Češi míří na Valentýna do Egypta i Emirátů, zájezdy většinou nakupují ženy

Češi chtějí oslavit den svatého Valentýna v teple, ale často míří i na hory či na wellness pobyt po Česku. Také valentýnský termín potvrzuje letošní trend, kdy už se Češi nebojí cestovat a vyrážejí do zahraničí mnohem více než loni. Navíc se předpokládá, že spousta zájemců si svůj romantický pobyt koupí na poslední chvíli.

„Kapacity na valentýnský termín se pomalu plní, evidujeme meziroční nárůst o 20 procent. Pokud chcete také vyrazit, je dobré počítat s tím, že zájem bude ještě růst a řada cestovatelů si zájezd pořídí až těsně před odletem nebo odjezdem,“ popisuje Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia. „Nejčastěji Češi míří za teplem, ale také na lyže nebo do termálních lázní,“ doplňuje.

Valentýn v Dubaji je hit

Největší zájem je podle ní o dovolenou v Egyptě, kam vyráží téměř 25 procent všech klientů agentury Invia. „Velký nárůst, a to 60 procent oprosti minulému roku vidíme u Spojených arabských emirátů, kam se chystá 15 procent našich klientů,“ říká Řezníčková. Na třetím místě jsou Kanárské ostrovy, kam chce 11 procent, 9 procent bude cestovat po Česku, shodně po 8 procentech jede raději než do tepla pořádně si zalyžovat do Rakouska nebo Itálie. Následuje Dominikánská republika a Zanzibar po 5 procentech. Oblíbené jsou také maďarské lázně.

„Pokud byste hledali ještě nějakou další exotickou destinaci, která je otevřená turistům, můžete zkusit třeba Mauricius, Kostariku, Srí Lanku nebo Seychely,“ doporučuje Andrea Řezníčková a dodává, že sázkou na jistotu ve valentýnském období vždy bývaly prodloužené víkendy v některé z evropských metropolí.

Loni tato možnost téměř vymizela, protože ještě nebylo očkování a utrácet za drahé testy kvůli pár dnům se lidem nechtělo. Letos se taková možnost už zase nabízí - s očkováním nebo po prodělané nemoci můžete například do Paříže, jen test vám může stačit při cestě do Barcelony, přísná opatření a karanténu po příjezdu zrušil také Londýn.

Nakupují ženy

Na valentýnských cestách převažuje letecká doprava (70 procent) a nejčastěji se létá na osmidenní zájezd do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive službami. V 60 procentech zájezdy nakupují ženy, čtyřicátnice. Za valentýnský pobyt utratí v průměru 18 800 Kč za osobu

Publikováno: 31.01.2022