Cestovní ruch se rozjíždí, hlásí nedostatek zaměstnanců

Češi se cestovat nebojí a letos v létě si hodlají vynahradit, co loni v létě kvůli pandemii koronaviru nestihli. Cestovky přizpůsobily nabídku, aby omezily jisté riziko, a nabízejí nízké zálohy nebo třeba možnost změnit zájezd těsně před odletem. Jen u cestovní agentury Invia už si letní dovolenou pořídily desítky tisíc zájemců. Zdá se, že jediné, co momentálně chybí, jsou zaměstnanci ve službách.


S tím, jak se znovu otevírají oblíbené destinace, rozšiřuje se očkování a plánuje se zavedení takzvaných covid pasů, které usnadní pohyb po Evropské unii, hlásí cestovky velký nárůst a vyřizují denně stovky objednávek. Cestovní ruch se podle všeho vrací do normálu, a nabírá nové zaměstnance.


Například cestovní agentura Invia hlásí nedostatek specialistů na zájezdy. „Zejména pro naše brněnské call centrum hledáme posily, které nám pomohou řešit objednávky, pomohou klientům, kteří u nás cestu poptávají, s výběrem toho nejlepšího,“ popisuje HR manažer agentury Invia Jan Malina a dodává, že zásadní tu překvapivě nejsou ani předchozí zkušenosti.


„Máme skvělý tréninkový program, proto hledáme hlavně zapálené lidí se středoškolským vzděláním, kteří umí pracovat s počítačem a dokáží vyslechnout klienta a doporučit mu to nejlepší. Zejména přes léto je to skvělá příležitost, jak si vydělat pěkné peníze. Ten nejlepší prodejce si u nás vydělá až 55 000 korun měsíčně,“ říká Malina. Specialista zájezdů přitom neprodává aktivně, ale oslovuje jen ty klienty, kteří sami poslali poptávku.


Tato konkrétní pozice přitom nabízí i kariérní růst, kdy se už po roce ze specialisty může stát teamleader nebo interní lektor. Jedním z největších benefitů, které Invia nabízí, je cestování po celém světě v rámci infocest, po zaškolení možnost home office nebo takzvané relax days.


Invia plánuje nabrat zhruba 150 nových kolegů. Nejvíce z nich právě do svého hlavního brněnského call centra, nicméně shání zaměstnance i do dalších oblastí své činnosti, jako je například prodejní nebo produktové oddělení, vývoj webu nebo marketing. Nábor nových zaměstnanců tedy probíhá po celé republice.

Publikováno: 12.05.2021