Poslední dny v roce tráví Češi stále více v zahraničí

Kde strávit Vánoce a kde nejlépe oslavit příchod Nového roku? Právě v tyto dny, s přicházejícím podzimem, začínají Češi uvažovat o možnostech využití posledních dní v roce. Hitem období vánočních svátků a Silvestra je dovolená nejen v tuzemsku, ale čím dál tím častěji i v zahraničí. Vedle tradiční letní dovolené si lidé ve velké míře dopřávají i dovolenou zimní na konci roku. Za dny strávené na horách či v exotických zemích utratí průměrně 59 tisíc korun. Mezi nejžádanější lokality patří rakouská a italská lyžařská střediska. Nejoblíbenějšími slunnými destinacemi jsou Egypt, Thajsko či Kanárské ostrovy. Za silvestrovskými oslavami v Evropě nejraději Češi míří do Paříže a Londýna.

Každoročně je v prosinci velký zájem jak o exotické destinace, tak o lyžařské zájezdy. Obě dvě možnosti lákají přibližně stejnou měrou. „I když je zájem o exotiku a horská střediska vyrovnaný, vánoční svátky zvyšují poptávku spíše po návštěvě přímořských destinací. Lidé se snaží vyhnout stresu a hektické předvánoční atmosféře a nejčastěji volí únik do teplých krajin,“ říká Michal Tůma, marketingový ředitel INVIA.CZ.

Moře a pláže zlákají podle odhadů cestovních kanceláří letos až 100 tisíc Čechů. Velká část z nich se rozhodne pro takovou dovolenou právě na konci roku. Na internetových stránkách INVIA.CZ je nyní nejvyhledávanější destinací celoročně velmi oblíbený Egypt. Naopak příznivci zimních sportů využívají především nabídek alpských středisek. Nejčastěji se jedná o Rakousko, Francii a Itálii.

Vánoční svátky a Silvestr s sebou přinášejí i další velký trend. Touhu zažít výjimečnou oslavu konce roku na výjimečném místě. To je nejčastějším důvodem zvýšené poptávky po letenkách do evropských velkoměst, jako jsou Paříž či Londýn.

Dopřát si dovolenou před koncem roku se stává samozřejmostí pro mnoho českých rodin. Průměrná cena, kterou klient INIVA.CZ za takovýto odpočinek v době Vánoc či Silvestra zaplatí, činí 59 tisíc korun. Cestuje většinou s rodinou a v zahraničí stráví deset dní. Mnoho zájemců využívá i výhodné nabídky na poslední chvílí, tzv. last minute.

Publikováno: 10.10.2007