Nejlepší destinace, kam vyrazit na dámskou jízdu

Ani české ženy se rozhodně nebojí samy cestovat a jejich dámské jízdy mají překvapivě mnoho podob - od luxusního resortu, kde si s drinkem v ruce odpočinou od dětí či pracovního stresu, po vysokohorské túry.

„Nejčastěji u nás kupují zájezdy ženy čtyřicátnice. Často vyráží s kamarádkami, když si chtějí odpočinout od každodenního stresu, kariérního vyhoření nebo od dětí. Stále častější jsou ale i dámské jízdy mladších žen, které cestu berou jako rozlučku se svobodou,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Výběr „dámských“ destinací má většinou jedno společné - ženy sice jezdí často, ale většinou ne úplně daleko a obvykle zůstávají na území Evropy.

„Právě teď navíc nastává ideální čas, kdy vyrazit. V oblíbených evropských destinacích je pořád krásně teplo, ale protože prázdniny už skončily, nebude tu tolik rodin s dětmi,“ doporučuje Řezníčková.

Kam tedy vyrazit?

Rozlučka se svobodou

Pro tento účel si ženy vybírají spíš party destinace, jako jsou například Kanárské ostrovy. Někdy je samozřejmě hlavním cílem krásná pláž, proto jsou častým cílem například i řecké ostrovy, z nichž nejoblíbenější je Kréta, Rhodos a Korfu, movitější cestovatelky míří na Mykonos. „Na rozlučku se svobodou se však často jezdí i na prodloužený víkend do evropských metropolí, jako je třeba Barcelona nebo Budapešť,“ dodává Řezníčková.

Na výlet do hor

Ať už jde o rozlučku se svobodou, anebo „obyčejný“ zájezd pro holky či ženy, už není žádnou výjimkou, že je chtějí prožít aktivně, a to rovnou při dlouhých túrách v horách. Naprosto ideální k tomu je Madeira, jejíž výhodou je celoroční krásné jarní počasí, dlouhými treky je proslulá také Mallorca, kde si navíc i užijete divoké party na pláži, když budete chtít. Variantou je samozřejmě i cesta autem do nedalekých rakouských Alp, kde si užijete překrásné túry, výhledy, jezera a špičkové wellness hotely.

V hlavní roli relax

Chcete si na své dámské jízdě hlavně odpočinout? Božský klid i špičkové služby nabízí zmíněný Mykonos, variantou může být i italský venkov, kde vinice a to nejlepší víno budete mít na dosah ruky. Skvělou volbou bude Toskánsko i Sardinie. „Jestli toužíte po klasickém all inclusive pobytu, tak ten nejkvalitnější najdete v Turecku, kde se navíc nabízí i spousta různých výletů či sportovních aktivit. A kdybyste s kamarádkami přece jen chtěly vyrazit trochu dál, zkuste Kapverdy, kde vás čeká překrásné moře za dobré ceny. Navíc je tato destinace vyhlášená mezi surfaři, tak toho můžete využít a vyzkoušet zase něco trochu jiného,“ říká Andrea Řezníčková.

Přímým letem za dobrodružstvím

Kdybyste ale naopak chtěli vyzkoušet trochu jinou exotiku a vydat se poznávat opravdovou Afriku, můžete využít přímé lety, díky nimž se z Prahy dostanete na Zanzibar nebo třeba Madagaskar bez mezipřistání. A plánovat už můžete klidně i na dlouhé měsíce dopředu, protože zájezdy na zimu už jsou v prodeji.

Sólo cestování

Dámská jízda vlastně vůbec nemusí být početná - ženy po celém světě, včetně České republiky, cestují až překvapivě často úplně samy. Podle údajů americké agentury REI Adventures, která se specializuje na dobrodružné výlety do divočiny, se dokonce od roku 2010 zvýšil počet sólo cestovatelek o 60 procent. Ženy zároveň tvoří 58 procent všech jejich klientů. Odůvodňují to tím, že se dnešní ženy touží naučit nové dovednosti, poznat další kus světa, zkrátka vyzkoušet něco úplně nového. „Počet žen, které pořizují zájezd pro jednoho, se každoročně zvyšuje a velmi často jde o ženy mezi 40 a 60 lety,“ doplňuje Řezníčková.

Publikováno: 30.08.2022