Uleťte zimě do tropického ráje! S přímými lety z Česka máte exotiku na dosah

Zimní plískanice, nebo šumění moře a azurová obloha? Každodenní rutina v tmavých dnech, nebo objevování fascinujících kultur a divů přírody? Pokud vás láká vždy druhá varianta, nebojte se a splňte si své cestovatelské sny. Exotické kouty naší planety máte nyní z Česka na dosah díky přímým letům a ceny zimních dovolených se často podobají těm letním v evropských destinacích.

Dominikánská republika, Thajsko, Spojené arabské emiráty nebo Omán nabízejí turistům perfektně fungující systém a pohodlí, ve kterém si dokonalý exotický relax užijí jak rodiny s dětmi, tak i senioři nebo páry, pro které jsou speciálně určené resorty „Adults only“. Díky přímým letům navíc odpadá stres z přestupů a problémy s jazykovou bariérou, protože po příletu se o vše již postará česky mluvící delegát. Takže směle do toho – která země bude pro vás letos v zimě ta pravá?

Dominikánská republika

Karibský ráj uprostřed blankytně modrého moře vám dá všechno, co od idylické dovolené očekáváte. A vlastně i něco navíc. V Dominikánské republice najdete ty nejkrásnější nekonečné bílé pláže a palmové háje, pestrou krásu ostrova navíc jednoduše objevíte i díky široké nabídce výletů. Vydáte se raději šnorchlovat ke korálovým útesům, prohlédnout si kávové a kakaové plantáže, podívat se do džungle nebo navštívit starobylou indiánskou vesnici? Na milovníky zvířat čeká nezapomenutelný zážitek při plavbě za velrybami ve volném oceánu, a pokud chcete zazářit na svém Instagramu, vyrazte na dechberoucí tropický ostrov Saona s fotogenickou tyrkysovou vodou a bílým pískem. Fanoušky historie a památek nadchne historické město Santo Domingo, vůbec nejstarší město Nového světa, kde se usadil i sám Kryštof Kolumbus.

Celá Dominikánská republika hýří pozitivní energií a skoro všude znějí její typické živelné rytmy. Místní kultura ovšem nejlépe chutná na talíři – lokální kuchyně v sobě spojuje španělské a indické chutě a vévodí jí především ryby, mořské plody a úžasné místní ovoce. Sladkou tečku obstarají dezerty z místních cukrových plantáží a silný zážitek si odnesete i z ochutnávky bílého rumu a rumových koktejlů.

Thajsko

Starobylé památky, velkolepé divy přírody a všeobjímající buddhistický klid, kterému svým hektickým tempem uniká pouze metropole Bangkok. To je Thajsko, po právu oblíbený cíl turistů, kam můžete zamířit jak na pohádkové pláže s průzračně čistým mořem, tak za dobrodružstvím do deštných pralesů a za nádhernými chrámy. Největší thajský ostrov Phuket voní kokosem, který se tu ve velkém pěstuje, a pro své azurové moře patří k nejnavštěvovanějším rekreačním oblastem v jihovýchodní Asii. V pulzujícím městě Patong si na své přijdou milovníci rušné zábavy a nočního života, v ostatních částech ostrova si ale můžete užít i potápění a bezstarostný relax v plážových letoviscích, třeba na tři kilometry dlouhé pláži s obdobným názvem Patong.

Thajsko je zároveň hotový ráj pro chuťové pohárky. Místní kuchyně nabízí výborné polévky, mořské plody, nejrůznější druhy masa včetně krokodýlího, nudle a rýži, to vše v rozmanitých kombinacích s typickými thajskými tóny. Další příjemnou zprávou je, že vydatné pouliční jídlo vás vyjde jen na zlomek našich cen. Při nákupech na tržištích si ovšem dejte pozor na nelegální výrobky z hadí kůže, slonoviny a z mořských želv, stejně jako na živé orchideje a korály, které si s sebou nesmíte ze země odvážet. Naopak se nebojte dřevěných vyřezávaných sošek, které ztělesňují thajskou duši.

Spojené arabské emiráty

Luxus má jméno Spojené arabské emiráty, o čemž se přesvědčíte i během své dovolené s dětmi nebo s partnerem. Oslní vás uměle vybudovaná souostroví a široké písečné pláže, špičkově vybavené hotely a zážitky, které jinde, než v Emirátech nenajdete.

Původní rybářská vesnice Dubaj se díky nalezištím ropy rychle proměnila v jedno z nejbohatších měst světa: najdete tu nejvyšší budovu planety Burdž Chalífa vysokou 828 metrů, luxusní nákupní centrum Dubai Mall nebo unikátní lyžařský areál uprostřed pouště Ski Dubai. Město nabízí nekonečné možnosti v nakupování, navíc se zde neplatí daně, a výrobky jsou proto levnější než u nás. Projít si můžete nejen téměř sto obchodních center, ale i tradiční tržiště, kde si pořídíte vzácné koření, čokoládu z velbloudího mléka nebo tradiční beduínské výrobky.

V metropoli Abú Dhab ínajdete hlavní turistický cíl: úchvatnou mešitu Sheikh Zayed s 82 kopulemi a přes 200 metrů vysokými minarety. Moderní zábavu pro celou rodinu nabízí nespočet nejmodernějších zábavních parků, jako je hollywoodský Warner Bros World nebo futuristický AYA Universe. Tato země má ale i svou klidnou tvář, kterou nejlépe zosobňuje největší místní oáza Liwa uprostřed pouště, kde najdete ticho nekonečných dun. Ty nejnádhernější pláže na vás čekají v emirátu Ajman, zatímco potápěči nesmí minout emirát Fujairah. Jak vidíte, Emiráty jsou opravdu bohaté, a to ve všech ohledech.

Omán

Vyspělý, bezpečný a velmi přátelský, takový je dosud poněkud opomíjený klenot na cípu Arabského poloostrova jménem Omán. Najdete v něm krásné pláže, bohatě vybavené resorty, historická města a poušť, kaňony i hory. Turisté nejraději navštěvují letovisko obklopené panenskou přírodou Salalah a metropoli Muscat, kde sídlí sám sultán a svou architekturou naplní vaše představy o orientu. Můžete zde strávit čas na jemné písčité pláži i procházkou mezi malebnými uličkami starodávného města. V něm stojí za návštěvu sultánova mešita, ale i hindské chrámy či křesťanské kostely, neboť Omán je tolerantní i k ostatním náboženstvím.

Suvenýry i vydatné chuťové zážitky nabízí místní tradiční trhy, ze kterých si můžete odnést koření, orientální lampy a sladké čerstvé ovoce. Své bohatství ale nabízí i Indický oceán, na který se můžete vydat pozorovat delfíny, nebo si užít jeho dary na talíři. Za ochutnání stojí čerstvé ryby a mořské plody, ale i tradiční maso naložené v banánových listech, káva s kardamomem nebo silný čaj s cukrem a mlékem.

Jestliže patříte mezi cestovatele, kteří radši, než pohodlný resort hledají ryzí dobrodružství a autentické zážitky, můžete s cestovní kanceláří přímým letem vyrazit třeba do Keni, Zanzibaru, na Madagaskar nebo na Srí Lanku.

Keňa

Když se řekne dovolená v Africe, okamžitě máme před očima savanu, slony, žirafy a stáda zeber, ale i teplý oceán a exotické pláže. A přesně to je Keňa. Na své cestě do Keni si totiž můžete dopřát nejen výlety do národních parků a rezervací, kde se vám před očima zhmotní vaše představy o Africe, ale i příjemné nicnedělání na běloskvoucí pláži pod kokosovými palmami.

Na pobřeží najdete mnoho hotelových komplexů inspirovaných typickým africkým stylem, odkud je jen pár kroků na nádhernou dlouhou pláž. V rámci výletů se můžete vydat jak na pozorování zvířat do národního parku, tak i na návštěvu proslulého kmene Masajů, do města Mombasa, do posvátného lesa za rituály kmene Digo nebo na mořské safari podél korálového útesu.

Zanzibar

Na Zanzibaru vládne věčné léto, které si můžete vychutnat v nespočtu letovisek u modrého indického oceánu. Místní si získají vaše sympatie svou přátelskou povahou. Moře zde ukrývá bohaté korálové útesy a pestrý podmořský svět a na pobřeží omývá nádherné liduprázdné pláže. Vyrazit na výlet můžete třeba do hlavního města Stone Town. Město patří na seznam UNESCO, takže se připravte na romantické uličky a unikátní architektonický ráz, na kterém se podepsali portugalští, arabští i britští osadníci. Město vás zaujme i neobvyklými památkami, včetně podzemní Cely otroků, kde stovky nešťastníků čekali na svůj krutý osud, ale i veselejšími místy, jako je třeba živelný trh Darajani v ulici Creek Road s úžasnými řemeslnými výrobky. Pokud vás víc než civilizace láká příroda, jeďte na exkurzi do národních parků nebo na čtyřkolce za nejméně dotčenými oblastmi ostrova

Madagaskar

Nejstarší ostrov světa se od kontinentu oddělil před desítkami milionů let a na ostrově tak žijí druhy zvířat a rostlin, které jinde na světě nenajdete. Charisma Madagaskaru vás zaručeně uhrane. Přímým letem se jednoduše přenesete na ostrov Nosy Be alias Ostrov vůní. Vzduchem se tu nesou tóny vanilky, skořice i kávy, moře omývá průzračně čistý oceán a po odpočinku na pláži se večer můžete jít bavit do řady restaurací, barů a klubů. Prohlédnete si zde třeba ruiny pirátské pevnosti, v chráněné rezervaci potkáte kromě jiných zvířat i lemury kata, proslulé z filmu Madagaskar, a s certifikovaným mořským biologem se můžete plavit za plejtváky na širý oceán. Navíc vás nebude trápit časový posun – oproti zimnímu času v Česku si hodinky posunete jen o 2 hodiny vpřed, takže vás nebude v objevování krás Madagaskaru nic rušit.

Srí Lanka

Na ostrově Cejlon v jihovýchodní Asii vás přivítají vstřícní a věčně usměvaví obyvatelé, úžasné pláže, památky i čajové plantáže, ale i hory zahalené mlhou a fascinující příroda. Atmosféru Srí Lanky můžete nasávat na pláži, během windsurfingu, plachtění i potápění. Vyjet můžete ale i na exkurzi, třeba za slony nebo levharty do národního parku Yala nebo Sinharaja, který je dokonce na seznamu UNESCO, nebo na širé moře za velrybami. Duši Srí Lanky objevíte na výletě za Lví skálou alias pevností Sigirija zapsané v UNESCO, kde dodnes najdete pozůstatky rozsáhlého paláce z 5. století a nádherné nástěnné malby. Srí Lanka coby místo Ajurvédy, tisíce let staré metody péče o tělo a mysl, slibuje i úžasné masáže. I bez nich vás ale ostrov plný úsměvů a pohody zapůsobí jako balzám na tělo i duši.

Publikováno: 19.09.2023