Valentýn v zahraničí? Místo víkendu v Paříži týden u moře

Když se řekne romantický výlet k příležitosti dne svatého Valentýna, většinou si představíme prodloužený víkend v Paříži nebo jiné evropské metropoli. Letošní trend je ale jiný - mnohem jednodušší i výhodnější je totiž vydat se na týden či dva k moři. Častým řešením je i cesta jako dárek v podobě poukazu.

Mezi destinacemi, kam se čeští cestovatelé letos vydávají oslavit svatého Valentýna, vede Egypt. Je to zároveň jedna z mála věcí, která se meziročně nezměnila, protože Egypt v této části roku bývá suverénní jedničkou pokaždé,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. „Naopak ale zcela vymizel zájem o kratší pobyty v evropských metropolích jednoduše proto, že se nevyplatí. V drtivé většině zemí je stále zavedena povinnost předkládat negativní test při příjezdu i návratu do Česka, což se klientům u čtyřdenních zájezdů zkrátka nechce podstupovat, nemluvě o tom, že se taková cesta kvůli testům finančně prodraží. Mnohem výhodnější je proto spojit Valentýna se zimní dovolenou a vyrazit do tepla na delší dobu,“ popisuje Řezníčková, jakým způsobem nyní turisté vybírají své výlety.

Řada Čechů také vyčkává, zda nebude možné přece jen letos vyrazit do zahraničí na hory. Mluví se o tom, že Itálie během ledna otevře hotely a některá švýcarská střediska jsou nyní otevřená, i když situace se tu mění podle počtu nakažených v jednotlivých regionech.

„Právě kvůli nepřehledné situaci volí někteří cestovatelé raději dárkový poukaz, díky němuž budou moci vyrazit teprve tehdy, až bude otevřená jejich oblíbená destinace nebo se rozvolní některá bezpečnostní opatření. O tyto poukazy je letos velký zájem, od listopadu se prodaly už za 12 milionů korun. Lze je využít i na first minute letní zájezdy, které jsou ještě do konce ledna za tu nejvýhodnější cenu,“ dodává Řezníčková. Ti, kdo vyráží v únoru, volí kromě zmíněného Egypta exotické destinace, kde je teď příjemné teplo, lze se koupat v moři. Pobyty jsou pak delší, většinou osmidenní.

Egypt

Přestože letní sezóna začíná v Egyptě až v polovině března, velmi příjemné počasí je tam celoročně, a tak sem Češi rádi vyráží v polovině února. „Výhodou je, že ještě není takové horko, a tak můžete vyrazit na jeden z mnoha výletů, které Egypt nabízí. Nevidět alespoň jednou v životě pyramidy v Gíze nebo Údolí králů by byl hřích,“ doporučuje Andrea Řezníčková. Turisti potřebují při cestě tam i při návratu negativní test na Covid-19, ale u vybraných zájezdů cestovní agentury Invia jsou dokonce oba testy hrazeny. Vůbec největší zájem je obvykle o pobyt v Hurghadě, následuje Marsa Alam, na třetím místě je Sharm el-Sheikh. Většina turistů jezdí na osm dní do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive. Na valentýnský termín takový zájezd pořídíte s Invia i za méně než 11 tisíc korun.

Zanzibar

Na Zanzibar můžete vyrazit za odpočinkem, vykoupat se v křišťálově čistém moři, ale také poznat autentickou africkou kulturu. Ostrov patřící k Tanzanii nevyžaduje negativní test. Díky několika českým resortům jde o dovolenou pro všechny věkové skupiny bez ohledu na jazykovou vybavenost. Čeští cestovatelé teď většinou volí zájezd na 9 dní do čtyřhvězdičkového all inclusive hotelu. Jezdí sem hlavně páry, a to ze 79 procent. Ceny zájezdů z Prahy na Zanzibar na Invia.cz se většinou pohybují mezi 30 a 40 tisíci korun.

Maledivy

Vyhledávané a velmi bezpečné jsou Maledivy, známé svým soukromím, což v souvislosti s faktem, že sem všichni letí otestovaní, znamená, že je prakticky nulová šance, že se tu můžete nakazit. Každý tu bydlí ve své vile či bungalovu, a hosté se tím pádem nepotkávají v jednom blokovém hotelu. Klientům, kteří chtějí v tomto roce zažít exotiku, bych určitě doporučila i tyto romantické ostrůvky. Navíc je to klidná destinace, bez testování. Test je nutný jen při návratu. Sama jsem tu byla loni a je to nádherný zážitek. Takovou barvu moře jen tak nezažijete. Žádné velké hotelové komplexy, soukromí, skvělý servis, zkrátka jen vy a ráj na zemi, popisuje Andrea Řezníčková. Zájezd na 9 dní s polopenzí momentálně pořídíte už okolo 33 000 korun.

Dominikánská republika

Dominikánská republika se svojí krásou vyrovná Maledivám, ostatně říká se jí „perla Karibiku“. Zábava je tu přitom ještě o něco pestřejší, je tu moře památek a výletních cílů, a dovolená tady také vyjde na výrazně méně peněz. Hranice jsou Čechům otevřené a země po turistech nevyžaduje negativní test. Ten je nutný jen po návratu do Česka, případně musí turisté nastoupit čtrnáctidenní karanténu. Hlavní sezóna tu začíná koncem listopadu, a vůbec nejkrásnější počasí je od ledna do dubna. Teploty jsou tu po celý rok téměř neměnné, i když mimo zmíněnou sezónu vás občas může překvapit déšť. Průměrná denní teplota vzduchu se pohybuje okolo 29 stupňů, moře má v průměru jen o dva stupně méně. Dovolenou tu pořídíte už kolem 30 000 korun.

Spojené arabské emiráty

S koncem roku se českým turistům otevřel také arabský emirát Ras Al Khaimah, který je hned po známé Dubaji oplývající těmi nejznámějšími památkami, jako je třeba nejvyšší budova světa Burj Chalífa, druhý nejoblíbenější. Ras Al Khaimah je nejsevernější ze Spojených arabských emirátů a leží asi hodinku cesty od Dubaje, které v posledních letech šlape na paty kvalitou služeb, nabídkou zábavy i výletních cílů. Právě tady například leží nejvyšší hora Emirátů Jabal Jais. Právě díky horám a chytré poloze jde o nejúrodnější, a tím pádem nejkrásnější emirát. Kromě pláží a pouště tu najdete i krásné výhledy do údolí či průzračné moře omývající skály. Šestidenní pobyt s polopenzí ve čtyřhvězdičkovém hotelu navíc vyjde i na méně než 14 000 korun. „Jedete-li s cestovkou, u většiny zájezdů odpadá povinnost prokázat se negativním testem na Covid-19 už před nástupem do letadla. Postačí jen test po příletu do destinace, a jako u většiny zemí při návratu do Česka,“ doplňuje Andrea Řezníčková.

Publikováno: 07.01.2021