Santa s velbloudy i tajné dárky od anděla. Objevte exotické vánoční tradice a zažijte je na vlastní kůži!

Dopřejte si letošní svátky plné relaxu a vyrazte se na Ježíška ohřát do exotiky. Nebudete litovat! Pokud před zimou utečete do jedné z dalekých křesťanských zemí, kde se Vánoce slaví tradičně po stovky let, odvezete si z pobytu i obohacující vzpomínky na místní autentické tradice. Podívejte se, které destinace hýří vánoční pohodou, a navíc jsou dostupné v nabídce zájezdů největší české cestovní kanceláře Invia.

Mexiko

Co čekat od Vánoc v zemi Aztéků a Mayů? Většina Mexičanů jsou dnes katolíci, takže se tu Vánoce slaví se vší parádou. Barevně, s radostí a skvělým jídlem, a také s nádechem staré indiánské kultury. S vánočními oslavami se v Mexiku začíná už 12. prosince. V ulicích voní buñuelos, tradiční křehké lívanečky, ovocný punč ponche a krémový nápoj s rumem rompone. U stánků si kromě vánočních specialit můžete koupit i místní pestrobarevné hračky a namísto vánočního stromečku všude narazíte na zavěšený mexický symbol Vánoc – piñatu. Jde o velkou nádobu schovanou v pestrobarevných látkách a ozdobenou sedmi výraznými hroty, takže připomíná vzdáleně hvězdu. Rodiče doma piñatu naplní dárečky a sladkostmi, zavěsí ji do dveří a děti se ji se zavázanýma očima snaží rozbít holí, aby pomyslně zvítězily nad sedmi hříchy a sebraly co nejvíc dobrůtek. Ozdobné piñaty visí nejen v domácnostech, ale také v ulicích a restauracích jako tradiční symbol Vánoc a možná, že se vám poštěstí dostat se na párty, kde si svou piñatu rozbijete i vy.

V druhé půlce prosince potkáte v mexických ulicích průvody posadas se svíčkami, na které navazuje velká oslava s jídlem a pitím. Tradičně se chodívá od domu k domu a žádá o přístřeší, čímž se připomíná putování Josefa s Marií a jejich hledání přístřeší před narozením Ježíška. Vánoce, na které jsme zvyklí z našich evropských končin, vám v Mexiku připomenou místní betlémy s jesličkami, ve kterých by ovšem podle mexických zvyklostí měl Ježíšek ležet až od 24. prosince.

Kuba

Vánoční svátky to na ostrově hudby, salsy a Fidela Castra neměly jednoduché. Od roku 1969 byly na 28 let zakázané, naštěstí se ale v posledních příznivějších letech pozvolna vrací, a to zejména v turistických oblastech. V resortech probíhají v prosinci speciální vánoční programy, takže zažijete i původní kubánské zvyky. Na podobné akce narazíte zejména v Havaně, která patří na seznam UNESCO, a na poloostrově Varadero, který je přímo stvořený k relaxaci ve sluneční lázni. Není divu, že si sem v první polovině 20. století jezdily užívat hollywoodské hvězdy.

Pokud si chcete odpočinout od všudypřítomné výzdoby v obchodech, na Kubě se vám v tomhle ohledu bude líbit – státní obchody tady Vánoce nijak nepropagují. Přesto tu můžete zažít neopakovatelnou vánoční náladu na kubánský způsob! Zatímco si budete užívat bílou kubánskou pláž, popíjet místní drinky nebo vyhlášený karibský rum, určitě k vám zavoní i kubánské vánoční jídlo – pečené sele s černými fazolemi, rýží, kubánským chlebem a česnekovo-pomerančovou marinádou. Pokud se rozhodnete vyrazit na svátky za kubánským sluncem a azurovým Karibikem, pomůžete místním křísit jejich tradice a zažijte jedinečný koktejl kubánských chutí a zážitků!

Keňa

Vánoce spadají do období, kdy už je v Keni období dešťů minulostí, takže své exotické svátky tu můžete strávit skutečně zalité sluncem, při teplotách kolem 30 °C. Hlavní oslavy Vánoc tu probíhají 25. prosince, kdy se kostely, ale i domácnosti, vyzdobí barevnými stuhami a balónky. Místo ozdobených smrčků tu narazíte na vánoční cypřiše a ve velkých městech narazíte i na dobře známou výzdobu se Santou, kterého v Keni nedoprovázejí severští sobi, ale na tropické klima uvyklí velbloudi. Obecně jsou Vánoce v Keni skromné a nejdůležitější pro všechny je setkat se se svou rodinou, sousedy a přáteli. Vánoční sešlost si proto nechávají zvěčnit fotografem a na oslavy si místní kupují nové oblečení, které si berou i na večerní bohoslužbu do kostela. Jídlem, které nesmí na sváteční tabuli chybět, je kozí, hovězí nebo kuřecí maso na grilu.

Dominikánská republika

V Dominikánské republice vládne radost po celý rok, Vánoce nevyjímaje. Kromě klasických vánočních songů tu uslyšíte i místní rytmické melodie, všude se pořádají veselé večírky, ohňostroje, staví se betlémy a připravují se vánoční jídla. 24. prosince na Noche Buena spolu rodina svátečně povečeří vepřovou pečeni nebo jiné maso, bramborový salát a také exotické závitky v listu banánovníku. Dárky nadělují až 6. ledna Tři králové, kterým děti nechávají přede dveřmi sladkosti a jejich velbloudům seno. Krásnou tradicí jsou takzvaní andílci Los Angelitos. Ve školách, firmách nebo mezi přáteli si lidé vzájemně losují jména. Člověku, kterého si vytáhnou, musí po celý advent coby andílek nadělovat potají malé dárky. Jméno svého andílka se každý dozví až na konci Vánoc a jde tak o milé překvapení, které udělá v této nádherné zemi za Vánocemi tečku.

Publikováno: 24.10.2023