Češi loni nejvíce cestovali do Egypta a Řecka. Průměrně za dovolenou utratili o 9 % více, než v předchozím roce

Češi v loňském roce nejčastěji cestovali do Egypta, Řecka a Turecka. Egypt vede s podílem objednávek 19 procent, následuje Řecko se 17 procenty a Turecko dosáhlo 13 procent. Na dalších místech jsou podle údajů největší tuzemské cestovní agentury Invia Bulharsko, Tunisko, Chorvatsko a Španělsko. 

„Největší nárůst zájmu jsme zaznamenali u cest na Zanzibar a do Dominikánské republiky, a to zejména kvůli zavedení přímých letů z Prahy. Rostl zájem o na počasí příznivou Madeiru, kde se projevilo navýšení počtu letů a také o Maledivy, kdy si zřejmě lidé po dvou letech covidu chtěli užít opravdovou exotiku,“ říká obchodní ředitel agentury Invia Radek Šafařík. 

Naopak snížení zájmu Invia zaznamenala u Černé Hory a Itálie. Ta se potýkala s nedostatkem kapacit kvůli nárůstu domácího cestovního ruchu. 

Průměrná cena zájezdu byla v roce 2022 o 9 procent vyšší než v roce předchozím.  Nejdražší pořízený zájezd vyšel na 3,18 milionu a směřoval do Dominikánské republiky. Průměr ceny zájezdu do Egypta se oproti roku 2021 zvýšil o 9 %, zájezd v Řecku v průměru podražil pouze o 7 % a cena dovolené v Turecku se zvýšila o 10%. 

Většina letecky s all inclusive 

U zájezdů jednoznačně převládala letecká doprava s podílem 84 procent, 14 procent tvořila vlastní doprava a 2 procenta cesty autobusem. Celkem 71 procent turistů si vybralo hotel s all inclusive službami, 16 procent volilo polopenzi.  

Téměř polovina klientů (46 procent) se ubytovala ve čtyřhvězdičkových hotelech, čtvrtina pak v pětihvězdičkových. Nejčastější délka pobytu byla 8 dní, kterou volila polovina zákazníků. Na 7 dní si zájezdy objednalo 11 procent a na 9 dní 7 procent.  

Celkem 57 procent objednavatelů byly ženy. Nejčastěji nakupovali čtyřicátníci (28 procent). Zajímavostí je, že lidé nad 70 let měli v roce 2022 dvojnásobný zájem o koupi zájezdů než v předchozím roce. Nejčastěji cestují páry (51 procent), rodiny (36 procent) a malé skupiny (7 procent).  

Nejfrekventovanější den odjezdu nebo odletu byl 2. červenec. Nejvíce zájezdů se prodalo dne 27. června 2022. 

Infografika Češi a cestování v roce 2022

Publikováno: 18.01.2023