Jak snadno a bezpečně cestovat se psem

Když vyrážíte na dovolenou, ale pejska musíte nechat doma, nikdy si to neužijete tolik, jako kdyby byl s vámi. Jednak musíte hledat dobrovolníky na hlídání a jednak vám pak mazlíček prostě chybí. Přitom když si cestu dobře naplánujete, můžete ho vzít klidně i k moři.

Pokud se rozhodnete cestovat se psem, bude potřeba cestu plánovat o něco detailněji a myslet na pár dalších drobností. Když na ně ale nezapomenete, čeká vás parádní dovolená, kterou si užije i váš mazlíček.

Na co je tedy třeba myslet a co zařídit dopředu?

Dog-friendly hotel

„Na každé dovolené musíte někde bydlet. A ať už zůstanete v pronajatém domě nebo hotelu, vždy si dopředu zjistěte, zda jsou v něm domácí mazlíčci vítáni. V hotelu by se totiž také mohlo stát, že vám pejska odmítnou ubytovat. Ideální je proto už při vyhledávání ubytování hledat ta, která jsou takzvaně dog-friendly. Vyhledávání zájezdů na webu invia.cz vám takto zjednoduší filtr dog-friendly,“ radí mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Ptejte se ale i tehdy, pokud cestujete za svými známými, u nichž budete bydlet - i jim je dobré dát vědět, že přijedete se psem, aby měli možnost říct, zda jim to vadí, nebo bydlení pejskovi přizpůsobit.

Cestovní pas pro psa

Před cestou do zahraničí nezapomeňte, že i psi potřebují pas. „Cestovní průkaz psům vystavuje veter-inář. Součástí pasu by mělo být potvrzení o platném očkování proti vzteklině, případně o dalších ošetřeních dle požadavků cílové země. Zvíře musí být navíc označeno, nejčastěji se využívá čipování nebo tetování,“ radí Řezníčková. Začněte nicméně tím, že si zjistíte, zda do dané země povolují vstup s živým zvířetem. Některé země mají pro vstup se psy zvláštní pravidla omezující například věk nebo rasu zvířete. Nejsnadněji to zjistíte na stránkách Státní veterinární správy.

Cesta letadlem

Se psem můžete dokonce i do letadla, ale podmínky a pravidla pro cestování se pak liší podle velikosti psa. Menší plemena si můžete vzít na palubu, větší pak cestují v zavazadlovém prostoru. „Pokud cestu-jete do země, která akceptuje vstup se psem a chcete ho vzít na palubu, musí být umístěn v uzavíratelné schráně určené pro přepravu zvířat s pevným a nepropustným dnem. Rozměry tohoto boxu však nesmí přesáhnout 43 x 30 x 27 centimetrů a jeho celková hmotnost včetně zvířete musí být maximálně 8 kilogramů. Box pro psa, který budete odbavovat, by neměl být větší než 130 x 69 x 80 cm a hmotnost včetně zvířete nesmí překročit 32 kilogramů,“ popisuje Řezníčková.

Schrána musí být vybavena jídlem a vodou s možností doplnění zvnějšku a označena vaším jménem a telefonickým kontaktem. Za přepravu zvířete budete zřejmě platit poplatek - podle podmínek vašich aerolinek. Zvířata, která by byla těžší než 32 kilogramů sice lze také přepravit, ale už se budou pov-ažovat za cargo zásilku a budou muset vyrazit nákladním letadlem, což už cestu značně komplikuje.

Pes v autě

Autem můžete přepravovat jak velkého psa chcete, ale i to má svoje pravidla. Pokud psa nemáte v autě správně zajištěného, při policejní kontrole vám může hrozit pokuta až 2500 korun. Ovšem pokud se při nehodě pes zraní, nebo zraní někoho, může policie potrestat řidiče i dvousettisícovou pokutou. Nejde ovšem jen o pokutu, ale především o bezpečnost. „Psa nikdy nepřevážejte na předním sedadle, kde je aktivní airbag spolujezdce. Neměl by ale ani jezdit na volno vzadu, kde při prudkém brždění nebo nárazu může vyletět dopředu,“ upozorňuje produktový specialista z českého zastoupení značky Toyota, Daniel Němec. Ideální je podle něj namontovat speciální mříž, která odděluje zavazadlový prostor od zbytku vozu. Lze ji obalit dekou, aby v případě nehody nedošlo ke zranění psa. „Jakmile psa naložíte, je nutné zajistit speciálním postrojem jeho i ostatní převážené předměty tak, aby mu nemohly ublížit,“ říká Němec. Zavazadlový prostor můžete mříží také rozdělit na dvě části. Pes tak získá vlastní prostor, aniž by ho ohrožovala vaše zavazadla.

Psy menších ras je možné převážet i na zadních sedadlech, i tady je však potřeba mít správný postroj, který připnete k bezpečnostním pásům. Na zadní sedadla můžete také dát ochranný potah, díky němuž zůstane interiér vozu čistý. Na delších cestách nezapomínejte na pravidelné zastávky na venčení, zajistěte pejskovi přísun vody, případně i jídla.

Psí pláže

Jakmile dorazíte na místo, nevrhněte se bezhlavě i se psem do vln, ale dejte si raději dobrý pozor, na které pláže psi mohou, kde jsou úplně zakázaní a kde mohou být třeba jen na vodítku. Dobrou zprávou je, že v oblíbených evropských destinacích v posledních letech hojně přibývá dog-friendly ubytování i speciálních psích pláží. Ty nejlepší najdete v Itálii nebo Chorvatsku. „V Chorvatsku najdete psí pláže zejména v oblastech, jako je Istria, Kvarner nebo Severní a Střední Dalmácie. Psí pláže jsou zpravidla vybaveny odpadkovými koši na psí exkrementy, lavičkami, zdroji tekoucí vody či sprchami pro psy. Průkopníkem v zavádění psích pláží je Itálie, nejoblíbenější pláže pro psy jsou v Bibione, klidnější jsou třeba se středisku Porto Santa Margherita,“ radí Řezníčková.

Publikováno: 27.07.2022