Každý pátý Čech Velikonoce neslaví, z tradic vede barvení vajíček a pečení beránka

Velikonoce letos vychází na poslední březnový víkend a ačkoliv se způsob jejich trávení mění, tradice dodržuje stále více než tři čtvrtiny (77 %) Čechů. Každý šestý pak využije prodloužený víkend k cestování. O jejich podobě přitom rozhoduje celá rodina společně a spontánně. Vyplývá to z průzkumu cestovní agentury Invia realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Pro více než polovinu Čechů (53,1 %) Velikonoce symbolizují příchod jara. Každý pátý (20 %) si tyto svátky spojuje s prodlouženým víkendem, tedy se dny volna navíc. Ačkoliv je 18 % dotazovaných považuje za nejvýznamnější křesťanský svátek, způsoby trávení Velikonoc se v českých rodinách liší. Více než pětina přiznává, že Velikonoce neslaví vůbec.

O podobě trávení velikonočních svátků ve většině případů rozhoduje celá rodina (75,6 %), téměř v každé páté pak program organizuje manželka či partnerka (17 %). Dopředu dotazovaní příliš neplánují, více než polovina (57,3 %) se rozhoduje spontánně.

Tradice si v srdcích Čechů i přes moderní vlivy stále udržují své pevné místo. Z průzkumu vyplynulo, že alespoň jednu hodlá dodržet až 77 % dotazovaných. Mezi nejoblíbenější patří pečení velikonočních pochutin (31 %) a barvení vajíček (23,6 %). Na koledu vyrazí pouhých 13 % dotazovaných.

Češi největší svátky jara tráví převážně s rodinou či partnerem (59 %). Někteří prodloužený víkend využívají k odpočinku (21 %) nebo cestování (15 %), ať už po České republice, nebo do zahraničí.

České turisty každoročně motivuje čtyřdenní volno k zahraničním cestám. Suverénně vede Egypt, kam na Velikonoce vyráží 44 % našich klientů. Někteří si čekání na jaro zkracují cestou do exotičtějších Spojených arabských emirátů, případně vyrazí objevovat Kanárské ostrovy, Omán, Kapverdské ostrovy nebo Turecko,“ říká k cestování Čechů během velikonočního volna Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává, že část z nich využívá prodloužený víkend i jako poslední šanci k lyžování: „Velikonoce představují pomyslný konec sezóny, a proto část klientů vyráží do rakouských nebo italských Alp.“ Každá pátý Čech si během Velikonoc rád odpočine i na kratším pobytu v Čechách nebo zvolí relax v maďarských lázních.

Přestože část Čechů míří během prodlouženého víkendu mimo domov, zahraniční podoby Velikonoc příliš neznají: „Z okolních zemí jsou prokazatelně nejznámější ty německé, které zná až 35 % dotazovaných.  Přitom za pozornost stojí velké oslavy Velikonoc v Itálii nebo Španělsku, zvláště na jihu země, kde probíhají velká křesťanská procesí, které mohou být opravdovým zážitkem na celý život,“ uzavírá k průzkumu Jiřina Ekrt Jirušková. 

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 500 respondentů.

Publikováno: 13.03.2024