Bhútán Bhútán

  • Jak trávit čas

    V Bhútánu existuje okolo 300 cestovních agentur, které s vámi před příletem do země připraví přesný itinerář vaší návštěvy včetně kvalitního ubytování, vstupů do památek, soukromého průvodce, stravy a kulturního programu. Nemůžete cestovat jen tak na vlastní pěst. Za každý den v království zaplatíte poplatek mezi 200 a 250 USD podle sezóny. Z něho se hradí veškeré výdaje a díky němu země odolává přílivu turistů.

    Program cesty se neobejde bez tradičních ukázek bhútánské kultury. Rituálním tancem v maskách vrcholí festivaly oslavující buddhistické světce, vyzkoušíte si lukostřelbu na vzdálenost 160 metrů, navštívíte památky, jako je hlavní město Thimphu, město Paro s klášterem Taktsang - Tygří hnízdo, bývalé hlavní město Punakha nebo městečko Bumthang s chrámy z 8. století. Přejezdy mezi jednotlivými místy si můžete zkrátit využitím vnitrostátních leteckých linek mezi letišti Paro, Bumthang a Yongphula.

    Bhútán je populární destinací pro milovníky vysokohorské turistiky. Každá treková výprava má s sebou vlastního průvodce, kuchaře a karavanu koní nebo jaků s vybavením na hřbetech. K dispozici jsou stany na přespání, skládací křesílka i toaleta. Teplé jídlo se servíruje třikrát denně. Hornatá země nabízí snadné i náročné trasy. Výlet na míru vám připraví místní cestovní agentury, ať už upřednostníte vícedenní přechody bhútánských štítů s výhledem na Himaláje nebo kratší výstupy k ukrytým klášterům. Horolezci vyhledávají Snowman trek, procházející údolími pod himálajskými sedmitisícovkami, přes devět sedel s výškou okolo 4500 metrů nad mořem, skrze buddhistické vesničky a rododendronové a piniové lesy.

    Bhútánci žijí tradičním způsobem předávaným po generace. K zemědělství jsou využívána hospodářská zvířata a vlastní síly. Hlavní plodinou bhútánské kuchyně je rýže na různé způsoby, maso (kuřecí, ryby, krevety, skopové), červená rýže a národní jídlo chilli se sýrem. Populární jsou kari omáčky a nudle podávané k snídani nebo ke svačině. Nápadité variace ocení vegetariáni.