Češi během květnových svátků nejčastěji vyrazí v páru k moři. Zájezd si jich letos koupilo o pětinu víc než loni

Státní svátky v tuzemsku stále častěji lákají Čechy k prodlouženému odpočinku v zahraničí, jak vyplývá ze statistik cestovní agentury Invia, která nabízí zájezdy více než 250 českých, slovenských, polských a německých cestovních kanceláří. Většina Čechů přitom tradičně zamíří na týden do destinací jako je Egypt (40 %) nebo Turecko (12 %).

 

Přestože se v květnu turistická sezóna teprve rozjíždí, Češi si čekání na léto čím dál častěji zkracují týdenním pobytem v oblíbených exotických destinacích. „Letos zaznamenáváme velký nárůst zájmu o dovolenou především u prvního květnového svátku. Zájezd si koupilo až o pětinu víc klientů než loni, u druhého svátku se setkáváme s 10 % nárůstem. Češi přitom nadále zůstávají věrní klasickým destinacím, jako je Egypt (40 %), Turecko (12 %) a Kanárské ostrovy (7 %),“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává, že mezi další oblíbené lokality patří Řecko (6 %), Tunis (5 %), Spojené arabské emiráty (4 %) a Španělsko (4 %), zatímco pouze 3 % klientů si vybírá květnové svátky k poznávání České republiky.

 

Spontánní výlety k moři

Češi dopředu příliš neplánují, zájezdy nejčastěji nakupovali v polovině dubna. Ve většině případů se rozhodli pro délku pobytu 8, 7 nebo 9 dnů. Odlétají v sobotu před květnovými svátky, tedy 27. dubna nebo 4. května. „Nejčastěji cestují především páry (53 %), což je pravděpodobně způsobeno tím, že děti mají volno ve škole pouze během středy. Rodiny s dětmi tvoří 34 % cestujících,“ informuje Jiřina Ekrt Jirušková.

 

Pohodlí a luxus

Při výběru květnové dovolené si Češi přejí zejména relax a pohodlí. Většina z nich (92 %) volí leteckou dopravu, zatímco pouze 6 % upřednostňuje vlastní automobil. „Bezstarostná dovolená je něco, co je charakteristické pro většinu květnových zájezdů. Majorita Čechů preferuje all inclusive (72 %) ve čtyřhvězdičkových hotelech (49 %), zatímco menší část upřednostňuje ultra all inclusive (9 %) a pětihvězdičkové hotely (34 %),“ uzavírá tisková mluvčí.

 

Publikováno: 23.04.2024