Kambodža Kambodža

  • Místní kuchyně

    Khmerská kuchyně se podobá své sousedce z Thajska, avšak Kambodžané kladou menší důraz na koření. Rozpoznáte také vlivy z Indie, Číny, Vietnamu a Laosu a díky kolonizaci i z Francie. Základem kuchyně je rýže nebo nudle. Používá se kokos a kokosové mléko, koriandr, máta a citronová šťáva. Oblíbíte si pestrou paletu omáček a dochucovadel. Jídlo se připravuje na pánvi wok.

    Nejrozšířenější specialita se jmenuje amok. Jde o rybí, kuřecí, vepřový nebo hovězí vývar zahuštěný rýží. Chuť mu dodává pasta Kroeung a kokosové mléko. Vydatněji se najíte z masových směsí se zeleninou, nudlemi a rýží. Na ulici se prodávají bagety, pozůstatek z francouzského období. Populární svačinou jsou jarní závitky plněné mrkví, masem, ledovým salátem, krevetami a bylinkami. Milovníci netradičních kuchyní vyzkouší svou odvahu při ochutnávce smažených cvrčků, švábů nebo pavouků. Dobrý oběd zapijete ovocnými džusy, šťávou z cukrové třtiny, místním pivem nebo vodou.