Češi opět plánují, zájem o letní dovolenou je rekordní už teď. Čekat na last minute se nemusí vyplatit

Obavy plánovat dovolenou několik měsíců dopředu jsou definitivně pryč. Zájem o letní zájezdy je už nyní rekordní. Důvodem jsou příjemné benefity cestovek, které zákazníkům nabízejí jistotu a také velký výběr first minute nabídek. Zároveň však upozorňují, že čekat na last minute se nemusí vyplatit – tou dobou by totiž mohlo být, stejně jako loni, už vyprodáno. 

Zákazníci se po zkušenostech z loňského léta, kdy zájezdy na poslední chvíli byly vyprodané a v oblíbených a cenově dostupných destinacích bylo opravdu těžké najít volnou kapacitu, opět přiklánějí k nákupu pobytu s předstihem ve first minute nabídce,potvrzuje aktuální trend mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Zájem o předprodeje letních dovolených je tak podle ní rekordní. „V meziročním srovnání máme nyní pětkrát více prodaných letních zájezdů ve first minute vlně, která zatím ještě pokračuje,“ dodává. 

Kdy nakupovat dovolenou? Hned po dovolené 

Letní pobyty pro rok 2023 jsou přitom v nabídce už od konce předchozí letní sezony. Díky tomu si mohou cestovatelé vybrat svůj zájezd v preferované lokalitě či oblíbeném hotelu s velkým předstihem. Po zkušenostech z loňska, kdy řada hotelů hlásila vyprodáno, proto lidé neváhali zajistit si příští letní dovolenou hned poté, co se z jedné právě vrátili domů.  

„Zejména rodinám se dvěma a více dětmi doporučujeme rezervovat dovolenou co nejdříve, protože rodinné pokoje se brzy vyprodávají, v nabídce poté zůstanou převážně dvoulůžkové pokoje, a ne každý z nich umožňuje umístění přistýlky pro děti,“ upozorňuje Jirušková. 

Aby bylo dlouhodobé plánování pro zákazníky co nejatraktivnější, předhánějí se nyní cestovky v nabídce benefitů. U řady zájezdů se tak platí jen velmi nízké zálohy, již od 500 Kč za osobu, a zbytek celé částky je možné doplatit až těsně před odletem. Vybrané zájezdy navíc umožňují bezplatně změnit i 14 dní před odletem destinaci nebo termín, případně zájezd úplně stornovat.  

O 40 procent levněji 

K nákupu v předstihu samozřejmě láká nejen širší výběr, ale i příjemnější ceny. „Mezi hlavní benefity nabídky first minute patří slevy na zájezd až ve výši 40 procent nebo dovolená pro děti zdarma, a to až do 16 let věku,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková. 

Největší zájem je tradičně o Řecko, cenově příjemné Tunisko, Egypt láká na novou destinaci Marsa Matrouh a jednoznačným hitem se stává Turecko, které už loni předstihlo dlouhodobou stálici Řecko.  

„Při nákupu a plánování dovolené je také potřeba počítat se situací v okolních zemích. Například Britové po covidové pauze letos poprvé nakupují dovolenou ve velkém, v důsledku čehož už nyní některé řecké hotely hlásí plno. V Chorvatsku se zavedením eura rostou ceny, a tak předpokládáme, že řada lidí, kteří sem každoročně jezdí autem, se letos naopak raději vydá do jiné destinace letecky,“ popisuje Jirušková. 

Publikováno: 31.01.2023