Letní dovolenou v Evropě usnadní jednotné covid pasy

Evropské státy, kde čeští turisté často tráví svoji letní dovolenou, souhlasí s přijetím takzvaného covid pasu, respektive digitálního zeleného certifikátu, který usnadní cestování očkovaným, ale nakonec nejen těm. Země se domluvily i na rozšíření tohoto pasu. Mezi státy, které už vyjádřily svůj souhlas, patří k české radosti Řecko, Španělsko, Kypr a Portugalsko. Přidává se i Chorvatsko, které navíc už teď vyžaduje pouze antigenní negativní test. Předpokládá se, že se postupně přidají i další státy Evropské unie.

Jednotný digitální covid pas výrazně usnadní volný pohyb po Evropě. Jedná se totiž o velmi přehledný způsob, jak okamžitě zjistit, zda byl jeho majitel očkován proti nemoci Covid-19. Země Evropské unie se však nyní dohodly, že tu bude také informace o platném negativním testu a také o protilátkách, tedy zda dotyčný nemoc v nedávné době prodělal. Na zavedení tohoto elektronického systému už se shodly všechny státy Evropské unie, bude ale na každém z nich, jak si upraví pravidla jeho přijetí. Některé země tedy nemusí akceptovat všechna tato kritéria, ale i nadále třeba jen negativní test, případně jen test a očkování, ale protilátky jim stačit nemusí. Své rozhodnutí však budou uplatňovat plošně vůči turistům ze všech evropských zemí bez rozdílu.

Nicméně s kompletním přijetím digitálního zeleného certifikátu už souhlasilo Řecko, Chorvatsko, Španělsko, Kypr a Portugalsko, tedy ty evropské země, kam Češi každoročně velmi často míří. „Řecko je každoročně nejčastější destinací, kam naši klienti vyráží. V roce 2019 sem odjel každý pátý, loni dokonce každý třetí. Letošní prodeje first minute nabídek potvrzují, že bude tento trend pokračovat i letos. Zájezd do Řecka už si koupily tisíce klientů. Léto tady chce strávit 30 procent všech cestovatelů, kteří se na nás obracejí,“ popisuje zájem českých turistů mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Na prvním místě řeckého žebříčku je podle údajů agentury Invia i letos tradičně Kréta, následuje Rhodos a Zakynthos.

Letní cestování pravděpodobně usnadní i takzvané zelené koridory, které plánuje Chorvatsko. Oblíbená země navíc s platností od 1. dubna umožňuje turistům vstup jen s antigenním testem. S kartami zřejmě ještě zamíchá také středeční rozhodnutí soudu, podle něhož je nařízení občanům ČR prokázat se při návratu do Česka negativním testem nezákonné. Podle soudu musí být respektováno právo na svobodný návrat občanů do své vlasti. Rozsudek bude účinný od 5. dubna.

Jak získat svůj covid pas

„Digitální zelený certifikát vystavují vnitrostátní orgány, tedy například nemocnice, testovací střediska a další zdravotnické úřady. Na hranicích pak proběhne kontrola jednoduše pomocí QR kódu. K dispozici je navíc i papírová verze. Rozhodně není potřeba měnit si kvůli covid pasu svůj běžný cestovní pas, jde o samostatný dokument, který je samozřejmě vydáván bezplatně. Certifikát zároveň nebude nezbytnou podmínkou pro volný pohyb, který je v Evropské unii základním právem,“ vysvětluje Řezníčková.

Evropská komise nyní spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) na tom, aby osvědčení vydaná Evropskou unií mohla být uznávána i jinde ve světě. Komise je rovněž v kontaktu s ICAO, mezinárodní organizací zastupující odvětví letecké dopravy.

Cestování s jistotou

I nadále si země podle případné zhoršující se situace budou moci jako podmínku pro vstup do země zvolit několikadenní karanténa, ovšem tuto změnu budou povinny oznámit s třídenním předstihem. Samozřejmě i nadále platí karanténa v případě, že v zahraničí zjistíte, že jste pozitivní. Právě z tohoto důvodu je dobré zvlášť v dnešní době nepodcenit pojištění. „Aby měl člověk na cestách stoprocentní jistotu, doporučuji také připojištění proti covidu, které zahrnuje případné léčebné výlohy, dopravu zpět do Česka, ubytování v karantéi storno kvůli nemoci Covid-19. Po Evropě vyjde na 320 Kč, za pár stovek korun je to tedy celkem velká pomoc, říká Andrea Řezníčková.

U vybraných zájezdů, které Invia nabízí, je dokonce toto připojištění již v ceně. Jde o jeden z benefitů, které si cestovky na letošní rok připravily, aby svým klientům zajistily co nejpohodovější dovolenou.  Jedná se o velmi nízké zálohy při nákupu dovolené, u zmíněného Řecka je to už ve výši 990 korun, ale také dítě zdarma nebo změna termínu či destinace ještě několik týdnů před odletem, u vybraných zájezdů je součástí také storno zájezdu zdarma.

„Zřejmě i díky těmto výhodám, které klientům dávají jistotu, se Češi cestovat nebojí, a to ani teď před zavedením covid pasu. Dokazuje to velký zájem o velikonoční pobyty u moře. Nejčastěji čeští turisté nyní odlétají do Egypta, populární jsou v této době také Spojené arabské emiráty a Kanárské ostrovy, uzavírá Řezníčková.

Publikováno: 02.04.2021