Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v dubnu: Tipy na destinace, kde zaženete jarní únavu

Dovolená u moře

Dovolená u moře Shutterstock

Marně na obloze vyhlížíte sluneční paprsky a příval jarní energie se stále nedostavil? Nebo chcete využít volných pracovních dní k poznání dalšího kousku světa? Užít si dovolenou uprostřed vrtkavého jara skýtá samá pozitiva. Vyberte si z výčtu ideálních aprílových destinací a to, že vám v jedné z nich bude báječně, není žádný apríl.

Egypt

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě Shutterstock

Výběr nejlepších zájezdů pro měsíc leden

Nabídka zájezdů:

Prohlédněte si náš ověřený výběr nejlepších dovolených v dubnu

Zemi plnou faraonů, kde je tak snadné nechat se unést atmosférou všudypřítomných starověkých památek a mít pocit, jako byste právě odcestovali do historie o několik tisíc let zpět, si v jarním čase dozajista zamilujete. Navíc při výběru dovolené před hlavní sezonou vám vaše peněženka díky příznivým cenám zájezdů poděkuje. Na palubě letadla se nestihnete téměř rozkoukat a budete přistávat pod hřejivým egyptským sluncem. Pláštěnky nechte doma, stačí, když odstřihnete cedulky z plavek pořízených v povánočním výprodeji, přibalíte slamáky a opalovací krémy a můžete započít nerušený odpočinek na pláži či u hotelového bazénu. Vyberte si turisty milovanou a rušnou Hurghadu s vlastním letištěm, bohatým nočním životem, spoustou nákupních možností a dalšími výhodami, které přináší moderní metropole, nebo zakotvěte v pohodovém letovisku Marsa Alam s přepychovými podmínkami pro poznávání pestrého podmořského světa. Rudé moře tu je tu totiž snad ještě krásnější a barevnější než kdekoli jinde. Nebo zamíříte do poklidného přístavního městečka Safaga jako stvořeného pro pohodovou dovolenou s dětmi na dlouhých písčitých plážích s průzračnou vodou bohatou na minerály, díky které se domů vrátíte jako znovuzrození. V každém případě si buďte jisti, že v zemi velbloudů, krásné Kleopatry a jednoho z divů světa nevyjdete z údivu z množství krás, které čekají na to, až je objevíte.

Zájezdy do Egypta

Turecko

Pobřeží v Turecku

Pobřeží v Turecku Shutterstock

Naplánovat svou dovolenou v Turecku právě na duben v sobě skrývá několik výhod. Zdejší horké slunce pomalu nabírá na síle, takže vás jeho paprsky příjemně prohřejí, avšak nesežehnou v úmorných vedrech, jak tomu může být v hlavní sezoně uprostřed horkého léta. Také se vyhnete mačkanicím na pláži a frontám u baru, davy turistů sem dorazí až později a vám se tak dostane poklidného odpočinku na dlouhých písčitých plážích či poznávání jedné z mnoha starodávných památek, aniž by vám další cestovatelé dýchali na záda. V neposlední řadě vám v tuto dobu poděkují vaše chuťové pohárky, sezona lovu sardinek zde totiž právě vrcholí a v místních restauracích tak můžete okusit ty nejčerstvější rybí pochoutky. Přesvědčte se o tom sami třeba v oblíbeném letovisku Side, harmonicky umístěném mezi pozůstatky starých římských památek, uprostřed líbivé Turecké riviéry, ve stínu moderní zástavby s veškerým hotelovým komfortem. Chybu neuděláte, ani pokud jako svou cílovou destinaci vyberete větší město Alanya, kde díky velké koncentraci místních budete mít možnost poznat autentický způsob života, v jedné z mnoha kaváren s neopakovatelnou atmosférou okusit opravdovou tureckou kávu a těšit se z příznivých cen.

Zájezdy do Turecka

Spojené arabské Emiráty

Resort v Dubaji

Resort v Dubaji Shutterstock

Slyšíte to volání prosluněných dnů a protančených nocí v místě, kde se mísí mnoho zajímavých kultur? To se vás Spojené arabské Emiráty snaží nalákat svým orientálním vábením. Že byste se rádi nechali rozmazlovat v restauracích ověnčených michelinskými hvězdami a ulehali s pocitem bezpečí do voňavých peřin v jednom z luxusních hotelů, kde služby šlapou jako švýcarské hodinky? Tak neváhejte a sedněte na letadlo směr Dubaj ještě v dubnu a za 6 hodin se ocitnete v extravagantní futuristické metropoli, kde snadno nabydete dojmu, že na světě je možné snad vše. Pozvedněte svůj zrak k nejvyšší budově světa Burj Chalifa s úctyhodnou výškou 828 m, nechte se ohromit úžasnou světelnou show u největší fontány světa a z plavek skočte rovnou na lyže ve Ski Dubai, na místě, kde zima ani sněhové radovánky nikdy nekončí, z ohromných 5 sjezdovek a snow parku s živými tučňáky vám jistě spadne brada. O zábavu a skvělé zážitky nebudete ochuzeni, ani pokud si vyberete druhou metropoli, Abu Dhabi, kde vám nesmí uniknout působivá Velká mešita, která vás v záři zapadajícího slunce přenese do kouzelné arabské pohádky. Na hrdiny akčního snímku si můžete zahrát v největším krytém zábavním parku světa Ferrari World nebo prosvištět nejrychlejší horskou dráhu Formula Rossa. Jako místo své dovolené snů si vyberte třeba i letovisko Ras Al Khaimah, které vábí tropickými plážemi, azurovým mořem, sladce vonícími pomerančovníky a datlovými palmami.

Zájezdy do Dubaje 

Kanárské ostrovy

Puerto de las Nieves, Gran Canaria

Puerto de las Nieves, Gran Canaria Shutterstock

Neriskujte, že vás v dubnu „pokaká“ velikonoční beránek a raději si pořiďte zbrusu nové zážitky získané cestou plnou poznání a odpočinku na jeden z Kanárských ostrovů. Ačkoli je každý z ostrovů specifický, mají pár společných znaků, kterými vás okouzlí. Už v prvních chvílích vaší dovolené na vás jistě dýchne uvolněná atmosféra. Filozofií Kanárců, která praví, že je třeba si života náležitě užívat a to nejlépe neustále, se jistě rádi nakazíte. Po jejich vzoru se pohodlně usaďte na zahrádku, vychutnejte si šálek lahodné kávy pod hřejivými slunečními paprsky a pomalu, bez shonu a stresu chytejte lelky nebo si začněte tvořit svůj dovolenkový itinerář. Piště si „bod číslo jedna – hurá na pláž“. Na místních plážích si budete připadat jako v ráji, jsou tak pestré a rozmanité. Na Tenerife jsou pokryté černým lávovým pískem, na Lanzarote najdete plno poklidných romantických zátok, o plážích na Fuerteventuře se traduje, že jsou nejdelší, ale i nejkrásnější. Pokud vás volají vaše toulavé boty, máte tu skvělou příležitost je nazout a vydat se prozkoumat zdejší exotickou krajinu, která místy připomíná přistání na Marsu. Cestou jistě upoutá vaši pozornost kvetoucí záplava různorodých rostlin. Svůj výčet zážitků a požitků zakončete u sklenky místního sladkého vína Malvasia, které díky intenzivnímu slunečnímu svitu a minimálním srážkám dozrává do té nejlepší formy. Stejně tak jako můžete i vy, pokud strávíte alespoň pár jarních dní na Kanárských ostrovech.

Zájezdy na Kanáry

Španělsko

Park Guell v Barceloně, Španělsko

Park Guell v Barceloně, Španělsko Shutterstock

Za místem, kde se snoubí majestátné hory, průzračné moře, města plné zajímavé architektury, srdečná pohostinnost a delikátní gastronomie, nemusíte přes půl světa. Vydejte se užít si jaro na Pyrenejském poloostrově. Vyberte si jednu z pulzujících pláží a nechte všechny své starosti odplout na mořských vlnách, skvělou volbou bude například divoké a divukrásné pobřeží Costa Brava. A až se plážových radovánek nabažíte, nasedněte na vlak s nápisem „destino Barcelona“ a vydejte se odsud pohodlně za poznáním samotného hlavního města Katalánska. Pozoruhodná, neotřelá a barevná, taková je tato španělská metropole a svůj podíl na tom má i nejvýznamější katalánský architekt Antonio Gaudí, jehož odkaz a nezaměnitelný rukopis můžete obdivovat v parku Güell, u věhlasné Sagrada Família a mnoha dalších úchvatných staveb, u kterých vám bude na první pohled jasné, že za vznikem stojí tento věhlasný umělec. Po skvostech architektonických vám nesmí uniknout ani ty, které vytvořila sama matka příroda. Až obujete outdoorové boty a vydáte se na nezapomenutelnou túru za divokými krásami španělských kopců, bouřících vodopádů a rozlehlých národních parků, vaše mysl bude chmur prostá stejně jako zdejší nebe bez mráčku. Cože tu v uličkách španělských měst tak lákavě voní? To se lahodná paella, skvělé mořské plody a nepřeberné druhy tapas snaží zlákat i ty nejmlsnější jazýčky. Byla by věčná škoda vynechat jedinou z těchto laskomin. A hříchem největším by bylo minout bez povšimnutí stánek s churros, sladkou smaženou pochoutku máčenou v horké čokoládě nebo přelitou slaným karamelem. A po vzoru místních se nechte unést i neopakovatelnou atmosférou bohatého kulturního života. Ať si vyberete býčí zápasy, flamenco bary nebo taneční klub, Španělé vás svou bezprostředností jistě strhnou k bezstarostné zábavě.

Zájezdy do Španělska

Kapverdy

Pláž na Kapverdských ostrovech

Pláž na Kapverdských ostrovech Shutterstock

Položit se do vyhřátého jemného písku, nechat své tělo napospas slunečním paprskům a absolutnímu odpočinku? Nebo popadnout prkno, vypnout hlavu a vyčkat na svou vlnu? Nemusíte hledat kompromis mezi světem plážového povalování a surfováním v těch nejlepších možných podmínkách v bujných vlnách Atlantiku, kapverdské pobřeží je jako stvořené pro uspokojení obou těchto tužeb. Romantická procházka po zdejších sáhodlouhých plážích vás může dovést až do soukromí průzračných lagun, kde si užijete dechberoucí mořské scenerie a libozvučně šumící oceán. Ke kapverdským krásám připočtěte ještě objevování kouzel tajuplného podmořského světa, návštěvu unikátní želví farmy a výlety do vnitrozemí po stopách dávné vulkanické činnosti, která po sobě zanechala spoustu přírodních krás a dobrat se musíte jediného možného výsledku. Totiž, že na dovolenou strávenou na Kapverdách budete vzpomínat nejméně do dalšího dubna.

Zájezdy na Kapverdy

Madeira

Rozkvetlé pobřeží na Madeiře

Rozkvetlé pobřeží na Madeiře Shutterstock

Zatímco v našich končinách se příroda teprve pomalu probouzí a na loukách či zahradách najdete v květu zatím málokterou rostlinu, Madeira příznačně přezdívaná „ostrov věčného jara“ nebo také „květinový ostrov“, vás v této části roku přivítá ohromnou záplavou pestrobarevných květů. Přijeďte pokochat nejen bohatou květenou, ale také dalšími přírodními krásami, kterými ostrov přímo kypí. Rozeklané hory, třetihorní pralesy, náhorní plošiny, jedny z největších útesů na světě, hluboké kaňony nebo polopouštní krajiny – zkrátka madeirská příroda je ohromně pestrá, a proto návštěvníky tolik vyhledávaná. Neméně interesantní podívaná na vás čeká i v hlubokých vodách Atlantiku, který ostrov omývá. Není zde žádnou raritou spatřit ve vlnách skotačivé delfíny nebo velrybí rodinku. Až se po všem tom objevování tamních krás na sklonku dne pohodlně usadíte, pozvedněte sklenku typického víno madeira, které vám po prvním doušku možná připomene lahodné portské víno a připijte na tento barevný ráj, ze kterého se vám nebude chtít odjíždět.

Zájezdy na Madeiru

Thajsko

Výlet na slonech, Thajsko

Výlet na slonech, Thajsko Shutterstock

Zažijte Thajské království se všemi jeho krásami v jarním předmonzunovém období a vyměňte na chvíli naše velikonoční králíčky a kuřátka za thajské posvátné slony. Na tisíc atrakcí tu čeká jen a jen na váš obdiv a poznání – výprava do deštného pralesa za přátelskými opicemi, horský trek kolem ledových vodopádů a rozkvetlých luk, návštěva hadí a krokodýlí farmy, lákavě hříšný Bangkok, všudypřítomný buddha a majestátné duchovní chrámy, luxusní přímořská letoviska s bohatým kulturním životem, úlevná thajská masáž nebo vyhlášené tradiční pad thai, po kterém se budete ještě dlouho oblizovat … A co teprve úchvatné pláže nádherných tropických ostrovů na jihu země. Až se zde uvelebíte na lehátku a budete usrkávat drink z právě vydlabaného kokosu, dojde vám, že tento kousek světa oplývá vším, co si jen představíte pod pojmem ráj. Pokud se vám poštěstí vstoupit do této rajské zahrady v dubnu, budete moci zavítat na Songkran neboli Vodní festival, největší, nejdelší a hlavně nejzábavnější veselí, které v Thajsku za celý rok vypukne. Budete svědky zpívajících a tančících průvodů a dost možná i přímými účastníky radostných vodních bitek. Nezáleží, v jaké části země se zrovna nacházíte, protože nikdy nebudete daleko od zábavy.

Zájezdy do Thajska

Omán

Pobřeží v Ománu

Pobřeží v Ománu Shutterstock

Bylo by hříchem držet se staré pranostiky a zůstávat v dubnu doma za kamny, když můžete přičichnout k vůni dálek a omamného kadidla v Ománu. Stačí strávit 6 hodin v letadle a ocitnete se v téhle okouzlující zemi na jihu Arabského poloostrova, v místě opředeném bohatou historií a také pověstí nejbezpečnějšího arabského státu. Neodolatelnou volnost, autenticitu a opravdovost bez pozlátka pocítíte napříč sultanátem a nejen ve stínu palem a skalnatého pobřeží se vám bude zdát, že čas zpomalil. Pokud byste tu čekali jen vyprahlou pouštní krajinu a pár hotelových komplexů na pobřeží, jste na omylu, panensky čistá příroda vás nadchne napříč Ománem. Nenechte si ujít nedotčené pláže, které si místo mas turistů oblíbila hejna vzácných želv zelených, pod vysokými skalisky si dopřejte netradiční osvěžení v jezírcích, odpočívejte v pouštních oázách, které se uprostřed písečných závějí zjeví jako vyčarované kouzlem plným vláhy a zeleně. Při výpravě do hor se nechte sladce překvapit tím, jak ve zdánlivě nehostinných podmínkách skalnatého a mohutného pohoří můžete natrefit na políčka plná granátových jablek, broskví nebo voňavých růží. Vyslyšte volání Ománu a vězte, že nebudete litovat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín