Češi už plánují letní dovolenou: Suverénně vede Řecko

Zájem o first minute nabídky letních dovolených právě vrcholí. Do konce ledna jsou totiž za ty nejvýhodnější ceny. Češi se cestování nebojí, naopak si hodlají vynahradit rok 2020, a tak Invia hlásí tisíce prodaných zájezdů, z nichž suverénně vede Řecko před Tureckem a Bulharskem.

Češi si v roce 2021 chtějí dopřát léto, na jaké jsou zvyklí. Proto se nebojí nakupovat zájezdy na letní dovolenou s předstihem, čemuž také pomáhají nové benefity, které nyní cestovky nabízejí. „Součástí vybraných zájezdů z naší first minute nabídky je připojištění na Covid-19 zdarma, také možnost změnit destinaci či celý zájezd, případně cestu stornovat bez poplatku. Některé cestovky také nabízejí jeden či dokonce oba PCR testy při příjezdu i návratu zdarma. Výhodou jsou také nízké zálohy, které začínají už na 990 Kč, jež klient zaplatí teď a zbytek doplatí až těsně před dovolenou,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Na first minute nabídku přitom lze uplatnit vouchery vydané za zrušené zájezdy. U některých zájezdů k nim dokonce klient dostane například výlet v dané destinaci zdarma.

First minute nabídka pokračuje až do konce března, nicméně ty nejvýhodnější ceny a benefity jsou však k dispozici už jen do 31. ledna. „Tisíce Čechů už využily první nabídky na letní dovolenou a pořídily si u nás first minute zájezd. Získávají tak jistotu, že stihnou ten nejširší výběr a nikdo jim nevezme tu nejlepší lokalitu nebo hotel. Podle jejich preferencí je jasné, že se hodlají vrátit do svých oblíbených destinací. Přední příčky prodaných zájezdů totiž stejně jako obvykle okupuje Řecko, kam míří 35 procent klientů. Pokud bychom měli jmenovat jednu konkrétní destinaci, pak je vůbec největší zájem o Krétu,“ říká Řezníčková.

Turecko Čechům chybělo

Na druhém místě je s 15 procenty Turecko, kam se Češi v roce 2020 nepodívali, a těší se tedy na letošní sezónu. Je oblíbené hlavně u rodin s dětmi, protože nabízí skvělé vyžití, perfektní hotely a servis, navíc za dobré ceny. Obvykle se Turecko střídá s Egyptem na druhém a třetím místě. Teď je Egypt zatím čtvrtý, v létě se sem chystá 9 procent zákazníků, což je dané tím, že sem Češi létají i na podzim a v zimě. Velký zájem hlásí také Bulharsko, zájezd sem si koupilo už 12 procent klientů. Sedm procent klientů zatím hodlá strávit svoji letní dovolenou v Česku, šest procent se chystá do Chorvatska.

Průměrné ceny dovolených ve zmíněných destinacích se pohybují od 8300 Kč (Chorvatsko) po 18 100 Kč (Turecko). Letní dovolená v Řecku vyjde v průměru na 17 200 Kč, v Egyptě na 17 000 Kč, v Tunisku na 15 000 Kč a v Bulharsku na 14 400 Kč. Zájezdy se sice dají pořídit i levněji, ale Češi už chtějí hlavně kvalitu, nikoli tu nejnižší cenu.

Češi, vážení klienti, kteří chtějí kvalitu

„Pozorujeme, že každým rokem se zvyšuje standard, který si Češi na dovolené dopřávají. Když už cestují, dopřávají si lepší a luxusnější hotely než dříve, také v destinaci více utrácejí například za výlety nebo suvenýry. Naši zahraniční partneři nám potvrzují, že Češi ve světě platí za vážené klienty,“ dodává Andrea Řezníčková.

Ze zatím prodaných zájezdů vyplývá, že nejvíce Čechů vyrazí na svoji letní dovolenou v sobotu 3. července. 43 procent se ubytuje ve čtyřhvězdičkovém hotelu, 23 procent volí tříhvězdičkový a 15 procent pětihvězdičkový. 60 procent klientů si pořídilo osmidenní zájezd, 63 procent preferuje služby all inclusive a 82 procent cestuje letecky. Mezi klienty jsou z 51 procent páry, z 35 procent rodiny s dětmi a nejčastěji si dovolenou ve first minute nabídce pořídili čtyřicátníci.

Publikováno: 12.01.2021