Řecko bude destinací roku 2021. Češi ho milují už léta

Díky svému proaktivnímu přístupu v boji za umožnění cestování s takzvaným zeleným certifikátem se Řecko stane jednou z prvních zemí Evropské unie, kam bude možné velmi pohodlně cestovat. Navíc je zemí krásnou, rozmanitou a jako stvořenou pro vaši letní dovolenou.

Už teď je jasné, že se v létě bude do Řecka celkem bez problémů cestovat. Země na jihu Evropy má o turisty velký zájem, a tak jako první přijala digitální zelený certifikát, který navrhla Evropská komise s tím, že bude snadno prokazovat, zda jeho majitel už podstoupil očkování, Covid-19 prodělal, případně mu vyšel negativní test. Takový certifikát vystaví nemocnice nebo třeba testovací střediska, a na hranicích pak proběhne kontrola jednoduše pomocí QR kódu. K dispozici je navíc i papírová verze.

Každý třetí míří do Řecka

Je tedy jasné, že Řecko bude letos v létě evropskou destinací číslo jedna. Nicméně Češi ho milují dlouhodobě. „Řecko je každoročně nejčastější destinací, kam naši klienti vyráží. V roce 2019 sem odjel každý pátý, loni dokonce každý třetí. Letošní prodeje first minute nabídek potvrzují, že bude tento trend pokračovat i letos. Ještě do konce března navíc trvá třetí vlna akcí a slev. Zájezd do Řecka už si koupily tisíce klientů. Léto tady chce strávit 30 procent všech cestovatelů, kteří se na nás obracejí,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Velkému zájmu o Řecko napomáhají i velmi nízké zálohy při nákupu dovolené, a to už ve výši 990 korun. First minute nabídky navíc umožňují pořídit si zájezd s příjemnou slevou. Cestovky si navíc na letošní sezónu připravily i další výhody, jako je dítě zdarma nebo změna termínu či destinace ještě několik týdnů před odletem, u vybraných zájezdů je součástí také storno zájezdu zdarma. „Aby měl člověk na cestách stoprocentní jistotu, doporučuji také připojištění proti covidu, které zahrnuje případné léčebné výlohy, dopravu zpět do Česka, ubytování v karanténě i storno kvůli nemoci Covid-19. Po Evropě vyjde na 320 Kč, za pár stovek korun je to tedy celkem velká pomoc,“ vysvětluje Řezníčková.

Vede Kréta a Rhodos

Na prvním místě řeckého žebříčku je podle údajů agentury Invia i letos tradičně Kréta, následuje Rhodos a Zakynthos. Polovina českých turistů volí čtyřhvězdičkový hotel, třetina tříhvězdičkový, nejčastěji se létá na osm dní. Zájezdy nakupují hlavně čtyřicátníci, přičemž z 54 procent jsou to páry, 33 procent rodiny a 10 procent připadá na malé skupiny. Nejvíce českých turistů zatím plánuje odletět 3. července.

Řecko je perfektní zemí, když chcete strávit svoji dovolenou i jinak než na pláži. Nabízí sice široký výběr resortů každého typu, včetně těch, co jsou skvělé pro rodiny s dětmi, ale i ty nejluxusnější, když si chcete dopřát něco výjimečného. Výhodou však je, že i mimo ně je pořád co dělat a objevovat. Užije si tu tedy milovník krásné tradiční architektury, dobrého jídla či potápění i dobrodruh, který nejraději tráví čas v přírodě.

Každý ostrov je úplně jiný

Podle čeho se rozhodnout, který bude pro vás ten nejlepší? Moře je krásné všude, ale například na Krétě si užijete dlouhé procházky, jde totiž o jeden z nejrozmanitějších řeckých ostrovů s hornatou krajinou, které dominuje pohoří Lefka Ori. Výzvou může být túra po nejdelší evropské soutěsce Samaria. Ve svém nejužším místě má pouhé tři metry a můžete ji navštívit už od května. Přímo v ústí soutěsky je vesnička Agia Roumeli, která je přístupná jen z moře, takže můžete spojit výlet v horách s plavbou trajektem.

„Jestli preferujete spíš vodní sporty, ať už potápění či windsurfing, bude pro vás ideální Zakynthos. Při potápění na volném moři tu můžete potkat dokonce i karety obrovské. Na Rhodosu si užijete výjimečný přírodní jev, kdy se setkávají dvě moře, z nichž každé má jinou barvu,“ doporučuje Řezníčková. Z pevniny se tu vine pruh tekutých písků, který vytváří tři kilometry dlouhou písečnou pláž. Západní část malého poloostrova omývá Egejské moře, východní pak Středozemní, které je výrazně modřejší. Setkání dvou moří je nejlépe viditelné z pláže Prasonisi na nejjižnějším cípu ostrova.

Po stopách filmu Mamma Mia

„Mykonos je synonymem pro luxusní dovolenou, a tak pokud patříte mezi náročnější cestovatele, rozhodně vyrazte sem. Ostatně jezdí sem celebrity z celého světa, a tak jistě uspokojí i vás,“ říká Andrea Řezníčková. Mezi nejzelenější ostrovy Řecka patří méně známý Skopelos, který má i v létě příjemné klima, a tak se skvěle hodí pro cyklistické výlety. Je navíc poměrně malý, a tak ho během týdne projezdíte úplně celý. Cestou určitě poznáte místa známá z filmu Mamma Mia, který se tu natáčel.

V nevelkém turistickém středisku Agios Fokas na ostrově Kos pak najdete krásné pláže, útulné taverny, ale i lázně Empros Thermes. Vlivem sopečné aktivity tu vyvěrají horké podzemní prameny a vtékají do mořského přírodního jezírka tvořeného malými skalisky. Teplota pramenů dosahuje až 50 °C. Jsou slané, bez zápachu a zcela čiré. Naopak v lázních vyvěrají sirné prameny, které mají pozitivní účinky na pokožku a zmírňují kožní problémy.

Z Kosu si udělejte výlet na ostrov Nisyros, kde je malá vesnička Nikea s typickými bílými domky. Rozprostírají se na okraji kráteru Stefanos, který je jedním z mála stále aktivních vulkánů v Řecku. Její kráter je největším lákadlem ostrova, a tak vás asi nepřekvapí, že až na samotné dno kráteru vede silnice.

Publikováno: 24.03.2021