Vyspíte se a jste tam: Zimní dovolená v exotice nově přímým letem

Zdá se, že letošní zimní sezóna několikanásobně vynahradí tu minulou. Nejen že se opět otevírají destinace, do kterých bylo nemožné nebo velmi náročné se dostat, ale čeští turisté si mohou cestu za teplem i výrazně zkrátit. Místo zdlouhavých přestupů totiž do oblíbených destinací letos míří přímé lety.

„V letadle se teď můžete hezky prospat a probudit se rovnou na Zanzibaru, Maledivách, v Mexiku, Keni nebo třeba Dominikánské republice, bez jakýchkoli zastávek a čekání na další let,“ vypočítává mluvčí agentury Invia Andrea Řezníčková, kam je možné se pohodlnějším způsobem z Prahy vypravit. Právě přes cestovní agenturu Invia je možné si zájezdy zahrnující přímý let už teď zakoupit.

„Zatímco pokud dříve letěl přímý let například dál než na Kapverdy, potřeboval mezipřistání kvůli dotankování, letos už to není potřeba. Lety totiž budou zajišťovat větší stroje Airbus A330-200, které už zastávku nepotřebují,“ doplňuje Řezníčková. Přímé dálkové lety z Prahy tak začnou fungovat po jedenáctileté pauze. Pravidelné spoje začnou létat na sedmidenní a čtrnáctidenní zájezdy od konce října.

Kterou ze zmíněných destinací si pro letošní výlet za teplem a poznáním vybrat?

Zanzibar

Zanzibar si zamiluje každý. Kdo si tu chce odpočinout, najde klid na bílých plážích u tyrkysového oceánu, jež je zároveň rájem milovníků potápění a šnorchlování. Kdo chce více cestovat, výletních cílů je tu také dost. A spokojen bude i ten, kdo by chtěl raději než luxusní resort zažít i opravdovou Afriku. Pokud se z ostrova vydáte také na pevninu Tanzanie, pod niž Zanzibar patří, můžete zažít i opravdové safari.

Maledivy

„Takovou barvu moře jen tak nezažijete. Žádné velké hotelové komplexy, soukromí, skvělý servis, zkrátka jen vy a ráj na zemi,“ říká Andrea Řezníčková. Maledivy jsou hotový ráj na zemi. Bělostné pláže malých ostrůvků omývá průzračně tyrkysový oceán. Ve stínu palem si tu užijete naprostý klid, protože resorty jsou stavěné přesně tak, abyste si tu mohli užít jen sami sebe, svého partnera nebo rodinu, ale nemuseli potkávat nikoho dalšího, když nechcete.

Mexiko

Mexiko se svými kosmopolitními městy, jedinečnou kulturou a karibským pobřežím platí za jednu z nejžhavějších destinací. Příležitostnému cestovateli může nabídnout celou řadu klimatických podmínek a přírodních krás. V suchých severních státech dominují pouště, zatímco západní Mexiko a stát Jalisco bývají považovány za destinace věčného jara. Za krásným tyrkysovým mořem se vydejte na poloostrov Yucatan a za svěží džunglí směrem na jih. Skoro celé Mexiko je protkané horami a sopkami, které jen čekají, až je prozkoumáte.

Keňa

„Málo se ví, že Keňa patří k nejvyspělejším zemím východní Afriky. Její nevšední krásu však poznal už Ernest Hemingway, který tu na safari ve 30. letech strávil celé tři měsíce. Pozorování stád žiraf, zeber, slonů, buvolů, dovádějících mláďat lvů a leopardů odpočívajících po lovu je samozřejmě tím největším lákadlem a nejčastějším důvodem, proč se sem turisté vydávají. Nicméně zde můžete zažít ještě mnohem víc, a tak se ani po těch třech měsících rozhodně nezačnete nudit. Odpočinek na překrásných plážích je samozřejmostí,“ popisuje Řezníčková.

Dominikánská republika

Dominikánská republika se svojí krásou vyrovná Maledivám, oproti nim je tu však mnohem víc zábavy, moře památek a dovolená tady také vyjde na výrazně méně peněz. „Nabízí se říct, že je Dominikánská republika skvělou destinací pro rodinnou dovolenou. Je tu totiž spousta hotelů s aquaparky a nejen děti tu mají pořád co dělat, jenže tady si na své přijde každý. Jsou tu všechny varianty hotelů – nabídka uspokojí kromě rodin i velmi náročné klienty, zároveň low budget cestovatele, a ti, kdo naopak chtějí mít od dětí klid, mohou využít adults only hotely,“ vysvětluje Řezníčková. Kromě toho je tato země velmi moderní, bezpečná a civilizovaná. Nabízí veškerý komfort, spoustu zábavy, nočního života i výletů. Na podzim je Dominikánská republika je díky větru a velkým vlnám rájem surfařů. Hlavní sezóna tu začíná koncem listopadu.

Publikováno: 20.10.2021