Malta láká turisty na kapesné i klidné pláže

Malý ostrov, který toho přitom dokáže tolik nabídnout. A letos v létě ještě o něco více než obvykle. Kromě krásných a klidných pláží, historických památek a paláců, romantických zátok a útesů také chystá kapesné pro turisty přijíždějící na svoji letní dovolenou, a kromě toho nabízí i bezpečnost – téměř polovina místní populace už totiž má za sebou minimálně první dávku vakcíny proti Covidu-19.


Pouhé dvě hodiny letu a ocitnete se na ostrově, který vám možná připomene Řecko, ale ještě není zdaleka tak vyhledávaný, a tak tu možná najdete větší klid, pokud po něm toužíte. Přesně 1. června se Malta navíc opět otevírá turistům a chystá velmi zajímavé lákadlo. Turistům bude rozdávat kapesné, a to až ve výši 200 eur na osobu, tedy asi 5200 korun.

„Malta chce podpořit turismus tím, že odmění hosty, kteří zaplatí alespoň tři noci ve tří- až pětihvězdičkovém hotelu. Ve tříhvězdičkovém hotelu by se mělo jednat o odměnu ve výši 100 eur, čtyřhvězdičkový hotel dá 150 eur a pětihvězdičkový 200 eur. Zatím to vypadá, že by se výhoda měla týkat prvních 35 tisíc cestovatelů, kteří si rezervují pobyt po 1. červnu,“ popisuje mluvčí cestovní kanceláře Invia Andrea Řezníčková. Rezervaci je potřeba provést přímo přes hotel, který se do programu zapojí. Jejich seznam bude teprve zveřejněn. Pokud se program osvědčí, je rovněž možné, že hotely odměny svým návštěvníkům ještě navýší.

Odpočinek na pláži i spousta výletů


To však zdaleka není jediný důvod, proč se na souostroví ve Středozemním moři, letos v létě vypravit. Maltu tvoří ostrovy Malta, Gozo a Comino, které leží jen asi sto kilometrů od Sicílie. Pobřeží ostrovů je převážně skalnaté a členité, písečné pláže najdete spíše v zátokách. Největší a nejpozoruhodnější z nich je Mellieha Bay, Golden Bay je na Maltě pokládána za nejkrásnější, na ostrově Gozo byste si pak neměli nechat ujít báječné koupání u pláže s červeným pískem Ramla Bay. Nedaleko odtud se také nachází známá jeskyně Calypso's Cave spojená s pověstí o krásné nymfě Kalypso, která svedla bájného Odyssea.

Kdyby vám nestačil odpočinek na pláži nebo potápění, pro nějž jsou tu díky skalnatým břehům s křišťálově průzračnou vodou, bohatou faunou i flórou a řada podmořských jeskyní perfektní podmínky, jsou tu i další zajímavé cíle na výlety. Najdete tu spoustu výjimečných historických zajímavostí, v nichž se spojily vlivy různých kultur a národů. Oblíbené jsou organizované jednodenní výlety kombinující například návštěvu Mdiny a chrámu Tarxien.

Římský i britský odkaz


Pozůstatky několika chrámů v Hagar Qim a Mnjadře na jižním pobřeží jsou dokonce považovány za nejstarší na světě. Také místní lázně, akvadukty a patricijské domy pocházejí z doby římské. Historii i místní kulturu významně ovlivnil řád Maltézských rytířů. Červené telefonní budky a jízda vlevo jsou pak dědictvím britského osídlení. Proto také není žádný problém domluvit se téměř se všemi Malťany anglicky. Dovolenou zpříjemní také pohostinnost, vstřícnost a velkorysost místních obyvatel.

Právě díky spoustě zajímavostí je Malta oblíbená celoročně a jezdí se sem i na kolo nebo na pěší výlety. Prozkoumat Maltu můžete také pohodlně v pronajatém autě, nebo veřejnou dopravou. Za normálních okolností je Malta vyhlášená pulzujícím nočním životem, zatímco pláže jsou příjemně klidné. Pokud však chcete opravdu poklidnou dovolenou, vypravte se na ostrov Gozo, kde si tuto zemi užijete v symbióze s místními, nikoli v obležení turistů.

„Češi mají na Maltě nejraději oblast Mellieha, přičemž nejčastěji sem jezdí na osmidenní pobyt do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive službami. Před pandemií se zájezdy na Maltu pohybovaly ve vyšších stovkách. Právě díky kapesnému, ale i kvůli omezené nabídce jiných destinací očekáváme, že letos se z Malty stane hit. Zájezd sem se dá na invia.cz sehnat už za 15 tisíc korun,“ doplňuje Andrea Řezníčková.

Publikováno: 19.04.2021