy poznáte, ale je hodně přizpůsobená Evropanům, respektive tomu, co místní považují za luxusní potraviny, kterými chtějí své hosty uctít.

„Připravte se na hromady jablek. Přestože pro Evropany jsou běžnou věcí, v Tunisku jsou vzácností, která se tu nepěstuje. Není to tedy tak, že vám podávají to nejobyčejnější, ale vlastně právě naopak. Místní nejčastěji jedí těstoviny, milují sendviče s harisou a tuňákem. Turistům ale hodně servírují rýži, nechybí hranolky. Lokální specialitou je pak takzvaný brik, piroh z listového těsta plněný tuňákem, vejcem nebo bramborami. Ten rozhodně musíte ochutnat,“ popisuje Kateřina Dušková z Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch.

Ceny se nezvyšují, pojištění na Covid-19 je možné

Ceny zájezdů se ani v souvislosti s aktuální situací nezvyšují a zůstávají srovnatelné s loňskem. Osmidenní all inclusive zájezd, což je u Čechů vůbec nejoblíbenější zájezd, lze pořídit už od 9000 Kč. Ceny stejného zájezdu do pětihvězdičkového hotelu začínají na 10 800 Kč. „Nabízíme zároveň pojištění proti Covid-19. Pokud si ho klienti sjednají a před odjezdem zjistí, že se nakazili touto nemocí a nemohou proto odletět, garantujeme jim vrácení peněz za zakoupený zájezd,“ dodává Řezníčková.

Publikováno: 21.08.2020