5 důvodů, proč plánovat letní dovolenou už teď

Možná že máte o trávení vánočních svátků jinou představu, ale promyslet během nich letní dovolenou není vůbec špatný nápad. Zájezdy se totiž už prodávají a zvlášť o každoročně nejoblíbenější Řecko bude boj.

1) Máte největší výběr

„Ačkoli se zdá, že zima sotva začala, Češi už začínají využívat first minute nabídky a nakupují letní dovolenou. Vědí totiž, že právě teď je výběr největší, a tak pokud chtějí najít místo přesně podle svých představ, je dobré nákup zájezdu neodkládat,“ říká Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia. Největší zájem je podle ní už teď o Řecko, kam míří stovky prodaných zájezdů. Ostatně právě Řecko je každoročně nejoblíbenější destinací, kam Češi v létě vyráží. Opět vede Kréta, následuje Rhodos a Zakynthos. Největší zájem je o místní čtyřhvězdičkové hotely s all inclusive službami. „V průměru naši klienti nakupují dovolenou za 18 tisíc korun, což ale neznamená, že se nedá sehnat levněji. Pozorujeme však, že si Češi dopřávají čím dál více a průměrná částka, kterou za zájezd utratí, proto roste,“ doplňuje Řezníčková. Zatím více nakupují páry (55 procent), poté rodiny (40 procent) a nejčastěji chtějí odlétat 12. srpna 2022.

2) Seženete to nejlepší pro děti

Pokud vyrážíte s dětmi, jistě chcete mít jistotu, že najdete hotel, který jim zajistí nekonečnou zábavu, dostatek skluzavek a toboganů a také kvalitní animátorský program, zatímco vy budete v klidu chytat bronz na té nejkrásnější pláži nebo popíjet koktejl ve stylovém bazénovém baru. To je další důvod, proč se mrknout na nabídku dřív, než vám ta nejlepší místa vykoupí někdo jiný. Ve first minute nabídkách jsou navíc i zájezdy, v nichž jsou dvě děti zdarma. Na webu invia.cz najdete u každého hotelu hodnocení samotných zákazníků, kteří místo vyzkoušeli, a tak se můžete při výběru řídit i jejich tipy. Mezi nejlepší řecké hotely pro rodiny s dětmi podle reálných cestovatelů patří Labranda Sandy Beach Resort na Korfu, Hotel Lutania Beach na Rhodosu, Hotel Gaia Royal na Kosu nebo Hotel Poseidon Beach na Zakynthosu.

3) Najdete klid jen pro sebe

Ještě větší oříšek ovšem je, pokud naopak plánujete v létě vyrazit bez dětí a ideálně nechcete během svého letního odpočinku na žádné narazit. Resortů s aqua parky je totiž samozřejmě mnohem víc než hotelů s označením „adults only“, kam mají osoby mladší 18 let vstup zakázán. Jejich výběr tedy prořídne ještě mnohem rychleji. Když si ale pospíšíte, najdete krásné hotely s moderním designovým interiérem, v nichž vám pobyt zpestří DJ, dostatek šumivého vína, tematické večírky, ale třeba i sportovní lekce se zkušeným trenérem. V Řecku doporučujeme hotel Solimar White Pearl na Krétě nebo Ionis Art na Zakynthosu. Adults only hotely jsou ale samozřejmě i v dalších evropských destinacích - skvělý je například hotel R2 Bahia Playa Design na Fuerteventuře, Globales Cala Vinas na Mallorce nebo třeba hotel The Raga Side v Turecku.

4) Vyhnete si vyšším cenám i riziku

„First minute nabídka znamená, že pořídíte letní dovolenou za super ceny a ještě získáte mnoho různých benefitů, díky nimž bude ještě komfortnější a zároveň bez rizika. Cestovní kanceláře k nákupům v předstihu dávají záruky, jako je velmi nízká záloha nebo třeba možnost bezplatně změnit zájezd i těsně před odletem, díky čemuž zákazník vlastně nic neriskuje,“ popisuje Řezníčková. U vybraných zájezdů si můžete dokonce rovnou vybrat vlastní smluvní podmínky, díky nimž pak můžete třeba bezplatně změnit cestující, změnit celý zájezd, a to dokonce hned několikrát nebo zaplatit jen první sníženou zálohu a zbytek peněz až 30 dní před odletem.

5) Dovolená jako dárek

Dřívější nákup letní dovolené může zároveň i na poslední chvíli vyřešit vaše starosti, co svým blízkým nadělit pod stromeček. Pokud si zatím nejste jistí destinací a termínem, darujte poukaz cestovní agen-

jednoduše na pobočkách, ale i on-line na invia.cz. Můžete si navíc vybrat ze čtyř různých motivů, jak bude váš dárkový poukaz vypadat.

Publikováno: 16.12.2021