5 tipů na výlet: Cestu kolem světa lze zažít i v Česku

Dokonce i během dovolené v Česku se můžete cítit světově. I v České republice totiž najdete místa, která svým vzhledem i atmosférou věrně připomínají slavné destinace z nejrůznějších koutů světa.

Výhodou České republiky je, že je to v podstatě všude kousek. Právě malá rozloha země svádí k mnoha jednodenním výletům. Pokud si to ale jen trochu můžete dovolit, zkuste alespoň některé výlety po Česku prodloužit na pár dní. „Myslete na podniky, které potřebují podpořit, aby současnou složitou situaci přežily, a nezdráhejte se občas někde zastavit alespoň na kávu a dort nebo na oběd. Je dobré vědět, že pokud si město jen projdete a zase odjedete domů, vlastně mu tím nijak nepomáháte, upozorňuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Aby si totiž destinace udržely určitou úroveň, mohly nabízet perfektní služby a byly hezky upravené, potřebují peníze od turistů.

Nevíte si rady, kam vyrazit, kde se v českých městech ubytovat a podle čeho ubytování v Česku vybírat? Mrkněte na portál invia.cz – málokdo ví, že cestovní agentura neprodává jen zahraniční zájezdy, ale soustředí se také na Česko, a tak tu najdete téměř přes 1500 různých typů ubytování po celé republice, a to i s recenzemi od reálných zákazníků. „Jejich počet se navíc neustále zvyšuje, protože Invia intenzivně navazuje partnerství s dalšími hotely, penziony a jinými ubytovacími kapacitami, jichž je v Česku přes 9300. Cestování po Česku jsme také přizpůsobili náš web, kde si teď každý přehledně najde dovolenou podle toho, zda chce vyrazit na kolo, na wellness nebo třeba přespat na zámku, popisuje Řezníčková. Během pár kliknutí tak máte dovolenou, která vám zajistí i pobyt u moře či ve velehorách.

Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko v okrese Děčín v Ústeckém kraji je domovem vzácných zvířat a pozoruhodných rostlin. Jméno mu dali švýcarští malíři Adrian Zingg a Anton Graff, jimž krajina podél Labe připomínala domovinu. „Užijte si výlet do pohádkové říše borových lesů a hlubokých údolí, z nichž vystupují majestátní skalní věže, brány, rokle i celá skalní města a labyrinty. Z Hřenska vede několik stezek do okolních roklí, část cesty propojuje bludiště skal, tunelů a lávek. Některé úseky se pak dají prozkoumat pouze na člunech,“ dává tipy Andrea Řezníčková. Romantika těchto míst s křišťálovou vodou a pískovcovými stěnami vám bude připadat neodolatelná. Typickým symbolem parku je monumentální Pravčická brána, největší skalní oblouk v Evropě, k němuž vedou dvě stezky pro pěší.

Tip na ubytování: Nedovedete si představit letní dovolenou bez koupání? Hotel Bellevue v Jetřichovicích nabízí veliký venkovní bazén.

Amerika a Mexiko

Jámové vápencové lomy v Českém krasu propojené podzemními štolami se souhrnně nazývají Amerika. K nejznámějším patří Velká a Malá Amerika, případně Mexiko. Nacházejí se u obce Mořina, nedaleko Karlštejna. Jejich označení vzešla převážně z trampského prostředí. Největším ze skupiny místních lomů je Velká Amerika, impozantní kaňon, v němž se natáčely české filmy Limonádový Joe, Malá mořská víla nebo Micimutr. Přístup přímo do lomu není oficiálně povolen, přesto návštěvníci využívají zatopený lom ke koupání. Místo se turistickému zájmu přizpůsobilo, u východního konce leží parkoviště a podél severního okraje vede pěší trasa s vyhlídkovými plošinami. Po žluté značce se z Mořiny dostanete k Malé Americe i Mexiku.

Tip na ubytování: Ubytujte se v nádherném Golf & Spa Resortu Konopiště, odkud to budete mít kousek nejen do lomů a na zámek Konopiště, ale také na Karlštejn a ve volných chvílích si užijete golfu i wellness odpočinku.

Toskánsko

„Italskou krajinu připomene malebná oblast v jižní části Moravy. Leží v okrese Hodonín nedaleko Kyjova. Nejhezčí výhledy na širá zelená pole a zvlněné kopce nabízí okolí vesnic Šardice, Karlín na Moravě či Svatobořice,“ popisuje Řezníčková. Zajímavá místa najdete také poblíž Čejkovic, Želetic, Stavěšic, Velkých Bílovic, Věteřova, Čejče, Hovoran, Strážovic a Archlebova. Pokud se rádi kocháte svěží krajinou a s oblibou ji fotografujete, Moravské Toskánsko vás rozhodně nezklame. Typickým „italským“ městečkem je pak rozhodně Mikulov.

Tip na ubytování: Na střeše velmi moderního a elegantního hotelu Galant v Mikulově najdete bazén, ale i vířivku  s výhledem přímo na slavný místní zámek.

Florencie

Zajímavostí je, že v místních poměrech můžete v Kanadě najít i Florencii. Právě Slavonicím se totiž přezdívá česká Florencie. Město se stalo světově proslulým díky renesančním měšťanským domkům, které lemují náměstí i okolní uličky historického centra. Jde tak o romantické město, které svou atmosférou připomíná dovolenou v Itálii. Jako na dlani ho budete mít z místní vyhlídkové věže, která je součástí kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Tip na ubytování: Výhled přímo na slavonické náměstí budete mít také z útulných pokojů místního hotelu Arkáda.

Kanada

Česká Kanada je rozsáhlá romantická krajina lesů a rybníků v jižních Čechách, pro niž jsou typické nižší teploty a spíše sychravé počasí. Oblast dostala „světový“ název od novináře Jaroslava Arnošta Trpáka, který jím toužil propagovat svůj rodný kraj – Jindřichohradecko. Vyhledávaná turistická destinace se rozkládá mezi městy Slavonice, Dačice, Kunžak, Nová Bystřice a Jindřichův Hradec. Populární jsou také kamenné útvary v lesích kolem Valtínova nebo pomník Járy Cimrmana u obce Kaproun, který je mimochodem vidět i z kolem vedoucí úzkokolejky - tento vlak je oblíbenou atrakcí nejen pro děti. Dalším cílem v tomto kraji může být zřícenina Landštejna. K návštěvě doporučujeme i nový dačický zámek, přitahující pozornost zelenkavou barvou, nebo zámek v Jindřichově Hradci.

Tip na ubytování: Ubytujte se v půvabném čtyřhvězdičkovém hotelu Concertino v Jindřichově Hradci. Je velmi vkusný, čistý a má, stejně jako celé město, romantickou atmosféru.

Publikováno: 20.05.2020