S nákupem dovolené neotálejte. First minute hlásí velký zájem

Ačkoliv do letních prázdnin zbývá ještě několik měsíců, Češi plánují letní dovolenou ve velkém. Z klasických destinací obsadilo první příčku Turecko následované oblíbeným Řeckem a Egyptem. Za vysokým zájmem Čechů nejsou jen atraktivní ceny zájezdů, které mohou přinést úsporu až 50 % oproti běžným cenám, ale také nízké zálohy a široká nabídka ubytování pro rodiny s dětmi. Kdo se tedy rozhodne čekat na last minute, může přijít zkrátka.

Zájem o first minute zájezdy každoročně roste. Čechy láká nespočet výhod, a to od výrazných slev, širokého výběru ubytování až po flexibilní podmínky storna. „Nákup letní dovolené doporučujeme neodkládat, a to především rodinám se dvěma a více dětmi. Nabídka zájezdů se s blížící se sezónou zužuje a ty nejoblíbenější hotely, kde za přijatelnou sumu dostanete vysokou kvalitu služeb s animačními programy a dostatečným vyžitím pro děti, bývají vyprodané už dlouho dopředu,“ říká k nabídkám dovolených Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává: „Přestože můžete mít štěstí a natrefit na výhodnou last minute nabídku, pravděpodobně se bude jednat o poslední volný pokoj bez volby termínu i destinace, s odletem do 48 hodin. Tyto nabídky jsou vhodné spíše pro bezdětné dvojice, které jsou flexibilní ve výběru místa i času.“

V porovnání s last minute nabídkami, které mohou být omezené v možnostech i flexibilitě, poskytují first minute zájezdy lepší kontrolu nad plánováním dovolené za výhodnější ceny. „Díky včasné rezervaci mohou zákazníci často ušetřit až 50 % oproti cenám v hlavní sezóně. Navíc není potřeba investovat celou částku několik měsíců dopředu, rezervace se většinou pohybují v řádech stokorun,“ vysvětluje k popularitě first minute Jiřina Ekrt Jirušková.

Typická česká dovolená

Podle údajů agentury Invia Češi vyrážejí nejčastěji na 8 dní (51 %) a zůstávají i nadále věrní tradičním destinacím. K nejoblíbenějším patří Turecko (23 %), Řecko (20 %) a Egypt (11 %). Vzrůstající zájem vykazuje také Bulharsko, Tunisko a Chorvatsko, zatímco si klasické destinace jako Itálie, Španělsko a Kanárské ostrovy udržují stabilní popularitu: „Klienti jsou ve výběru dovolené spíše konzervativní a seznam top deseti destinací se příliš neliší. Mění se ale pořadí oblíbených dovolenkových míst a Turecko už podruhé za sebou předběhlo oblíbené řecké ostrovy,“ říká ke zvyklostem Čechů mluvčí cestovní agentury Invia.

Nejenže k moři z Česka jezdíme a létáme ve větším počtu, zároveň si vybíráme i komfortnější služby. Celých 87 % klientů cestovalo letecky, což je o 3 % více než v roce 2022, o 4 % se zvedl zájem
o stravování formou all inclusive, kterou si vybralo 75 % zákazníků. Necelá polovina (46 %) si vybrala ubytování ve 4hvězdičkovém hotelu a 5hvězdičkové pohodlí si zvolilo o 2 % více lidí – celkem 27 % z nich. Polovinu zájezdů tvořily pobyty na 8 dní, 11 % zájezdů trvalo 7 dní a 9denní pobyt si užilo 10 % klientů, což je o 2 % více než v roce 2022.

Luxus a relax

Češi si chtějí na dovolené dopřát především opravdové pohodlí a odpočinek. „Zákazníci Invia stále více preferují pohodlí čtyř a pětihvězdičkových hotelů s all inclusive nabídkou. Na dovolenou nejčastěji (87 %) vyrážejí letecky, což potvrzuje, že kvalita a komfort jsou pro Čechy při výběru dovolené klíčové,“ doplňuje tisková mluvčí a dodává, že klienti hledají především optimální kombinaci relaxace a dobrodružství. To stvrzují také data agentury Invia, na základě kterých volí klienti v průměru jeden fakultativní výlet po okolní přírodě a památkách, bez nutnosti vynaložit větší fyzický výkon.

Ceny zájezdů se v mnoha případech udržují na stejné úrovni jako v minulém roce s výjimkou několika destinací, které zaznamenaly mírný nárůst. Naopak oblíbená destinace Čechů, Egypt, vyjde o něco levněji než loni. Průměrná částka, kterou nyní Češi za letní týdenní dovolenou v Řecku utrácí, je
18 980 Kč za dospělého, Turecko 18 200 Kč, Egypt 17 100 Kč, Tunisko 15 300 a Bulharsko v průměru 18 960 Kč. Za dovolenou u Jadranu zaplatí klienti zhruba 10 400 Kč. Dovolená v Česku vyjde v průměru na 6 200 Kč za dospělou osobu.

Publikováno: 04.03.2024