Kam vyrazit na dovolenou, kterou si užijete vy i vaše děti

Už víte, kam letos v létě vyrazíte s rodinou na dovolenou? Že je ještě brzy? Ostatní si to zřejmě nemyslí, protože oproti loňskému jaru nakupují letní zájezdy dokonce čtyřikrát víc. Jestli se chystáte s dětmi vyrazit i vy, nezapomeňte vybírat tak, abyste si dovolenou užili i vy. Máme pár tipů.

„Téměř polovinu (45 procent) všech zájezdů, které prodáváme, si kupují rodiny s dětmi. Letos v létě se nejčastěji chystají do Řecka, následuje Turecko a Egypt. Nejčastěji pak volí čtyřhvězdičkový hotel s all inclusive službami,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková a prozrazuje, že nejčastěji české rodiny odlétají 2. července. „Zájem o letní dovolenou je už teď veliký. Když porovnáme počet nakoupených letních zájezdů ve stejném období loňského roku, nárůst je čtyřnásobný,“ dodává. Kromě zmíněných destinací se zatím v žebříčku nejoblíbenějších dále objevuje Bulharsko, Chorvatsko, Tunisko, Itálie, Španělsko, ale také Česko a až po něm Kanárské ostrovy.

Důvody, proč rodiny s dětmi, v létě tak často vyráží s cestovkou, jsou jasné: Jednak si chtějí cestu co nejvíce zjednodušit a vítají, že jim celý zájezd i pobyt někdo vyřídí. A druhým důvodem je řada výhod, které při dovolené s dětmi cestovní kanceláře nabízí. „U některých zájezdů jsou to až tři děti zdarma, některé cestovky zase mají v destinací vlastní dětské kluby s českými animátory, kteří se o vaše potomky postarají, zatímco vy si krásně odpočinete,“ dodává Řezníčková.

Dětské kluby

Dětské kluby najdete ve větších a dobře vybavených hotelech, jejichž přehledný seznam najdete na webu invia.cz. Kluby fungují sedm dní v týdnu a mají předem naplánovaný program. Děti i rodiče tak vědí, na co se mohou těšit. Například Croco Club, který funguje v mnoha hotelech zejména v Turecku a Egyptě, nabízí zábavu pro děti obvykle v dopoledním (10:00 – 12:00) a odpoledním bloku (15:00 – 17:30). Večer se pak konají například dětské diskotéky. „Výhodou je nejen to, že děti mají zábavu, je o ně dobře postaráno a vy je nemusíte hlídat po celou dobu své dovolené, ale také možnost využívat jejich služby flexibilně. Můžete si tedy vybrat, jaký program bude vaše děti bavit, a zároveň můžete klidně celý den vynechat, když jedete například na výlet,“ popisuje Andrea Řezníčková.

V dalších oblíbených letních destinacích, jako je Řecko, Tunisko nebo Bulharsko funguje dětský klub Čedog, v Chorvatsku se děti mohou těšit na klub Neptun. Program těchto dětských klubů je samozřejmě v češtině.

Exotika? Luxus i low budget

Hlavní sezóna už začala na Kapverdských ostrovech, což je možnost, jak své děti vzít do exotiky za rozumnou cenu. Přestože se na Kapverdy létá celoročně, právě léto je ideální dobou, kdy sem vyrazit s celou rodinou. Od června do září tu bývá kolem 29 stupňů. Po zbytek roku je tu hodně větrno, a velké vlny proto lákají spíše surfaře než malé děti. Let na Kapverdy navíc trvá jen šest hodin, a jedete-li s cestovkou, poletíte přímým charterovým letem.

Pokud se nemusíte rozhodovat podle ceny, nebo chcete i s dětmi zažít dovolenou svých snů, zvažte Maledivy. Výhodou je mělké moře i absolutní soukromí, kde se vám dítě rozhodně nezatoulá tak snadno jako ve velkém hotelu. A pokud zvolíte bydlení ve vilce, která se tyčí přímo nad hladinou moře, do něhož navíc vede z terasy skluzavka, rozhodně tak dítěti (a samozřejmě i sobě) zajistíte zážitek na celý život.

Děti zdarma

„Ve většině těchto destinací najdete nabídky, kdy můžete vzít i dvě nebo dokonce tři děti zdarma. Myslete však na to, že tato výhoda se obvykle nevztahuje na zájezdy pořízené v last minute nabídce. Ne vždy proto nákup na poslední chvíli znamená, že ušetříte,“ doplňuje Řezníčková s tím, že v nabídce agentury Invia teď najdete přes tisíc hotelů, kam je možné vzít až tři děti s ubytováním zdarma. Za děti do dvou let přitom nemusíte platit ani letenku.

Publikováno: 19.04.2022