Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 chyb, které dělají cestovatelé začátečníci

Vyvarujte se chyb, které dělají začátečníci

Vyvarujte se chyb, které dělají začátečníci Guilherme Stecanella

Chybami se člověk učí, a i z těch největších trapasů se po letech stávají oblíbené rodinné historky. Ale upřímně řečeno, některé situace je lepší poslouchat u kávy než je prožít na vlastní kůži. Na základě svých bohatých cestovatelských zážitků, zkušeností z práce v cestovní kanceláři i vrozené roztěkanosti a z ní pramenících průšvihů jsem pro vás sestavila seznam nejčastějších cestovatelských chyb, třeba vám pomůže se jim vyvarovat.

Nutno říci, že všechny začátky jsou těžké, a i tak bohulibá činnost, jakou je cestování, mívá svá úskalí. Vysněná dovolená může vzít za své, když si zapomenete zkontrolovat platnost pasu nebo zjistíte, že jste si v radostném očekávání skvělých zážitků nepřibalili brýle. Z krasavice v nejlepších letech se tak rázem změníte v mžourající individuum odkázané na pomoc spolucestujících... Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje 

1. Nedůsledně přečtené pokyny k odletu

Pracovníci odbavovací přepážky na letišti by mohli dlouhé hodiny vyprávět o zoufalých klientech, kteří si špatně přečetli pokyny k odletu a na svou vytouženou dovolenou se dostavili o den později. Zdá se vám to nemožné? Často se tak děje u odletů těsně po půlnoci. Méně zkušení cestovatelé si neuvědomují, že pokud odlétají 7. června v 00:15, pak musejí být na letišti již 6. června ve 22:15.

2. Špatně sbalená zavazadla 

Pokuste se odolat pokušení nacpat do kufru celou svou pečlivě vyladěnou garderobu a pozornost věnujte věcem, bez kterých se skutečně neobejdete. Bez mobilního telefonu s nabíječkou, nezbytných léků, kontaktních čoček či cestovních pasů by váš výlet za hranice všedních dní mohl získat trpkou příchuť. Vše ostatní si můžete dokoupit na místě. A stylový hřeben s nápisem Corfu vám zůstane na památku.

Na co myslet, pokud se chystáte na dovolenou do exotiky?

Čtěte také:

Na co myslet, pokud se chystáte na dovolenou do exotiky?

Kam můžete cestovat na občanku

Čtěte také:

Kam můžete cestovat na občanku

3. Nevhodné oblečení

Zkušené oko hotelové recepční dokáže na první pohled rozpoznat cestovatelské novice. Často totiž podlehnou dovolenkové euforii a svá sluncem ožehlá těla, oděná jen do minimalistických plavek, hrdě vystavují na odiv svému okolí během informačních schůzek s delegátem, v hotelové restauraci i v lobby baru. Plavky patří na pláž, k bazénu nebo do wellness centra. Všude jinde působí nepatřičně. V luxusnějších resortech je u večeře vyžadováno formální oblečení. V praxi to znamená, že pánové by si měli obléci dlouhé kalhoty a dámy elegantní šaty.

Plavky patří ideálně na pláž

Plavky patří ideálně na pláž Jeremy Banks

4. Nedostatečná jazyková vybavenost

Ač nám to nemusí být milé, čeština se bohužel neřadí mezi světové jazyky. Nemusíte nutně mluvit jako rodilý mluvčí, ale oprášení školních znalostí nebo nastudování několika základních frází vám nejen rozšíří obzory, ale dokáže vykouzlit úsměv ve tváři domorodců. Nehledě na prostý fakt, že vám pár slovíček může značně usnadnit život. Comprende?

5. Podceněné počasí

I v ráji někdy prší a fouká vítr. Počítejte se všemi rozmary Matky přírody a pro jistotu si do kufru přibalte i teplejší svetr a pevnou obuv. A nezapomeňte si nastudovat význam plážových vlajek, které neoznačují jen velikost vln, ale také výskyt nebezpečných podmořských proudů, jejichž podcenění už stálo život nejednoho zkušeného plavce. 

6. Konzumace nevhodných potravin

Všeho moc škodí a platí to i v případě skvělého jídla. Pestrá nabídka vybraných lahůdek v all inclusive resortech láká nezkušené cestovatele k nezřízené konzumaci, která často vede k zažívacím potížím. Zkuste odolat pokušení a spíše než divokým chuťovým kombinacím dejte přednost klasice. Velmi zrádná bývá i ochutnávka místních alkoholických nápojů, která vám v kombinaci s horkým počasím může připravit nejednu pernou chvilku. Pozor si dávejte také na konzumaci kohoutkové vody či jídla v pouličních stáncích.

Do mešity se chodí zásadně naboso

Do mešity se chodí zásadně naboso Shail Sharma

7. Absence záložního plánu

Je hezké vidět svět v růžových barvách, ale není na škodu počítat i s nepříjemnostmi. Mnoho z nich řeší dobré cestovní pojištění, jehož výběr rozhodně neponechávejte náhodě. Vyplatí se také podrobné prostudování místních památek, přírodních zajímavostí, nejkrásnějších pláží, zábavních parků i vyhlášených restaurací.

8. Neznalost místní měny

Pokud letíte do země, kde se neplatí Eurem, je dobré seznámit se předem s kurzem místní měny a zjistit si, zda se vyplatí výměna v některé z tuzemských směnáren nebo stačí vybrat peníze z bankomatu až v místě pobytu. V dovolenkových resortech potkáte směnárnu doslova na každém kroku, ale ne v každé můžete počítat s férovým kurzem. Porovnáním jednotlivých provozoven můžete ušetřit.

Osvědčené tipy, jak rychle přemoci jet lag

Čtěte také:

Osvědčené tipy, jak rychle přemoci jet lag

Vysnili jste si svatbu v zahraničí? Poradíme vám, jak na to.

Čtěte také:

Vysnili jste si svatbu v zahraničí? Poradíme vám, jak na to.

9. Nerespektování místních zvyklostí

Jiný kraj, jiný mrav, říkávaly už naše babičky. Důkladné prostudování místních zvyklostí vás ochrání před nejedním trapasem. Ve Španělsku se nebudete dobývat do restaurace v době siesty, v Thajsku nebudete sahat dětem na hlavu, v Chorvatsku si dámy před vstupem do kostela zakryjí dekolt i ramena, ve Spojených arabských emirátech si před vstupem do mešity zujete boty, v Tunisku nebudete fotografovat vojenské objekty a v portugalské restauraci si neřeknete o sůl.

10. Potlesk v letadle

Poslední rada zní možná úsměvně, ale tleskání v letadle působí na zkušené cestovatele podobně jako červený hadr na býka. Jakkoli vám připadá neskutečné, že tak obří stroj, jakým je letadlo, dokáže vzlétnout, udržet se ve vzduchu a dokonce i přistát, opravdu není nutné odměňovat palubní personál potleskem. Dostatečnou odměnou pro ně bude váš plynulý nástup do letadla a zanechání uklizeného sedadla po jeho opuštění, případně vstřícný úsměv.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín