10 nejoblíbenějších míst, kam Češi vyráží na Velikonoce

Chcete využít velikonočních svátků a na pár dní si oddechnout a možná tak trochu utéct od aktuálních starostí? Inspirujte se různorodým výběrem destinací, kam na jaře nejčastěji míří čeští cestovatelé.

„Na výběru místa, kam Češi letos vyráží oslavit Velikonoce, je znát, že už nevyráží jen tam, kde jsou aktuálně nejpřívětivější covidová pravidla, jako tomu bylo většinou v uplynulých dvou letech. Došlo k poměrně rozšířenému rozvolnění, a tak už se zase začíná cestovat do svých vysněných destinací. Zájem o zájezdy ve velikonočních termínech se navíc každým dnem zvyšuje,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Naráží tak na to, že první desítka nejoblíbenějších velikonočních destinací je po dvou letech opravdu rozmanitá. Je v ní nejen celoročně oblíbený Egypt, ale také třeba Maďarsko, Nizozemsko, Francie nebo třeba Turecko. „Do hry významným způsobem promlouvá zvýšený zájem o poznávací zájezdy. Překvapením je ale právě i Turecko, kam Češi v tuto roční dobu obvykle nelétají. Letos je tato destinace lákavější kvůli inflaci – země láká na levné nákupy, ale také na památky v Istanbulu,“ dodává Řezníčková.

Nejčastěji si lidé během Velikonoc vybírají osmidenní pobyty ve čtyřhvězdičkových hotelech a vyrážejí letecky, ale výjimkou, zejména u poznávacích zájezdů po Evropě, nejsou ani autobusy a tříhvězdičkové hotely se snídaní.

„První desítce nejoblíbenějších suverénně kraluje Egypt, chystá se sem 35 procent našich klientů. V průměru za svůj zájezd zaplatí 17 500 korun,“ říká Andrea Řezníčková. Druhé místo podle ní velmi překvapilo, je na něm totiž Česká republika. Sem se chystá 12 procent Čechů, což je oproti loňskému roku obrovský nárůst daný covidovou situací. Za pobyt v českém hotelu nejčastěji utratíme zhruba 4000 korun.

Česko porazilo Spojené arabské emiráty, které jsou na třetím místě s 11 procenty. Češi si nejčastěji vybírají dovolenou za 26 500 korun. Následují Kanárské ostrovy se sedmi procenty a 19 000 korunami za zájezd.

Páté Maďarsko si vybralo pět procent zákazníků agentury Invia, zaplatí průměrně 6200 korun. V druhé polovině žebříčku se poté střídají exotické destinace s nedalekými evropskými zeměmi.

6. Nizozemsko - 4 procenta - 6000 korun
7. Maledivy - 4 procenta - 54 000 korun