5 tipů, kde si prodloužit léto

Ačkoliv má podzim svoje kouzlo, s klesající teplotou a delšími večery si všichni tajně říkáme: kdyby tak léto neskončilo… Nemusí! S cestovní agenturou Invia si můžete svůj návrat do tepla vybrat přesně podle svých představ. Vyrazíte radši za velbloudy do Tuniska, do prosluněného Turecka, na krásné pláže Kypru nebo třeba za vlnami Atlantiku na Kanárské ostrovy či Kapverdy? Nečekejte a vydejte se do svého slunečního ráje, kde načerpáte energii a pozitivní náladu.

„Lidé podzimní dovolené vyhledávají nejen kvůli ceně, která je v průměru o 15-20% nižší než během letní sezóny, ale také proto, že turistická střediska jsou klidnější a často i autentičtější. Prodeje posezónních zájezdů jsou letos poměrně vysoké a navazují tak na rekordní léto. Zájem od dovolenou u moře v září a říjnu, tedy mimo turistickou špičku, meziročně stoupá,“ komentuje Radek Šafařík, obchodní ředitel Invia a dodává: „Všem, kteří mají v plánu si ještě užít slunce, doporučuji zájezd rezervovat co nejdříve. Již nyní je prodáno přes 70 % celkových kapacit a nabídka se každým dnem tenčí.“

Kam se tedy za sluncem vydat? V následujících pěti destinacích příjemné teplé počasí často přetrvává až do pozdního podzimu.

Turecko

Oblázkové a písčité pláže, nekončící sluneční lázeň, luxusní resorty a jemný dotek exotiky. To je Turecko, do něhož se turisté rádi a věrně vrací. A vědí proč. Turecké pobřeží je rozmanité a objevíte na něm romantická místa ke koupání mezi útesy i přehledné pláže s bezchybným servisem. Průzračně čistá voda láká k potápění a nejrůznějším vodním radovánkám, a až vám po celodenním relaxu u vody vyhládne, přijde vám vhod pestrá nabídka místní kuchyně. Nejde jen o kebab, ale i o čerstvé ryby, zeleninu na spoustu způsobů, kuličky z mletého masa nebo ostře kořeněné omáčky. Při nákupech suvenýrů si vyberete třeba z nabídky nádherných pašmín, ručně tkaných koberců nebo výrobků z kůže. Při koupi se vyplatí pustit se do místního tradičního zvyku a smlouvat o co nejnižší cenu. Na své si v Turecku přijdou i milovníci aktivní dovolené – najdete zde prvotřídní golfová hřiště, potápěčská centra a aquaparky či moderní fitness centra.

Užijte si svou podzimní tureckou dovolenou v těch nejlépe hodnocených hotelech podle klientů Invia.cz. Mezi ně patří pětihvězdičkový Regnum Carya Golf & Spa Resort v oblasti Belek s obřím aquaparkem a vlastní restaurací a bary nebo resort Maxx Royal Belek Golf & Spa ve stejné lokalitě a se stejným počtem hvězdiček.

Kypr

Podle starořeckého básníka Hésioda se na ostrově Kypr z vod Středozemního moře zrodila samotná bohyně lásky Afrodite. Krása ostrova a jeho pobřeží inspiruje umělce už tisíce let a během dovolené rozhodně ohromí i vás. Kypr sám o sobě není rozlehlý a v minulosti jej obývali mimo jiné Egypťané, Římané, Osmani, Řekové i Křižáci, takže své stopy na něm zanechalo mnoho kultur. Na některém z výletů tak můžete prozkoumat archeologická naleziště, byzantské kostely nebo romantické zříceniny, včetně křižáckého hradu sv. Hilariona vysoko nad mořem. Přímořskou atmosféru a energii načerpáte buď na „řeckém“ jihu, nebo v severní „turecké“ části, kde najdete mimo jiné oblíbené moderní letovisko Bafra. To je známé svou dlouhou pláží a pozvolným přístupem do vody. K nejoblíbenějším hotelům tu patří třeba Limak Cyprus Deluxe nebo Botel Concorde Luxury Resort s aquaparkem a soukromou písčitou pláží. Jedním z nejoblíbenějších letovisek jižní části Kypru je Ayia Napa a hotel Limanaki Beach s malebným výhledem na rybářský přístav. Místní vás navíc mile překvapí svou přátelskou povahou, kterou pocítíte jak v pětihvězdičkových resortech, tak v menších rodinných hotelech.

Tunisko

Teplo Sahary, nádherné Středozemní moře, pulzující tržiště a exotické chutě, to vše na vás čeká při útěku za sluncem do Tuniska. Skvěle vybavené resorty nabídnou relax celé rodině, ale i dospělým párům. Kromě dovádění v teplém moři v nich najdete spoustu atrakcí a služeb včetně fitness a wellness center i hotelových aquaparků, takže ani nemusíte opouštět prostory svého resortu. Přesto stojí za to vydat se na průzkum do okolí a objevit tradiční tuniské restaurace, nakoupit si suvenýry u trhovců a navštívit řadu památek. V zálivu Hammamet, kde leží ta nejlépe vybavená letoviska, stojí třeba pozůstatky původních římských měst Dougga a El-Jem, kde se natáčel i slavný film Gladiátor a patří na seznam UNESCO. V samotném Hammametu pak navštivte malebné arabské uličky Starého města. Ubytovat se můžete v jednom z nejlépe hodnocených resortů Magic Manar & Aquapark, s veškerým servisem a písčitou pláží s pozvolným přístupem do vody. Jen 6 kilometrů od centra města se nachází populární hotel Sentido Phenicia, odkud si můžete snadno odběhnout z pláže či od bazénu na nákupy nebo na 5 km vzdálené golfové hřiště.

Kanárské ostrovy

Toto souostroví v severním Atlantiku je synonymem přímořského ráje zalitého sluncem. Ačkoli patří ke Španělsku, nabízí jedinečnou směs zážitků, kterou jinde nenajdete. Na všech ostrovech vás čekají skvělé služby, nádherné dlouhé pláže, pro aktivní sportovce síť cyklotras nebo skalní stěny. Kromě idylických pláží se můžete vydat i na trek, obzvlášť pokud vyrazíte na největší ostrov Tenerife, nad kterým ční nejvyšší hora, sopka Pico del Teide. Tenerife vás okouzlí řadou národních parků, skoro 70 kilometry pláží i proslulou ZOO s delfíny a tučňáky. Zajímavý mix nevšední sopečné krajiny a špičkových letovisek pak nabízí ostrov Lanzarote. Poležíte si na bílé, zlatavé nebo tmavé vulkanické pláži a váš obdiv si získají místní útesy, jeskyně, ale i divoké vlny ideální pro surfaře. Na celém ostrově se nachází neuvěřitelných 300 sopek. Poslední z nich soptila před téměř 200 lety, takže se můžete bez obav kochat neskutečnou přírodou, která kromě vizuálního zážitku plodí i vynikající víno. Načerpat sluneční paprsky můžete při pobytu v populárním 4hvězdičkovém hotelu Las Costas nebo v okouzlujícím hotelu Sentido White Suites inspirovaném klasickým kanárským stylem.

Kapverdské ostrovy

Kapverdy jsou další rajskou zahradou zalitou sluncem a omývanou příjemně vlažným oceánem. Její pobřeží lemují sněhobílé pláže, které se zdají být nekonečné, třeba pláž Santa Monica na ostrově Boa Vista se táhne celých 8 kilometrů. Na opačném konci tohoto ostrova si lze prohlédnout vrak španělské lodi Cabo Santa Maria, který se od ztroskotání plavidla v roce 1968 stal svéráznou dominantou jeho severního pobřeží. Pláž Tarrafal na ostrově Santiago je zase proslulá svým tmavým pískem, který má podle místních léčivé účinky. Kdo má raději aktivní až adrenalinový relax, může vyzkoušet windsurfing nebo také kitesurfing prostřednictvím některé z mnoha škol a půjčoven. Další nezapomenutelné zážitky se ukrývají pod hladinou, kde si lze zaplavat s korálovými rybkami všech barev, rejnoky, tuňáky nebo mečouny. Pestrou paletu mořských živočichů lze potkat také na talíři, místní kuchyně je na darech oceánu samozřejmě založena a snoubí v sobě to nejlepší z portugalské a africké kuchyně. Mezi nejlépe hodnocená ubytování na Kapverdách patří podle zákazníků Invia například hotely Riu Palace jak na zmíněné Boa Vistě tak i u pláže Santa Monica na ostrově Sal. Tam najdete také resorty Robinson Club Cabo Verde či Morabeza, všechny špičkově vybavené a zasazené do nádherných kulis tohoto tropického ráje.

Publikováno: 22.08.2023