Neobvyklé destinace, kam je možné vyrazit s cestovkou

Vlivem opatření souvisejících s covidem začali služby cestovních kanceláří a agentur využívat i ti, kdo vždy cestovali jedině na vlastní pěst. Zejména mezi mladými lidmi však stále panuje mýtus, že s cestovkou lze vyrazit jedině do oblíbených turistických destinací, zatímco cestovatelské sny si musíte plnit svépomocí. Sestavili jsme proto seznam neobvyklých míst, o nichž se málo ví, že je možné je, jakmile covid umožní otevřít hranice, objevovat i s agenturou.


„Během uplynulého roku a půl jsme zaznamenali, že se na nás obracejí noví klienti, kteří nikdy služeb cestovek nevyužívali, ale cestování ztížené covidem si chtějí trochu zjednodušit. Cestovat s agenturou a mít možnost kdykoli se na místě obrátit na delegáta cestovky přináší jistotu, že vám se složitými a často se měnícími pravidly nebo v případě nemoci někdo pomůže, navíc problémy a náklady navíc spojené s covidem vyřeší připojištění,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. „Většinou však žádají tradiční destinace, protože často netuší, že jim dokážeme zprostředkovat i méně obvyklou dovolenou,“ dodává.

S cestovní agenturou lze přitom vyrazit na méně obvyklá místa nejen v Evropě, ale po celém světě, a dostat se můžete klidně až na Antarktidu, respektive všude tam, kde covid zrovna dovolí. V příštích měsících se nicméně čeká rozvolňování i u exotických destinací, jejichž hlavní sezóna ostatně začíná až na podzim, a na takovou Antarktidu se obvykle jezdí až uprostřed zimy, kdy na jižní polokouli panuje největší léto. Ovšem taková Albánie je momentálně v zelené barvě na cestovatelském semaforu, letět tedy můžete hned a bez jakýchkoliv komplikací. Gruzie je sice v červených barvách, ale to je většina mimoevropských zemí a zájem je o ně i tak velký. Lidé jsou už na testy a samoizolaci zvyklí. Na další destinace si budeme muset ještě chvíli počkat, ale aspoň má člověk čas si pořádně naplánovat své dobrodružné cesty.

Albánie


Místní pláže (věřili byste, že jich tu je 362 kilometrů?) jsou překvapivě klidné a krásné, ale tato malá balkánská země nabízí mnohem víc: nádherné hory z pláže na dosah, nedotčenou přírodu, velmi příjemný kulturní mix i velmi přátelské obyvatele, kteří se ze všech sil stačí nabízet služby na evropském standardu. Ceny jsou tu navíc velmi příznivé a zhruba poloviční ve srovnání s Českem. Za odpočinkem u moře nejspíš zamíříte do města Durres, kam se dostanete za půl hodiny z letiště v hlavním městě Tirana. Nádherné pláže a romantické zátoky najdete také na jihu země. V Sarande, pobřežním městě vybudovaném na skále, si užijete krásné pláže s průzračným mořem. Na poloostrově Ksamil si budete připadat jako v Karibiku. Více než 70 procent země je však pokryto horami. Ohromí vás jejich divoká krása, dosud lidmi nekultivovaná. Cestovka vám zařídí relax na pláži, ale i okruh, kam si můžete přidat i Černou Horu nebo Dubrovník.

Gruzie

Také Gruzie nabízí idylické scenérie – zvlněná krajina hor, pastvin a malých vesniček příjemně kontrastuje s většími městy. Starobylé hlavní město Tbilisi přitom rozhodně patří k těm nejpůvabnějším na světě. Na své si rozhodně přijdou i milovníci vína. Místní vinařská tradice totiž sahá až do doby 6000 let před naším letopočtem. „Výhodou Gruzie jsou také nízké ceny a bezpečnost. Tuhle zemi si zamilují milovníci přírody, ale i ti, kdo chtějí být na cestách aktivní. Cestovní agentura Invia vám dokáže zajistit okruh zaměřený na vysokohorskou turistiku, prohlídku měst i pobřeží,“ popisuje Řezníčková.

Panama


Panama patří mezi země Latinské Ameriky, jejichž břehy omývá Pacifik i Karibské moře. Země doslova přetéká přírodními a kulturními zajímavostmi. „Nechte se zlákat exotickými plážemi s bělostným pískem, tropickým deštným pralesem s rozličnou faunou a flórou, průzračnými jezery, navštivte některý ze 14 národních parků, potopte se k překrásným, živým, korálovým útesům, obdivujte moderní architekturu v Ciudad de Panamá. V Panamě nuda skutečně nehrozí,“ ujišťuje Andrea Řezníčková. A navíc je tu opravdu bohatá nabídka nejrůznějších typů hotelů včetně těch nejluxusnějších.

Kambodža


Leží hned vedle oblíbeného Thajska, přesto stále zůstává v jeho stínu. Neprávem. Kambodžské pláže jsou stejně krásné jako ty thajské, ale o poznání méně plné. Najdete tu jeden z divů světa, tisíce let starý chrám Angkor Wat, který však obklopuje řada menších, ale o nic méně působivých chrámů či jejich pozůstatků prorostlých kořeny, které dokazují, že si příroda vždy nakonec vezme zpět vše, co jí ve skutečnosti patří. Vyrazte sem s cestovkou a spojte návštěvu Kambodži třeba ještě s Laosem. Navíc se očekává, že na podzim, kdy se sem obvykle začíná jezdit, tyto země konečně zase otevřou zahraničním cestovatelům.

Bhútán


Toužíte vidět nejšťastnější zemi na světě? Vyrazit do Bhútánského království s cestovkou je vůbec nejjednodušší. Nejen že naplánuje samotný okruh (který je často ještě propojen se sousedním Nepálem), ale také zajistí vlastního průvodce, který je nezbytný. Invia navíc dokáže zajistit i privátní cestu po Bhútánu jen pro dva. Nemusíte se tedy děsit žádných hromadných zájezdů. Užijete si turistiku v nejvyšších horách světa, projdete se údolím řek a podíváte se, jak se žije v místních buddhistických klášterech i zapomenutých horských vesničkách.

Antarktida


Strávit dva nebo tři týdny na ledovém kontinentu není sci-fi, ale cesta, kvůli níž nemusíte být členem vědecké expedice, ale klidně vám ji zorganizuje i cestovka. Poletíte přes Buenos Aires, jednu noc strávíte v Ushuaii. Pak si prohlédnete Národní park Tierra del Fuego a vydáte se na plavbu průlivem Beagle na jih, podél Antarktického poloostrova k hranici ledového příkrovu. Jedinečným zážitkem je Port Lockroy s koloniemi tučňáků. Původně velrybářská základna, později vojenský strategický bod a konečně vědecká stanice byla v roce 1962 opuštěna a slouží dnes jako autentická ukázka života na bílém kontinentu.

Publikováno: 20.07.2021