Tisíce Čechů vyráží na Vánoce do zahraničí. Jedou za teplem i na lyže

Po loňském roce, který byl během na cestování během vánočních svátků a silvestrovských oslav poněkud skromný, se Češi vrací k předchozímu stoupajícímu trendu a vyráží na svátky do zahraničí. Přispělo k tomu očkování, benefity cestovek i nové přímé lety, s nimiž je možné se na Zanzibar či do Dominikánské republiky dostat velice pohodlně.

„Meziroční nárůst zájezdů na Vánoce a Silvestr v zahraničí, je obrovský. Už teď se na svátky chystají klienti v řádech tisíců. Míří do tepla i na hory. V destinacích vede Egypt, kam míří 32 procent českých turistů, na druhém místě je Česká republika, kde bude svoji zimní dovolenou trávit 12 procent, ať už na horách nebo v lázních. Následuje Rakousko a Spojené arabské emiráty s devíti procenty,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Za hranice beze strachu

V žebříčku oblíbenosti dále následují Kanárské ostrovy, kde chce strávit svátky osm procent Čechů, šest procent se chystá do Dominikánské republiky. O další příčky se dělí Zanzibar, Maledivy, Itálie a Maďarsko. Je tedy jasné, že přestože exotické destinace jednoznačně vedou a Češi chtějí raději za teplem k moři, mají zájem i o lyžařský zájezd nebo odpočinek v lázních.

„Pozorujeme, že oproti loňskému roku se Češi výrazně méně bojí cestovat. Díky očkování už nemají strach z opatření, ani z covidu samotného. Jistotu jim dodává také proticovidové pojištění, které si k zájezdu kupují v drtivé většině. To jim totiž hradí případné náklady vzniklé při onemocnění covidem před zájezdem, ale i v jeho průběhu. Cestovky navíc nabízejí různé benefity, jako je možnost změnit zájezd těsně před odletem a podobně,“ vysvětluje Řezníčková.

Přímým letem do exotiky

Zájem o vánoční cestování ještě posílily nově zavedené dálkové přímé lety do oblíbených destinací. „V letadle se teď můžete hezky prospat a probudit se rovnou na Zanzibaru, Maledivách, v Mexiku, Keni nebo třeba Dominikánské republice, bez jakýchkoli zastávek a čekání na další let,“ popisuje Řezníčková, kam je možné se pohodlnějším způsobem z Prahy vypravit. Právě přes cestovní agenturu Invia je možné si zájezdy zahrnující přímý let zakoupit.

Nejvíce si zájezdy na konec roku kupují čtyřicátníci, z 55 procent jsou to páry, z 30 procent vyrážejí rodiny s dětmi, z 10 procent malé skupiny. Průměrně za svoji dovolenou Češi na Vánoce a Silvestra utratí 22 000 korun.

Klidně jen na čtyři dny

Nejčastěji (52 procent) přitom volí pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu, pětihvězdičkový hotel chce 25 procent a tříhvězdičkový 17 procent. 55 procent Čechů si pro oslavu Vánoc a Silvestra vybírá hotel s all inclusive službami. 30 procent cestovatelů si vystačí s polopenzí a jen snídani si kupuje 9 procent. Většinou (35 procent) jedou na osm dní, 15 procent bere raději 9 dní, ale oblíbené jsou i kratší pobyty na 4 dny, které si koupilo 10 procent zákazníků.

Publikováno: 02.11.2021