Naplánujte si cestu snů: Jak vybrat správného průvodce?

Řada z nás musela kvůli pandemii odložit cestu do své vysněné destinace. Na druhou stranu jsme tak získali čas ji dokonale naplánovat, a hned jak to bude možné, budeme stoprocentně připravení vyrazit a nic nás nezaskočí. K takovému plánování jistě patří i dobrý průvodce. Řeč je o cestovatelských knihách, z nich každá je určená pro úplně jiný typ cestovatele.

Může se to zdát jako zanedbatelný detail, ale výběr knižního průvodce může zcela ovlivnit to, jak moc si pobyt v daném místě užijete. V čem je rozdíl, a který typ bude nejlepší právě pro vás?

Když jedete poprvé

„Pokud do dané destinace vyrážíte poprvé, je výběr průvodce relativně snadný. Když totiž dané místo vůbec neznáte, zpravidla budete chtít vidět ty nejzásadnější pamětihodnosti a nejslavnější přírodní úkazy, abyste neodjížděli s pocitem, že vám něco uniklo. V takovém případě máte výhodu, protože nemusíte hledat žádný speciální průvodce, ale vystačíte si s běžně dostupnými knihami,“ radí tisková mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. „Pokud ale nedostanete vyloženě doporučení na jednu konkrétní publikaci nebo vydavatele, raději sáhněte po těch osvědčených, jako je Lonely Planet nebo National Geographic. U takto velkých značek totiž máte jistotu velkého týmu zkušených cestovatelů, kteří informace ověřili a také na vlastní pěst vyzkoušeli,“ doplňuje Řezníčková.

Když chcete žít jako místní

Když už ale naopak poznávání turistických atrakcí máte za sebou, a teď už si chcete jet jen užívat a hledat méně známá místa, kam obvykle chodí jen místní, musíte už rady na cesty vybírat trochu pečlivěji. Dobře vám poslouží web likealocalguide.com, kde najdete tipy od místních v jakémkoli trochu větším městě, na jaké si vzpomenete. Pro tento účel je také fajn série knih The 500 Hidden Secrets, z nichž se každá věnuje jiné destinaci. Kapitoly jsou rozděleny přehledně podle toho, co zrovna hledáte - ať už je to galerie vystavující oblíbené místní umělce, anebo bar, kde dělají ty nejlepší koktejly.

Když milujete architekturu a design

Pokud se chystáte cestovat po světových metropolích, neměla by vám uniknout neustále se rozrůstající edice průvodců Monocle. Možná znáte stejnojmenný mezinárodní magazín, v němž se autoři z celého světa věnují mezinárodním vztahům, zajímavým architektonickým a urbanistickým počinům, ale i architektuře či designu. Velmi podobně jsou zaměřeny i tyto útlé průvodce, které se vejdou i do malé kabelky. Navzdory tomu v nich najdete opravdu bohatý výběr tipů na skvělé místní hotely, restaurace, kavárny, obchody s lokálním designem, kina, galerie a muzea, ale třeba i krásné stavby, které stojí za procházku. Vše je doplněno moderními fotkami, a kontext vašemu výletu dodají eseje na různá témata, která jejich autoři - místní rezidenti - považovali za neodmyslitelně spjaté s daným místem.

Když milujete literaturu a hudbu

Velmi neobvyklé průvodce vydává francouzské nakladatelství Asphalte. V jeho knihách popisují své město a jeho nejzajímavější části starousedlíci, většinou spisovatelé, kteří v něm žijí, a to formou povídek. Každé části města je věnovaná jedna povídka. Soustředí se přitom na méně známé čtvrti a méně navštěvovaná místa. Na závěr pak ještě najdete seznam hudby, která se k danému místu vztahuje nebo ho nějakým způsobem charakterizuje. Pro velmi pokročilé cestovatele tedy ideální. Na výběr je řada míst od Paříže po Buenos Aires.

Když chcete mít styl

Milovníci módy by rozhodně měli sáhnout po edicích, které vydávají velké návrhářské domy. Nejslavnější je zřejmě Louis Vuitton City Guide, ale své průvodce už má třeba i Bulgari. I v těchto publikacích najdete tipy na stylová místa od vyhlášených restaurací po nejlepší muzea, ale celým průvodcem, který se snaží vystihnout ducha každého města, se samozřejmě promítá móda. Nechybí proto tipy na butiky jednotlivých značek, ale třeba i vintage obchody s oblečením, to vše v kontextu.

Tip na závěr

„Ať už si pro svoji cestu vyberete jakoukoli knihu podle svých zájmů a vlastního vkusu, vždy se podívejte na datum vydání. Jde-li o překlad do češtiny, najděte si rok, kdy byl vydaný originál. A vždy nakonec zvolte publikaci, která je nejnovější. V deset let starém průvodci, který si půjčíte od přátel, už totiž nemusí spousta informací platit, některé podniky mohou být zavřené, předělané, lišit se určitě budou i ceny. A na cestách není nic důležitějšího, než přesné a aktuální informace,“ dodává Andrea Řezníčková.

Publikováno: 09.02.2021