Nejlepší party destinace? Kde Češi nejraději slaví příchod nového roku

Přemýšlíte, že byste si letošní novoroční oslavy užili v zahraničí? Inspirujte se u ostatních cestovatelů a spojte Silvestr s odpočinkem na pláži nebo třeba poznáváním netradičních kultur i evropských měst. Která místa jsou tedy letos nejoblíbenější?

Nejdivočejší večírky při výběru silvestrovské destinace přitom zdaleka nejsou zásadním faktorem.„Pokud Češi vyrážejí oslavit příchod nového roku do zahraničí, jednoznačně vedou cesty do exotiky. Kromě večírku se totiž chtějí uprostřed zimy ohřát a vykoupat se v moři, případně poznat nějakou novou kulturu. Zájem o Silvestra v zahraničí navíc v posledních letech roste,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. „Pokud však chcete poslední den roku strávit v teple, máte opravdu nejvyšší čas pro nákup dovolené, nabídka silvestrovských pobytů se každým dnem zmenšuje,“ dodává.

Nejpopulárnější je Egypt

Žebříčku míst, kam Češi letos míří, jednoznačně kraluje Egypt, kam vyráží 40 procent klientů agentury Invia. „Na přelomu roku tu je stále ještě krásně teplo, užijete si opalování i šnorchlování, pro které je Egypt jako stvořený. Zároveň je počasí v prosinci či lednu mnohem příjemnější, pokud chcete vyrážet na výlety a objevovat egyptskou kulturu. Vzdálenosti mezi pamětihodnostmi totiž nejsou úplně krátké, proto si cestování v této době užijete mnohem víc,“ popisuje Jirušková.

Večírky na Kanárech

Ani druhá nejoblíbenější destinace není z Česka daleko – teplo v Evropě si i na Silvestra užijete na Kanárských ostrovech, a proto se sem letos chystá devět procent cestujících z Čech. „Pokud si nedovedete konec roku představit bez bujarých oslav, bude se vám nejvíc líbit na největším ostrově Gran Canaria, kde je opravdu bohatý noční život. Svými večírky na pláži jsou vyhlášená místa Playa del Ingles a Maspalomas,“ radí Jiřina Ekrt Jirušková.

Omán uspokojí každého

V těsném závěsu za Kanárskými ostrovy se drží Omán, kam ke konci letošního roku míří 8 procent českých turistů. Spíše, než večírky nabízí tato překrásná arabská země velmi příjemné klima, bohatou kulturu, četné turistické cíle a vysoce moderní služby. Vyvíjí se a roste doslova před očima. Disponuje všemi přírodními krásami, jaké si lze představit. Najdete tu nádherné moře, vysoké hory, působivé písečné duny, úžasné oázy, palmové háje i čiré řeky. Arabské moře omývající jihovýchodní pobřeží je bohaté na delfíny, velryby a želvy.

Exotický ráj Zanzibar

Na exotický ostrov Zanzibar se chystá šest procent turistů. Je vyhlášený plážemi s bělostným pískem, průzračně tyrkysovým oceánem, ale i kouzelným městem s bohatou historií Stone Town. Lze odtud ale vyrazit i do pevninské Tanzanie na výlet na pravé africké safari.

Spojené arabské emiráty

První pětici pak uzavírá tradiční zimní destinace, kterou jsou Spojené arabské emiráty. Češi sem na Vánoce, Silvestra, ale i během celé zimy rádi jezdí dlouhá léta už proto, že městský život je tu opravdu na dosah a zvlášť v Dubaji velmi bohatý na zážitky nejrůznějšího typu. Letos si Emiráty na Silvestra vybrala čtyři procenta turistů.

Ve městě i na horách

Výjimkou ale nejsou ani party v evropských metropolích a jezdí se samozřejmě i na hory zejména do Rakouska. „Velmi oblíbená je romantická Paříž, ale ještě o něco více lidí jezdí také do Budapešti, kde si kromě divokých večírků ve světoznámých ruin barech užijí i super odpočinek ve vyhlášených místních termálních lázních. Nejznámější i nejkrásnější jsou zřejmě lázně Széchenyi,“ doplňuje Jirušková.

Publikováno: 29.11.2022