Dovolenou snů zažijete v Dominikánské republice

Dominikánská republika se svojí krásou vyrovná Maledivám, oproti nim je tu však mnohem víc zábavy, moře památek a dovolená tady také vyjde na výrazně méně peněz. A co víc, hranice jsou Čechům otevřené a země po turistech nevyžaduje negativní test.

„Nabízí se říct, že je Dominikánská republika skvělou destinací pro rodinnou dovolenou. Je tu totiž spousta hotelů s aquaparky a nejen děti tu mají pořád co dělat, jenže tady si na své přijde každý. Jsou tu všechny varianty hotelů – nabídka uspokojí kromě rodin i velmi náročné klienty, zároveň low budget cestovatele, a ti, kdo naopak chtějí mít od dětí klid, mohou využít adults only hotely,“ popisuje Dominikánskou republiku mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Kromě toho je tato země velmi moderní, bezpečná a civilizovaná. Nabízí veškerý komfort, spoustu zábavy, nočního života i výletů. „Na podzim je Dominikánská republika je díky větru a velkým vlnám rájem surfařů. Hlavní sezóna tu začíná koncem listopadu, nicméně zájezdy pořádáme už od začátku října. Devítidenní pobyt v pětihvězdičkovém hotelu s all inclusive se tu pohybuje mezi 30 a 40 tisíci, u cestovní agentury Invia ho zákazníci seženou už od 33 tisíc korun,“ dodává Řezníčková.

Kam vyrazit?

Dominikánská republika leží v Karibiku a zabírá dvě třetiny východní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily. Na severu je omývána Atlantským oceánem a na jihu Karibským mořem. Můžete si tak být jistí, že na vás čeká křišťálově čisté azurové moře. Lze sem cestovat po celý rok, protože teploty se v podstatě celoročně, v létě je tu přes 30 stupňů, v zimě kolem 28 stupňů.

Hlavním městem je Santo Domingo, jehož koloniální zóna je zapsaná na seznamu památek UNESCO. Jde totiž o nejstarší město Nového světa, kde najdete první katedrálu, univerzitu i nemocnici v Americe. Je tu také přes 300 muzeí, galerií, koná se tu spousta kulturních akcí. V regionu Karibiku a Střední Ameriky je město vyhlášené i svou gastronomickou nabídkou.

Punta Cana: Nejkrásnější pláže na světě

Nejoblíbenějším letoviskem je zřejmě Punta Cana na východě ostrova, kde se setkává Atlantský oceán s Karibským mořem a jsou tu jedny z nejkrásnějších pláží na světě – pláž Bavaro bývá v žebříčcích top 10. Krásné jsou ale také Uvero Alto, Cabeza de Toro, Macao, El Cortecito nebo Juanillo. „Pokud by vás omrzelo lenošení, můžete se vydat na výlet do některého ze zábavních parků a zaplavat si s delfíny, proletět se na ziplines exotickou vegetací, nebo absolvovat let balonem. Jsou tu také perfektní podmínky pro potápění a konají se tu golfové turnaje,“ říká o místních aktivitách Andrea Řezníčková.

Boca Chica: Kousek od letiště

Pokud byste nechtěli s dětmi cestovat příliš daleko, zůstaňte v destinaci Boca Chica, která leží kousek od mezinárodního letiště v Santo Domingu. I tady najdete krásné bílé písčité pláže, korálové útesy a laguny s tyrkysovou vodou. Počítejte však s tím, že o víkendech sem hodně jezdí místní, obyvatelé Santo Dominga, užít si volný čas. I proto tu najdete spoustu zábavy i po setmění – užijete si řadu restaurací, diskoték a barů umístěných přímo na pláži, což je opět důkaz, že v Dominikánské republice si užije úplně každý bez ohledu na věk.

V Dominikánské republice to obecně hodně žije, proto pokud byste chtěli najít spíš klidnější kout, odkud občas vyrazíte za zábavou, zapamatujte si město Juan Dolio. Jeho klid a pohodu vyhledávají hlavně zamilované páry. Ani tady se ale nudit nebudete - v průběhu dovolené můžete vyzkoušet třeba potápěčský kurz nebo navštívit baseballový zápas na stadionu Tetelo Vargas.

Cesta do přírody i historie

Kam na výlet? La Romana je známá jako Město cukru, leží tu totiž rozsáhlé plantáže cukrové třtiny, která byla ještě nedávno hlavním ekonomickým zdrojem tohoto ostrova. Po cestě navštivte také uměleckou vesničku Altos de Chavón, která je vlastně dokonalou kopií koloniálních vesniček z 16. století, a tak si tu můžete krásně představovat, jak se tehdy asi žilo.

„V Dominikánské republice si však užijí i milovníci přírody. Doporučuji národní park Parque Nacional del Este (Východní národní park) a proslulé korálové ostrůvky Saona a Catalina. Jsou domovem mnoha endemitů, roste zde celkem 572 rostlinných druhů, z nichž je 53 endemických a trvale zde hnízdí na 60 ptačích druhů. Během výletu lodí je možné na otevřeném moři spatřit dovádějící delfíny,“ dává tipy na výlet Řezníčková.

Poloostrov Samaná

Největší přírodní bohatství však najdeme na poloostrově Samaná na severovýchodě země. Tropické pralesy, tyrkysové moře a nekonečné háje kokosových palem dělají z tohoto místa pravý karibský ráj. O tomto poloostrově se vypráví, že se tu dokonce zastavil Kryštof Kolumbus na cestě do Nového světa. Samaná byla po dlouhou dobu opuštěným místem. První obyvatelé sem přišli z Kanárských ostrovů až v roce 1756. Po určitou dobu to byl i ráj pirátů, kteří odtud útočili na proplouvající lodě. Později se poloostrov ocitl v držení Napoleona Bonaparta a byl obsazen také americkou armádou. Pestrá historie a prolínání evropské a africké kultury vytvořily ze Samaná jedinečné místo s osobitou kulturou.

Publikováno: 29.09.2020