Shoda v Evropské unii: Covid pasy usnadní v létě cestování do zahraničí

Po středečním jednání zástupců členských států EU v Bruselu jsou evropští cestovatelé zase o něco blíže digitálním zeleným certifikátům (takzvaným covid pasům), které by jim měly usnadnit už letošní letní dovolenou. Členské státy Evropské unie se shodly na detailech zavedení těchto certifikátů a už zbývá jen finální projednání Evropským parlamentem, k němuž by mělo dojít nejpozději začátkem června. Harmonogram schvalování tedy stále směřuje před zahájení letní sezony.

Návrh, který byl poprvé Evropskou komisí předložen 17. března, se během středečního jednání dočkal několika změn, díky nimž se na něm členské státy dokázaly shodnout a připravit jej k projednání v Evropském parlamentu. I nadále platí, že covid pas ponese informace buď o vakcinaci, nebo výsledku testu nebo prodělané nemoci Covid-19.

Dvě zásadní změny

Jednou ze změn je možnost zahrnutí nejen výsledků PCR testů, ale také některých antigenních testů. Evropská unie vydá seznam, o které typy testů se bude jednat. Druhou zásadní změnou je, že bude uvádět nejen vakcinace schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA), ale dává státům možnost použít i ty zapsané na seznamu Světové zdravotnické organizace (WHO) pro využití v případech nouze. „Věříme, že obě změny pohyb po Evropě ještě usnadní, což naši klienti velmi vítají. Velký zájem o letní zájezdy ukazuje, že Češi se nebojí cestovat a letos si hodlají vynahradit dovolenou, kterou si během loňského roku nemohli dopřát. Jsme rádi, že se státy Evropské unie shodly na zavedení digitálních certifikátů, díky nimž bude cestování maximálně bezpečné, a přitom jednodušší,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Digitální zelený certifikát pomocí QR kódu poskytne informace o typu vakcíny i termínech aplikování případných obou dávek. Kromě výsledku testu z něj bude patrné i datum jeho podstoupení, stejně jako datum prodělaného covidu, přičemž imunní by člověk měl být 11. den po prodělání nemoci. Jednotlivé státy by měly také uznávat i certifikáty států mimo EU. Každá členská země si ovšem stále vyhrazuje právo zavádět vlastní restriktivní opatření v reakci na aktuální vývoj pandemie.

„Dohoda velvyslanců členských států EU na zavedení vakcinačních pasů do června poukazuje na vůli co nejrychlejšího usnadnění volného pohybu osob díky tomuto společnému nástroji. Věříme, že další jednání a dodávky vakcín budou urychleně pokračovat. Společnosti v sektoru cestovního ruchu a dopravy jsou připravené poskytnout svým cestujícím veškerou součinnost při rezervacích jejich cest i díky digitální podobě těchto certifikátů,“ uvedli společně na dnešním tiskovém briefingu Karolína Brennerová a Pavel Telička z Digital Economy Network, platformy sdružující digitální inovativní společnosti.

Šestitýdenní přechodné období

Digitální certifikáty by měly být přidělovány automaticky, případně na žádost. Proto je zásadní technická připravenost každého státu. Právě kvůli ní bude po definitivním schválení zavedeno ještě šestitýdenní přechodné období, během něhož země získají čas na technickou přípravu. „Podle našich informací je česká vláda v přípravách na technickou implementaci digitálního pasu. Jeho zavedení proto bude záležet na rychlosti, s jakou se systém povede spustit,“ doplňuje Karolína Brennerová. Podle Pavla Teličky je doba šesti týdnů výsledkem kompromisu jednání - některé země hlasovaly pro kratší čas, jiné včetně, České republiky, se naopak vyslovily pro delší přechodné období.

Odborníci přesto věří, že se covidy pasy povede schválit a cestovní ruch se tak konečně dočká vzpruhy. „Vítáme klíčový pokrok v jednáních členských států EU o zavedení digitálního zeleného certifikátu. Budou nastavena jednotná pravidla pro cestující napříč Evropou i při tranzitu. Sektor cestovního ruchu, který prošel díky pandemii Covid-19 velkým útlumem, tak bude znovu nastartován. Podporujeme zavedení tohoto certifikátu v co nejbližší době, tedy do začátku letošní letní sezony,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu v ČR.

Publikováno: 15.04.2021