Objevte kouzlo La Palma a splňte si návštěvou jediného ostrova několik cestovatelských snů

Vulkanická kráska, která ještě stále čeká na objevení – to je „La Isla Bonita“ neboli Krásný ostrov, jak se kanárské La Palmě přezdívá. Nabídne vše, o čem jste si možná ani nedovolili snít – prales, vodopády, černé písečné pláže, okouzlující hvězdné nebe, přírodní bazény i krajinu jako z Marsu. Ať už hledáte útočiště před pracovním shonem, aktivní turistickou dovolenou nebo byste rádi vyzkoušeli jeden z mnoha vodních sportů, stane se místem zaslíbeným. Nyní tato atraktivní destinace láká na novinku – od června zde míří přímé lety z Prahy.

 

Pakliže nehledáte pouze klasickou plážovou dovolenou, jistě jste už o krásách Kanárských ostrovů slyšeli. Jejich popularita stoupá, a proto není divu, že se cestovatelským duším pomalu otevírají další, méně známá místa. „Ostrov La Palma se řadí k nejaktivnějším z Kanárských ostrovů, který nabídne úchvatnou přírodu plnou vulkánů, vodopádů, přírodních bazénů i vyhlášenou španělskou kuchyni. Troufám si tvrdit, že zde každý cestovatel najde to své,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává: „Od června se sem navíc dostanete přímým letem z Prahy. Lety budou každé úterý, což je ideální načasování pro příjemnou týdenní dovolenou.“

 

Panoramatické výhledy

Původně ostrovu vévodila sopka, která se před půl milionem let zhroutila a vytvořila dechberoucí kalderu přezdívanou Caldera de Taburiente, která je dnes vyhlášeným národním parkem. Dno propadliny tvoří bohaté lesy, kterým dominují kapradiny, palmy a borovice. Rozsáhlý kráter obklopují strmé hradby hor včetně nejvyšší, Roque de los Muchachos, která se tyčí do výšky 2 426 m n. m. a nabízí úchvatné vyhlídky na okolní krajinu. „Výhledy si nejlépe užijte na krátkých či delších pěších túrách v okolí kráteru. Nutno podotknout, že má ostrov perfektně udržované turistické stezky, které zvládne i průměrný turista,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková a dodává, že součástí parku je i turisty oblíbená túra k úchvatnému vodopádu Cascada de Los Colores.

 

Vzhůru ke hvězdám

Národní park Caldera de Taburiente je rovněž významnou astrologickou oblastí. „La Palma se vzhledem ke své vzdálenosti od Evropy a Afriky pyšní minimálním množstvím světelného smogu a nabídne tak unikátní scenérie pro pozorování noční oblohy. Proto doporučuji navštívit místní observatoř Roque de Los Muchachos, která patří k největším astronomickým pracovištím na severní polokouli,“ doporučuje tisková mluvčí agentury Invia a dodává, že je na místě k dispozici hned několik teleskopů. K těm největším patří anglo-holandský teleskop, nesoucí jméno Williama Herschela, jehož průměr činí 420 cm.

 

Vulkány i prales

La Palmě se přezdívá nejen „La Isla Bonita“, ale i „La Isla Verde“, což znamená Zelený ostrov. Stala se totiž domovem mnoha endemických druhů rostlin a živočichů. Na severu ostrova můžete dokonce navštívit i třetihorní prales, národní park Las Nieves, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. „Zatímco sever ostrova poskytne bohatou přírodu, jih okouzlí zejména dechberoucí vulkanickou krajinou. Zážitek nabídne například populární Stezka vulkánů vedoucí po hřebeni vyhaslé sopky Cumbre Vieja,“ doplňuje Jiřina Ekrt Jirušková.

 

Metropole s replikou Kolumbovy lodi

Pakliže patříte k těm, kteří před turistikou dávají přednost spíše historickým výletům, neměli byste vynechat půvabné hlavní město Santa Cruz de la Palma, které se nachází v západní části ostrova. Překvapí svým živelným tempem, útulnými restauracemi i bohatě zdobenými měšťanskými domy s typickými dřevěnými balkóny. Nachází se zde několik kostelů i pevností postavených na konci středověku na ochranu proti pirátům a korzárům. Zajímavé je i námořní muzeum, které najdete na palubě historické plachetnice, repliky Kolumbovy lodi. Nedaleko centra města můžete navštívit klášter Santuario de Nuestra Seňora de las Nieves věnovaný ochránkyni ostrova.

 

Živelný jih

Moderním centrem ostrova je druhé největší město – Los Llanos de Aridane. Místní trhy nabízejí široký sortiment čerstvých plodů, zeleně, excelentního medu, sýrů a vysoce kvalitního červeného vína. Mezi vyhledávaná turistická letoviska patří Fuencaliente, což je luxusní rekreační oblast na slunečném jihu ostrova. Hlavní pláž je pokryta tmavým vulkanickým pískem a kamínky. Rodiny s dětmi, nadšenci vodních sportů a milovníci bohatého podmořského světa zde najdou to své. Malebné zátoky naopak vybídnou k odpočinku a příjemné relaxaci.

 

Zájezdy do destinace La Palma pořídíte na týden s ubytováním ve čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive službami na Invia.cz zhruba od 23 tisíc na osobu, v případě pětihvězdičkového hotelu pak od 38 tisíc za osobu. „La Palma nabídne příjemné teploty téměř po celý rok, a proto sem můžete vyrazit nejen v létě, ale i na podzim. Přímé lety budou létat jednou týdně od června do začátku října,“ uzavírá Jiřina Ekrt Jirušková z cestovní agentury Invia.

Publikováno: 07.03.2024