5 tipů, jak zažít neobvyklé léto

U moře je v létě čím dál větší horko, a tak vás to už přestává bavit? Přesto byste rádi i v tomto období zamířili někam za odpočinkem, a tak hledáte jinou alternativu? Máme pár dobrých, zábavných a zdaleka ne tak horkých tipů, jak bývá zvykem.

Vyrazte až na podzim

„Vůbec nejlepší je počkat s tradiční letní dovolenou až na podzim a zvlášť v letošní sezóně to platí dvojnásob. Prázdninové zájezdy jsou totiž už většinou vyprodané, a tak v podzimních termínech budete mít mnohem větší výběr. Kromě toho bude všude méně lidí, a také příjemnější počasí, přestože i na oblíbených místech, jako je Řecko nebo Chorvatsko se ještě budete moci krásně koupat. Pokud byste vyrazili ještě dál, třeba do Tuniska či Egypta, tam si můžete užívat pláží prakticky až do Vánoc,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Pokud tedy nejste vázaní školními prázdninami svých dětí, klidně vyčkejte a užijte si dovolenou na podzim.

Místo k moři do přírody

Ať už vás klasická letní dovolená u moře štve kvůli horku, anebo proto, že se na pláži už trochu nudíte, vyrazte raději do přírody. Ideálně do hor, kde bude krásný chládek, anebo rovnou na sever. Co třeba vyrazit lodí do norských fjordů, nebo absolvovat okruh po celé Skandinávii na 15 dní? Pokud nevíte kudy kam a netroufáte si takovou cestu naplánovat na vlastní pěst, obraťte se na cestovku. Například agentura Invia nabízí i podobné typy zájezdů.

Léto ve městě

Pokud rádi objevujete nová města, nevzdávejte se toho ani v létě. Ovšem abyste se tam neupekli, vybírejte si ta, kde je chladněji. „Vyrazte v létě prozkoumat Stockholm, Kodaň nebo Oslo, krásně je třeba i v estonském Talinnu. Variantou jsou pak města, která nabízejí i spoustu možností ke koupání nebo rovnou pláž. Ideální je v tomto případě Barcelona, ale i větrný Lisabon, městské lázně pod širým nebem přibývají třeba i v Berlíně,“ radí Andrea Řezníčková.

Zažít luxus v Česku

V létě je krásně i v Česku. Vlastně hezčí počasí než v červenci či srpnu tady zažijete jen málokdy. Není tedy nakonec škoda vyrážet do zahraničí? Kromě toho, pokud věnujete dovolené v Česku stejný rozpočet, jaký byste utratili za zájezd k moři, můžete si konečně dopřát nebývalý luxus. Místní wellness hotely jsou na světové úrovni, a tak budete možná ještě spokojenější než v přímořském resortu. Na webu invia.cz si navíc můžete seřadit nabídku hotelů podle hodnocení a recenzí reálných klientů.

Jiná forma odpočinku

Co kdybyste dovolenou letos pojali úplně jinak a volný čas nevyužili k cestování, ale třeba k tomu, abyste se naučili něco nového? Přihlaste se na kurz vaření, kreslení nebo třeba vázání kytek, anebo si najděte workshop, který vám předá nové dovednosti právě ve vašem oboru. Vrátit se po dovolené do práce nabití novými zkušenostmi a nápady je k nezaplacení. „Variantou je spojit dovolenou se vzděláváním. Vyrazte na intenzivní kurz angličtiny do zahraničí, anebo si dovolenou u moře ozvláštněte třeba kurzem potápění nebo se naučte surfovat,“ doporučuje Andrea Řezníčková.

Publikováno: 10.08.2022