5 tipů, jak se (nejen) v létě zabavit v Karlových Varech

Spousta Čechů se v uplynulém roce naučila cestovat po Česku, a tak často i svoji letní dovolenou tráví ve své zemi. Většinou vyráží do hor nebo k vodě, ale i česká města rozhodně stojí za návštěvu. Karlovy Vary jsou tím nejlepším příkladem. Nejen díky Mezinárodnímu filmovému festivalu.

Na co jít do kina


Přestože jde o lázeňské město, většina lidí si v souvislosti s Karlovými Vary asi vybaví hlavně filmový festival. Po nucené roční přestávce se filmový svátek zase vrací. V pátek 20. srpna festival odstartuje premiéra filmu Davida Ondříčka Zátopek s Václavem Neužilem a Marthou Issovou v hlavní roli. Hodně očekávaný je také další český snímek Atlas ptáků režiséra Olma Omerzu, mluví se také o britském snímku Bod varu. Vůbec poprvé se v hlavní soutěži představí film z Iráku, a sice dokument Zkouška. Za zmínku jistě stojí i delší dokument Každá minuta života režisérky Eriky Hníkové. Celkem však Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech (KVIFF) během osmi dnů nabídne 120 snímků z celého světa.

Kam na drink a večeři


V rámci filmového festivalu obvykle vyroste několik stanů a dalších míst, kam se můžete jít občerstvit, zapít filmový zážitek nebo se potkat s celebritou. Je ale dobré vědět, že gastro scéna ve Varech je v rozkvětu, a tak si udělejte seznam podniků, které rozhodně stojí za návštěvu. Začněte snídaní a skvělou kávou v kavárně Lékárna by City Roasters. Zůstat tu můžete až do oběda a dát si místní poke, anebo se přemístěte hned vedle do Bagel Lounge. Na večeři si zajděte do restaurace Le Marché, případně to jistí hotel Embassy, vyhlášený je Becher’s bar v Grandhotelu Pupp. Na pivo běžte do Národního domu nebo Smíchovského pavilonu.

Kde se ubytovat


Sehnat ve Varech opravdu dobré ubytování na poslední chvíli bylo doteď v podstatě nereálné. Letos je to ale jednodušší, protože se oficiální ubytovací agenturou KVIFF stala Invia. Web Invia.cz letos sdružuje 25 karlovarských hotelů, a tak návštěvníci nemusí zkoušet jeden hotel po druhém, ale rovnou vidí všechny možnosti. Deset dní před zahájením festivalu navíc na webu přibude poprvé služba last minute, v níž se objeví všechny nevyprodané kapacity na jednom místě. Nabízí se tak možnost bydlet v luxusním hotelu za opravdu nízkou cenu. Řada těch nejlepších pokojů se totiž nakonec odřekne, někteří hosté nemohou přijet a podobně,“ popisuje výhody mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Kde získat nadhled


V určitém slova smyslu můžete získat nadhled i ve vinárně Bokovka, ale mnohem větší jistotu nabízí třeba vyhlídka Jelení skok, odkud zároveň získáte krásný výhled na celé město. Vyšplhat se však můžete ještě výš, až k rozhledně Diana od místního architekta Antona Breinla. Nahoru vede několik různých vycházkových tras, případně využijte lanovku od Grandhotelu Pupp.

Kde si odpočinout


Velmi příjemná je procházka po kolonádě, k nejznámějším patří Vřídelní a Mlýnská. Za tradičními lázeňskými procedurami vyrazte do Alžbětiných lázní, ty moderní si vyzkoušíte například v pětipatrovém Saunia Thermal Resortu, který nabízí opravdu nevšední odpočinkové prostředí. Koupat se tu můžete celoročně, čeká vás saunový svět s osmi různými typy saun i odpočinková terasa s výhledem na kolonádu. Najdete ho nad slavným hotelem Thermal.

Publikováno: 28.07.2021