Egypt se otevírá českým turistům. Čeká se zvýšený zájem

České cestovní kanceláře nabízejí další mimoevropskou destinaci. Po Tunisku, Dominikánské republice, Maledivách a Zanzibaru se otevírají také hranice Egypta, který patří mezi vůbec nejnavštěvovanější země. První charterový let z Prahy sem vyrazil v sobotu 3. října. Turisti potřebují při cestě tam i při návratu negativní test na Covid-19.

„Loni do Egypta odletělo 73 000 Čechů, z toho 48 procent do Hurghady, což je naše nejnavštěvovanější lokalita z celého světa. Letošní rok byl od samého začátku poznamenaný šířením koronaviru, a tak je logický propad. Nicméně Egypt stále zůstává destinací, na niž se naši zákazníci nejčastěji ptají,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Egypt se teď znovu otevřel zahraničním turistům v sobotu 3. října, kdy tam také odletělo první letadlo z Prahy. Létat se zatím bude každou sobotu.

Nejoblíbenější vánoční destinace

„V tuto chvíli víme, že se s námi do Egypta chystá 400 klientů. Očekáváme, že zájem ještě velmi zásadně poroste, a to i s ohledem na fakt, že sezóna tady právě začíná,“ popisuje Řezníčková. „Egypt je po Řecku každoročně naší druhou nejoblíbenější destinací, míří tam 16 procent ze všech našich klientů, na podzim a v zimě pak první. V této zemi také Češi nejčastěji tráví Vánoce a Silvestra, ale i Velikonoce,“ popisuje mluvčí.

Protože kromě Tuniska a Dominikánské republiky zůstává většina exotických destinací turistům uzavřena, očekává se také, že touha cestovat přivede do Egypta i turisty, kteří by si ještě loni vybrali úplně jinou lokalitu. „Očekáváme, že se zájem zvedne, jakmile se tuto sobotu vrátí první spokojení klienti,“ dodává Řezníčková.

Test v ceně zájezdu

Po Hurghadě je nejčastějším egyptským cílem českých turistů Marsa Alam, kam v roce 2019 odjelo 38 procent klientů, na třetím místě je Sharm el-Sheikh s 10 procenty. Loni sem Češi nejčastěji jezdili na osm dní, nejvíce (51 procent) poptávali čtyřhvězdičkové hotely s all inclusive službami (93 procent).

K cestě do Egypta je nyní nezbytné prokázat se negativním testem na Covid-19, který není starší 48 hodin, přičemž poplatek za vstupní test je u cestovní agentury už zahrnut v ceně zájezdu, přičemž týdenní zájezd klienti pořídí už za 8377 Kč. Prokázat se negativním výsledkem testu je pak stejně jako u každé mimoevropské destinace nutné i po návratu do Česka. Děti do šesti let tuto povinnost nemají.

Publikováno: 05.10.2020