Turecko aktivně a beze strachu: Opatření zvládá dokonale a nabízí mnohem víc než jen resort a pláž

Protože loni zůstalo českým turistům zavřené, letos si chtějí dovolenou v Turecku vynahradit. Od konce května je totiž konečně zase otevřené, sezóna právě začíná a jen za první polovinu června sem vyrazily tisíce cestovatelů. „Věříme, že se Turecko letos opět vrátí na druhé místo v žebříčku oblíbenosti, jež před covidem tradičně zaujímalo,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková, která se přímo do Turecka vypravila jedním z prvních letadel z Prahy. „Zodpovědnější zvládnutí všech opatření jsem zatím nikde neviděla,“ říká.


Po Řecku bývá Turecko každoročně nejoblíbenější destinací českých turistů. „Momentálně sem zatím míří deset procent našich klientů, zájem ale každým dnem roste. Stejně jako průměrná částka, kterou jsou Češi ochotni za dovolenou v Turecku utratit. V těchto dnech je to 16 tisíc korun,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. K nejnavštěvovanějším lokalitám podle ní patří Alanya, Side a Antalya.

„Turecko je výjimečné také tím, že zatímco jinde vítězí čtyřhvězdičkové hotely, tady chtějí Češi nejčastěji pět hvězd. 70 procent z nich také volí all inclusive služby, 30 procent dokonce ultra all inclusive. S polopenzí se tu spokojit nechce skutečně nikdo. Místní hotely jsou kvalitou svých služeb vyhlášené, ostatně právě v této zemi začali jako první nabízet koncept all inclusive,“ doplňuje Řezníčková. Nejčastěji Češi do Turecka vyrážejí na osm dní.

Dokonale zvládnutá opatření


Je tedy vlastně logické, jak propracovaný je místní systém dodržování bezpečnostních opatření. „Ze všech zemí, které jsem během pandemie navštívila, si v Turecku poradili opravdu nejlépe,“ přiznává Řezníčková. Všude je dokonale čisto, uklízí a dezinfikuje se tu prakticky nonstop, pravidelně všem měří teplotu, pokoje se po každém dalším klientovi ozonují, neustále máte k dispozici čisté roušky. Dezinfekce je dostupná také všude, při vstupu kamkoli, na každém stole v restauraci, dokonce ve výtahu. Hotely stačily vyměnit nejfrekventovanější klasické dveře za bezdotykové. Myslí se i na takové detaily, jako jsou třeba dálková ovládání k televizím na pokoji schovaná v jednorázových obalech.

„Někteří hoteloví hosté mohou vnímat jako nevýhodu, že si během bufetových obědů a večeří nemohou výborné jídlo, které tu opravdu umí, nabrat sami, ovšem turecký personál je mimořádně milý a ochotný a opravdu vám na talíř naservíruje vše, co si budete přát,“ uklidňuje Řezníčková.

Podmínky pro vstup a návrat


Před odletem do Turecka si nezapomeňte vyřídit PCR test, který nesmí být starší 72 hodin, a také vyplnit vstupní formulář. Země uznává i ukončené očkování nebo prodělaný covid. Po příletu do Turecka žádný další test nepotřebujete.

Před odletem zpět do ČR je potřeba se prokázat negativním PCR testem. Testy před návratem si Češi většinou hradí zvlášť. „Delegáti cestovních kanceláří, se kterými spolupracujeme, klientům poradí s výběrem odběrového místa, případně pomohou s organizací," uklidňuje Řezníčková. Kromě delegátů však se zajištěním testů ochotně pomohou také hotely. Cena za test je státem pevně stanovená, lidé zaplatí 30 eur (763 Kč). Po návratu vás čeká minimálně pětidenní samoizolace ukončená negativním PCR testem. Pokud mate už ukončenou vakcinaci, na test můžete jít hned po příletu, tedy počkáte na výsledek testu, a pokud bude negativní, doma už být nemusíte. Nicméně před odletem vždy sledujte stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR, jehož Mapa cestovatele přehledně popisuje veškerá pravidla i jejich výjimky, anebo také blog agentury Invia.

Nekonečná zábava

Přestože by se mohlo zdát, že Turecko je zemí, kam se jezdí hlavně odpočívat do resortu, opak je pravdou. „Jen samotné pohoří Taurus by vystačilo klidně na čtrnáctidenní dovolenou plnou skvělých treků, rozkládá se totiž na téměř 600 kilometrech. Celkově je příroda v Turecku krásná, je to hodně zelená země se spoustou řek a vodopádů. Doporučuji například výlet lodí Green Canyonem, jeden z mých nejlepších zážitků v této zemi,“ říká Andrea Řezníčková.

Hory můžete často vidět i z oken pokoje, anebo rovnou při plavání v moři. Pokud se vám zrovna nechce na túru, nechte se alespoň vyvézt lanovkou na horu Tahtali Dagi, jíž se tu říká jednoduše Olympos, ve stejnojmenném národním parku. Najdete ho v letovisku Kemer, jenž patří k těm nejhornatějším. Odtud se skáče paragliding a v tomto sportu jde o nejvyšší bod na světě. Turecko si tedy užijí i milovníci adrenalinu a aktivní dovolené.

Pro nadšence do historie je tu zároveň i spousta půvabných památek, jako třeba zříceniny starého řeckého města Perge, nebo jiné antické město Aspendos s majestátním amfiteátrem. Díky dlouhým plážím a skvělému vyžití v areálu každého hotelu jde také o perfektní destinaci pro rodiny s dětmi.

Publikováno: 22.06.2021