Jak si zpříjemnit jaro? Vyrazte na eurovíkend za krásami evropských měst

Proč čekat na letní dovolenou, když si můžete cestovatelské zážitky dopřát i během jara? Jako stvořené jsou pro toto období eurovíkendy – několikadenní pobyty v evropských městech, kam se jezdí za autentickou atmosférou, do níž se zapsal běh evropských dějin. Možná vás nejvíce lákají galerie a památky, možná moderní čtvrtě, parky nebo městské lázně. Každá země z pestré palety evropských metropolí má co nabídnout. Vydat se za městskými zážitky můžete pohodlně s cestovní agenturou Invia. Kam to nejvíce táhne vás?

Ačkoli vás jako první mohou v souvislosti s eurovíkendy napadnout velkoměsta jako je Paříž, Londýn nebo Řím, za pozornost stojí mnoho dalších evropských měst.

Progresivní Berlín

V případě Berlína se sice nejedná o prvoplánově romantickou destinaci, toto město vám však dá zažít něco originálnějšího – nevšední náladu, silný vliv nezávislé kultury, progresivní přístup k životu i otisky dramatické historie. „Berlín je známý i národnostními menšinami, převážně z Turecka, Libanonu, ale i Srbska nebo Polska. Žijí tu v symbióze a díky jejich restauracím a bistrům narazíte na různorodé chuťové zážitky téměř na každém rohu,“ dodává Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Velkým tématem je samozřejmě historie rozděleného Berlína. Nejdelší dochovaná část Berlínské zdi se pod názvem East Side Gallery proměnila v galerii pod širým nebem díky více než stovce výtvarných umělců, přímo v centru na křižovatce ulic Friedrichstrasse a Kochstrasse si zase můžete prohlédnout věrnou kopii někdejšího přechodu mezi oběma rozdělenými částmi Berlína. Na temnou stránku své historie Berlín odkazuje jak moderním Židovským muzeem, tak i Památníkem holocaustu, který se nachází nedaleko Braniborské brány a na 13 tisících metrech čtverečních nabízí pohled na 2 711 tmavých kvádrů připomínajících hrůzy nacistického vraždění. Berlín je ale také město mnoha parků, různorodých památek a rušných čtvrtí, takže pokud vás láká neotřelý a moderní přístup k životu, neměli byste německou metropoli minout.

Honosná Vídeň

Hlavní město, všudypřítomná němčina, a přesto diametrálně jiný zážitek – z Berlína se přesuňme do Vídně, kde dodnes ucítíte náladu Rakouska-Uherska. Nejsilněji v Schönbrunnu, letním sídle Habsburků, kde přebývala Marie Terezie, císař František Josef II. i císařovna Sissi. Zážitek nabízí nejen jeho interiér, ale i nádherný zahradní komplex a nejstarší existující zoo na světě, která vám v příjemných prostorách památky UNESCO nabídne pohled i na vzácné pandy. Přímo ve městě stojí za vidění nejen gotická katedrála sv. Štěpána a slavné císařské sídlo Hofburg, ale i zámek Belveder, který dnes slouží jako muzeum a pohled na jeho zahrady vás přenese o 120 let nazpátek. Vídeň však nabízí i své typické gastro zážitky. Ve zdejších restauracích si dejte pravý vídeňský řízek z telecího masa, a jako dezert nesmíte vynechat slavný Sacherův dort. Nejkrásnější kulisy ke sladkému zážitku nabízí přímo Café Sacher nebo slavné Café Hawelka. „V této stylové kavárně vás čeká původní interiér z 30. let 20. století a k čokoládovému dortu s meruňkovou marmeládou si tu rozhodně dejte tradiční vídeňskou kávu melange s mlékem,“ přibližuje Jiřina Ekrt Jirušková. Vídeň, to nejsou jen Habsburkové, ale i úžasná galerie Albertina s ikonickými obrazy Moneta, Picassa či Maxe Ernsta a také věhlasný volně přístupný park Prátr. V záplavě zeleně tu potkáte nejrůznější stánky, horské dráhy a divoké i klidné kolotoče, a to včetně nejznámějšího obřího kola z 19. století.

Salzburg s výhledem na Alpy

Ve středozápadním Rakousku, kde se ke slovu dostává reliéf Alp, leží solná perla jménem Salzburg. Čtvrté největší město Rakouska je proslulé jako Mozartovo rodiště a ke svému rodáku se stále hrdě hlásí. V historickém barokním centru můžete navštívit géniův rodný dům, romantickou stavbu z 12. století, kde dnes najdete dobový interiér a umělcovo muzeum, na každém rohu uslyšíte jeho hudbu a jen stěží uniknete všudypřítomným skvělým Mozartovým pralinkám. V ulici Getreidegasse na vás dýchne středověk v podobě dřevěných cedulí jednotlivých cechů, které jsou dodnes zavěšené nad průčelím obchodů. Nad malebným historickým jádrem se tyčí pevnost Hohensalzburg z 11. století, na níž se můžete nechat vyvézt lanovkou a užít si přitom výhled na celé město. Milovníci honosných zámků a zahrad by měli navštívit i zámek Mirabell s volně přístupnou barokní zahradou, která vám vezme dech. A pokud se do Solnohradu, jak se město někdy nazývá, vydáte na delší dobu, můžete si udělat výlet i do turisty vyhledávaného Orlího hnízda – Hitlerovu pevnost, kterou mu nechal jeho tajemník postavit k padesátinám. Nachází se něco přes 40 km od města a nahoru na místo s neblahou historií vás skalní silnicí vyveze autobus. Abyste se dostali do výšky 1834 m. n. m., počítejte ještě s průchodem mramorovým tunelem a jízdou luxusním dobovým výtahem. Původní interiér dnes slouží jako restaurace a po prohlídce si můžete užít ještě procházku po hřebeni hory.

Lázeňská Budapešť

Zajímavým cílem vašeho eurovíkendu může být také Budapešť. Město vína, klobás, ale i úžasných termálních lázní a památek na obou březích Dunaje si vás rozhodně získá. Pokud vás nejvíc zaujala zmínka o lázních, přibalte si do kufru plavky, ručník a koupací čepici a vyberte si jeden ze 30 lázeňských komplexů. Pod městem leží geologický zlom, a tak je horké termální vody dostatečné množství pro všechny. Jiřina Ekrt Jirušková přibližuje ty nejznámější z nich: „Největší místní lázně se jmenují Széchenyi a nachází se v areálu krásné neobarokní budovy, kterou se můžete pokochat i přímo z vody ve venkovním bazénu. Proslulé jsou také lázně Gellért v úžasných secesních prostorách s dekorativními sloupy a prosklenou střechou. Nádech orientu zažijete v lázních Rudas ze 16. století, tedy z dob, kdy území leželo pod tureckou nadvládou.“ Celkově vás město příjemně překvapí svou čistotou a nespočtem historických památek. Nenechte si ujít velkolepou budovu parlamentu, nejnavštěvovanější místní památku Budínský hrad, kde sídlili králové a dnes kromě galerie a muzea nabízí i nádherný výhled. Na tragické období 2. světové války upomíná mrazivý památník na břehu Dunaje poblíž parlamentu. Šedesát párů litinových bot tu odkazuje na Židy, kteří byli na břehu řeky popraveni. Od chmurného tématu se ale přesuňme k něčemu příjemnějšímu. V Budapešti musíte ochutnat místní speciality a dát šanci i takovým pokrmům, jako je třeba langoš. Ten místní se s těmi našimi ze stánků nedá srovnávat – ochutnat ho můžete třeba se zeleninou, s tradičními klobáskami a zakysanou smetanou. Místní národní poklad – paprika – tvoří součást většiny jídel, včetně legendární rybí polévky halászlé, která je na pomezí mezi rybí polévkou a gulášem.

Publikováno: 29.02.2024