Katar Katar

  • Místní kuchyně

    Katarská kuchyně vychází z arabských tradic a její základ tvoří chléb, pita a humus. Zdálo by se, že se omezená zemědělská produkce odrazí v pestrosti stravování, ale opak je pravdou. Arabové považují Katar za gastronomickou perlu arabského světa. Mezi tradiční jídla se přimísily ryby, rýže, koření a mořské plody. V hotelích i v domácnostech se připravují krevety, krabi, makrely, lososi, pražmy i mladí žraloci. Místní specialita kousa mahshi je cuketa plněná mletým jehněčím nebo hovězím masem a zapečená v troubě. Podává se s rajčatovou omáčkou. Většina obyvatel snídá datle s mlékem. Tuto netradiční dobrotu můžete ochutnat i v hotelových restauracích. Kvalitní a vyhlášené restaurace, které navštěvuje bohatší vrstva, se nacházejí ve čtvrti Souq Waqif. Levnější způsob stravování představují stánky s pouličním občerstvením a bufety. Pozor na fakt, že je alkohol v zemi z náboženských důvodů přísně zakázaný. Nesmí se konzumovat na veřejnosti, ale hotely mají k jeho prodeji speciální povolení. Cena alkoholu proto mnohonásobně převyšuje evropské standardy. Menu v průměrné restauraci vyjde na 200 Kč. Pivo seženete za 300 Kč a kávu za 100 Kč.