Každoroční jednička českých turistů: Jaké jsou nejkrásnější pláže v Řecku?

Nejvíce českých turistů letos v létě míří do Řecka. Podle údajů cestovní agentury Invia sem vyráží každý čtvrtý. Potvrzuje to, že cestovní ruch se pomalu vrací do normálu, protože Řecko je každoročně nejvyhledávanější letní destinací. Které místní pláže patří k těm nejkrásnějším?

„Zájem o dovolenou v Řecku letos ještě posiluje fakt, že tato země byla mezi prvními z Evropské unie, které prosazovaly zavedení takzvaných covid pasů pro usnadnění cestování. Přestože oficiálně bude tento dokument fungovat zřejmě až od začátku léta, Řecko už nyní přijímá potvrzení o očkování a v takovém případě nevyžaduje předložení negativního testu. Kdo očkování ještě nemá, potřebuje pro vstup do země PCR test,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

24 hodin před odletem zpět do Česka je potřeba podstoupit antigenní test, případně PCR test 72 hodin před nástupem do letadla. Po návratu do Česka je pak rovněž nutné zajít si na PCR test. Pokud však máte za sebou očkování, jste všech těchto povinností zbaveni. Aby vám očkování uznali, musíte mít minimálně 14 dní od podání druhé dávky.

Do Řecka se letos vydává 25 procent českých turistů. Země je láká na krásnou přírodu, svoji typickou architekturu, skvělé jídlo, ale také nádherné pláže. Které patří k těm nejlepším?

Lefkada: Porto Katsiki


Vybrat nejkrásnější pláž na Lefkadě není vůbec snadné, ale pláž Porto Katsiki (v překladu Kozí zátoka), ležící v blízkosti letoviska Vassiliki, je skutečně úchvatná. Cesta k ní je úzká a kamenitá. Na jejím konci čeká nezapomenutelný pohled. Vysoké vápencové útesy lemují 300 metrů dlouhou pláž s jemným bílým pískem a blankytně modrým mořem. Pláž je díky své proslulosti velmi často přeplněná, a tak je ideální čas k její návštěvě brzy ráno nebo mimo hlavní sezónu. Srovnatelně malebná je také pláž Egremni (dostupná po 347 schodech vytesaných do útesu), která zatím odolává masovému turismu.

Kréta: Zátoka Balos


Na Krétě věnujte pozornost zátoce Balos na poloostrově Gramvousa. Vede k ní prašná cesta, přes kterou vám často přeběhne stádo koz. Samotná laguna je pokryta jemným bílo-růžovým pískem. Křišťálově průzračné moře spadá do hloubky jen velmi pozvolna a až tady si uvědomíte, kolik odstínů může mít modrá barva. „Za zmínku stojí i dlouhá písčitá pláž v letovisku Platanias (oceněna Modrou vlajkou). Ta nabízí kromě dokonalého moře i bezchybný servis. Lehce snobské letovisko Elounda má pláže písčité i oblázkové a k tomu krásné výhledy na zelené svahy. Moře je zde velmi mělké a teplé. Příjemným zpestřením plážového povalování může být výlet na nedaleký ostrůvek Spinaloga,“ dodává Andrea Řezníčková.

Rhodos: Fourni


Pláže tohoto ostrova jsou velmi rozmanité. Najdete zde okouzlující zátoky, nekonečně dlouhé písčité pláže i skalnaté zálivy. Záliv pojmenovaný podle herce Anthony Quinna (natáčel zde film Děla z Navarone) nabízí divoká skaliska, jehličnaté stromy poskytující příjemný stín i průzračně čistou vodu s bohatým podmořským životem. Absence plážového servisu chrání toto jedinečné místo před davy turistů. Písčito-oblázková pláž Fourni je osvěžující tečkou za návštěvou skalního hradu Monolithos. A výčet krásných pláží by nebyl kompletní bez procházky po dlouhé písčité pláži Tsambika. Mělké, teplé moře a dostatek plážových atrakcí ocení i ti nejmenší rekreanti.

Mykonos: Kalo Livadi


Uvolněná atmosféra tohoto ostrova doslova láká k lenošení. Můžete si vybrat klidnější zátoky s minimem turistů, například Agia Anna či Agios Stefanos. Oblíbené rušnější písčité pláže s množstvím sportovních aktivit, diskotékami a bary jsou Kalo Livadi, Super Paradise (vyhledávaná mezi gayi a lesbičkami) či Omos. Notnou dávku adrenalinu do žil vám vžene surfování na větrné pláži Ftelia. Ornos Beach je vyhledávaná mezi milovníky potápění.

Lesbos: Vatera


„Na 370 kilometrů dlouhém pobřeží je mnoho písčitých pláží s vynikajícím servisem i malebných zátok s intimní atmosférou. Vyvěrají zde léčivé prameny s ozdravnými účinky na pohybový aparát či kožní problémy. Byl by proto hřích nenavštívit termální koupele přímo na pláži nedaleko Molyvosu. Z pláží vás jistě okouzlí komornější, ale 700 metrů dlouhá Vatera Beach. Pokud potřebujete ke spokojenosti slunečník, sprchy a vynikající jídlo, tak bude vaší jedničkou dozajista Agios Isidoros, ležící v jižní části ostrova,“ doporučuje Řezníčková.

Publikováno: 17.05.2021