Češi se rozhodli si letní sezonu užít. Prodeje zájezdů oproti loňsku trhaly rekordy.

Nejoblíbenější bylo Řecko, nejlevnější dovolená byla v Tunisku.

Cestovní agentura Invia v letní sezóně 2022 zaregistrovala meziroční nárůst prodeje pobytů o 50 %. Po covidové pauze se tento rok natěšení Češi opět bez obav vydávali na letní dovolenou. Někteří mohli konečně využít vouchery, které dostali jako náhradu za neuskutečněnou dovolenou z důvodu pandemie.

Průměrná cena pobytů, prodaných v období od 1. června do 30. září 2022, představovala 17 270 Kč na osobu, což je o 2 450 Kč více než loni. Nejoblíbenější destinací bylo jako obvykle Řecko, konkrétně ostrov Kréta. Na sklonku léta, kdy už byla velká část destinací vyprodaná, začala stoupat také poptávka po dovolené v Turecku. 

Tradiční pětice zemí, kam klienti Invia nejraději vyrážejí strávit letní dovolenou, zahrnuje Řecko, Egypt, Turecko, dále Bulharsko a Tunisko. Tyto země si svou pozici oblíbenosti drží několik let v řadě
a předprodeje dovolených na příští rok ukazují, že se do stejných destinací chystají lidé i v roce 2023.

Nejvíce Čechů vyrazilo na dovolenou do Řecka

Zákazníci cestovní agentury Invia nejčastěji z letních katalogů volili zájezdy do Řecka, které tvořily 20 % z celkového prodeje pobytů. Průměrná cena zájezdu do řeckých letovisek činila 19 318 Kč na osobu. Jde o nárůst o 1 727 Kč oproti loňskému roku. Letos došlo také k rekordnímu nárůstu poptávky po dovolené v oblíbeném Tunisu, který již koncem února uvolnil proticovidová opatření. Turisté do dovolené v Tunisku investovali v průměru 15 057 Kč na osobu.

„Z letošních výsledků je patrné, že Češi si po covidové pauze chtěli opět dopřát zasloužený odpočinek v přímořském letovisku, nejlépe s all inclusive stravou. Zatímco zájem o dovolenou v tuzemsku znatelně klesal, týdenní zájezdy do Řecka, Egypta či Turecka se rychle vyprodávaly,“ pochvaluje si letošní sezonu Radek Šafařík, obchodní ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou českého trhu v prodeji online zájezdů. „Největší zájem bývá tradičně o letecké pobyty na řeckých ostrovech. Češi si je oblíbili kvůli příznivým cenám i krátké době letu. Nabídka ubytování je zde opravdu široká, od apartmánů až po luxusní hotely,“ doplnil Šafařík s tím, že někteří zákazníci si rádi prodlouží sezonu, a prodej pobytů z letních katalogů pokračuje i v průběhu října.

Dovolená v Čechách už není tak atraktivní

Oproti loňské sezoně dramaticky klesl zájem o dovolenou v tuzemsku, meziroční pokles představoval celých 44 %. Není divu, v uplynulých dvou letech lidé často nemohli kvůli covidovým restrikcím odcestovat do zahraničí, a tak se vydávali objevovat krásy České republiky. Když však mohou opět strávit dovolenou u moře, Šumava, Lipno nebo Sněžka už je tolik nelákají.

Lehký pokles zájmu se projevil rovněž v případě oblíbeného Chorvatska. Zdražování pobytů i cen za služby mělo za následek snížení počtu prodaných zájezdů do této země o 7 %.

Nákup zájezdu na poslední chvíli

Oproti dřívějšku se letos nákup dovolených posunul o několik měsíců blíže k létu. Dozvuky pandemických opatření a také negativní zprávy v médiích (zahrnující zvyšující se inflaci, ozbrojený konflikt a následnou energetickou krizi) se promítly i do touhy Čechů investovat do letní dovolené. Kvůli nejisté situaci tak klienti dlouhou dobu vyčkávali a teprve v dubnu a květnu se pevně rozhodli, že na dovolenou vyrazí. Cestovní agentura následně zaregistrovala výrazně zvýšený prodej letních zájezdů. 

Čekat na last minute už se nevyplácí

Oblíbený koncept last minute nabídek v posledních letech přestává fungovat. Nejsilněji se to ukázalo letos v létě, kdy zejména lety byly vyprodané již v polovině prázdnin, a tak se zájezdy rozhodně nezlevňovaly. Zájemce o dovolenou na poslední chvíli si naopak musel vybírat z velice okleštěné nabídky zájezdů, která navíc nebyla nijak cenově zvýhodněna. „Podobnou situaci očekáváme i pro příští rok. Proto lidem doporučujeme, aby si svou letní dovolenou vybrali už letos v rámci first minute nabídky. Díky tomu si mohou za nízkou zálohu již od 990 Kč mohou zafixovat cenu zájezdu na příští rok,“ radí zájemcům Radek Šafařík.

Díky first minute nabídce si zákazníci nyní mohou vybrat ze široké nabídky s atraktivní slevou za včasný nákup a mnohdy také s bonusy – například dovolená pro dítě zdarma nebo možnost flexibilní změny termínu (nemusíte se tak bát nákupu s předstihem).

Jakou dovolenou Češi letos preferovali?

Čeští turisté v letní sezóně 2022 nejčastěji trávili na své dovolené 8 dní. Podíl osmidenních pobytů tvořil 50 % celkového prodeje cestovní agentury Invia. Dominoval pak prodej pobytových zájezdů, který tvořil 98 % z celkového prodeje dovolených u cestovní agentury Invia.

Exotiku na zimu si lidé neodpustí ani letos

S postupujícím podzimem a sychravým počasím se jako obvykle zvyšuje zájem cestovatelů o exotiku, zejména o destinace s přímými lety z Čech. Zákazníci, kteří zvažují, že si letošní podzim nebo zimu zpestří prosluněnou dovolenou, by s nákupem určitě neměli otálet. Například zájezdy zahrnující Vánoce, Silvestr či školní prázdniny se velice rychle vyprodávají. Největší zájem je nyní o Spojené arabské emiráty, Omán a Kapverdské ostrovy. Dále se Češi chystají také do Dominikánské republiky, Thajska a na Zanzibar, kam lze od loňského roku letět přímými lety z Prahy, stejně tak je to možné od října i na exotický ostrov Madagaskar.

Publikováno: 19.10.2022