Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

9 míst v Řecku, které vám vezmou dech a zboří Instagram

Nejfotogeničtější místa v Řecku

Nejfotogeničtější místa v Řecku Shutterstock

Vybrali jsme památky nebo zákoutí, která na Instagramu sbírají nejvíc lajků. Zjistili jsme jejich přesné GPS souřadnice a sepsali návod, podle kterého to nejlepší místo k focení snadno najdete. Zjistěte, kde v Řecku pořídíte fotky, které zazáří na Instagramu a v rodinném albu potěší po letech i vaše vnoučata.

1. Sopečná pláž Sarakiniko

Sopečná pláž Sarakiniko, Řecko

Sopečná pláž Sarakiniko, Řecko Shutterstock

Bílé skály jako z cukru a moře jako z reklamních katalogů. Sopečná pláž Sarakiniko při troše fantazie připomíná měsíční krajinu a je to skvělé místo ke skákání z útesů nebo plavání v průzračné vodě. Přes den sem míří turisté z velké části ostrova Milos, ale pokud dorazíte kolem osmé ráno a usměje se na vás štěstí, budete mít skalnaté pobřeží s malou pláží jen pro sebe. Nejkrásnější lokalitu obejdete za 20 minut, v širším okolí se můžete toulat klidně půl dne. Míst pro krásnou fotku najdete na Sarakiniku spoustu. Pro nás je to tahle lokalita.

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 36.7443656N, 24.4582922E

Krásně odsud vynikne kontrast bílých vápencových skal a Egejského moře. Pokud se po focení rozhodnete skočit do hlubin, dejte si pozor na mořské ježky, kterých je tu plno.

Dovolená na řeckém ostrově

Jak se dostat na Sarakiniko

Sarakiniko se nachází na severu ostrova Milos – je tu malé letiště s pravidelnou linkou do Atén, obvykle turisté přijíždějí trajektem z přístavu Pireus (předměstí Atén), odkud trvá cesta 7 hodin. K pláži nejezdí pravidelná hromadná doprava. Potřebujete auto nebo skútr, parkovacích míst je tady naštěstí dost. Z obou větších měst na Milosu (Plaka a Adamantas) sem dojedete do 15 minut, pak vás čeká asi 10 minut chůze k pobřeží.

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

Čtěte také:

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

S čím je dobré počítat

  • Na pobřeží není obvyklá turistická infrastruktura jako restaurace, obchody nebo toalety.
  • Přes den bývá na Sarakiniku plno lidí.
  • V okolí jsou opuštěné štoly, ve kterých se dřív těžil kámen a obsidián.
  • Pláž je malá a oblázková.
  • Při koupání dejte pozor na mořské ježky.

2. Kláštery Meteora na skaliskách

Kláštery Meteora, Řecko

Kláštery Meteora, Řecko Shutterstock

Meteora znamená „vznášet se ve vzduchu“. Protože ortodoxní kláštery stojí na skaliskách sto až dvě stě metrů nad údolím, opravdu připomínají obláčky zavěšené nad krajinou. Klášterů bylo původně dvacet čtyři, ale dochovalo se jich jen šest. Všechny můžete navštívit, setkat se s mnichy a jeptiškami nebo pozorovat kroužící dravce z nadhledu.

V údolí můžete strávit klidně 2 dny, navštívit všechny kláštery a porovnat výhledy, které se před vámi otevřou. Rychlý výlet k vybranému klášteru zvládnete za 3 hodiny. My vám doporučujeme vyfotit menší klášter Varlaam z největšího kláštera Velký Meteoron.

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 39.7263464N, 21.6266069E 

Objevujte s námi Řecko

Jak se dostat ke klášterům Meteora

Ke klášterům se nejlépe dostanete z městečka Kalambaka, které leží hned pod skalami. Ze Soluně to sem trvá 3 hodiny po dálnici, z Atén cesta zabere 4 hodiny. Do Kalambaky jezdí i vlaky a autobusy. Nahoru k největšímu klášteru se dostanete turistickým autobusem, autem (do 15 minut), nebo si dejte pěší výlet – svižnou chůzí to zabere 1,5 hodiny. Pravidelné zastávky kvůli focení vám výšlap prodlouží, ale nebudete litovat.

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

S čím je dobré počítat

  • Kláštery stojí na skalních věžích, proto vás čeká chůze nahoru a dolů.
  • V zatáčkách jsou plošiny k focení, můžete tam na chvíli zaparkovat a fotit.
  • Před návštěvou si zkontrolujte otevírací dobu klášterů. Obecně platí, že každý den je pro veřejnost zavřený jiný z nich. 
  • Za vstup do klášterů se platí. Vstupné vás vyjde na jednotky eur.
  • Od roku 1988 jsou kláštery zapsané v UNESCO a ročně je navštíví 2 miliony lidí. Nebudete tam sami.
  • Z náboženských důvodů musí mít ženy v areálu klášterů zakrytá ramena a lýtka. Proto si návštěvnice často s sebou berou šátek.

3. Jeskynní laguna Melissani

Jeskyně nymf Melissani, Kefalonie

Jeskyně nymf Melissani, Kefalonie Shutterstock

Na jaře 1951 se na ostrově Kefalonie zřítila skála a obnažila velkou dutinu plnou vody. Řekové místo nazvali Melissani – jeskyně nymf. Dnes můžete za pár eur nasednout do modré loďky a užívat si kontrast světla, stínů, nebe a vody. Nejlepší světelné podmínky jsou v jeskyni mezi jedenáctou dopolední a druhou odpoledne. Počítejte ale s tím, že ve stejnou chvíli chtějí lagunu zažít a vyfotit i ostatní – zejména v hlavní turistické sezoně. Proto se na místo pokuste dostat už dopoledne.

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 38.2569014N, 20.6236686E 

Zájezdy do Kefalonie

Jak se dostat k laguně Melissani

Nejbližší město se jmenuje Sámi, které je jedním z hlavním přístavů na ostrově Kefalonie. Na ostrov nejsnadněji dorazíte trajektem z Pátry. K laguně můžete přijet na mopedu nebo autem, parkovacích míst je dost. Dá se sem dojít i pěšky – po dlouhé písečné pláži ze Sámi to jsou přibližně 3 kilometry.

Blankytně modré moře, léčivé bahno a řecká pohostinnost: Kefalonii si zamilujete!

Čtěte také:

Blankytně modré moře, léčivé bahno a řecká pohostinnost: Kefalonii si zamilujete!

S čím je dobré počítat

  • Za vstup do laguny se platí, jsou to jednotky eur, v ceně je jízda loďkou s průvodcem.
  • Nejprve projdete podzemním tunelem, poté se nad vámi otevře výhled na oblohu.
  • V křišťálově čisté vodě se nesmí koupat.
  • Po zřícení stropu jeskyně našli na místě archeologové sošky, olejové lampy a nádobí z 3. století před naším letopočtem.

4. Malované městečko Pyrgi

Pyrgi, Chios, Řecko

Pyrgi, Chios, Řecko Shutterstock

Ostrov Chios, který je vzdálený jen deset kilometrů od turecké pevniny, se proslavil pryskyřicí potřebnou k výrobě kadidel. Díky pryskyřici místní zbohatli a je to vidět v městečku na jižním cípu ostrova – Pyrgi. Přezdívá se mu malované město. Obyvatelé totiž už od středověku zdobí fasády domů geometrickými obrazci zvanými xysta. Při procházce úzkými uličkami zjistíte, že obrazce jsou opravdu všude. Abychom vám zjednodušili tápání, vybrali jsme místo, které podle nás na Instagramu opravdu vynikne. 

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 38.2272778N, 25.9985556E

Zájezdy do Řecka

Jak se dostat do Pyrgi

Na Chiosu je mezinárodní letiště a pravidelně sem přijíždí lodě z Pirea, Soluně a dalších řeckých přístavů. Na ostrově jezdí autobusy, do Pyrgi ale nejsnáze dojedete na skútru nebo půjčeným autem. Z centra největšího města na ostrově (jmenuje se také Chios) to zabere půlhodinku.

Řecko za hranicí všední dovolené: Potápění, lezení, vodní sporty a pěší turistika

Čtěte také:

Řecko za hranicí všední dovolené: Potápění, lezení, vodní sporty a pěší turistika

S čím je dobré počítat

  • Pyrgi je malé, ale obchody, kavárny, restaurace i benzínku tady najdete.
  • Chios v minulosti zničil požár i zemětřesení. Pyrgi ale zůstalo vždy ušetřeno.
  • Pokud na vás bude venku teplo, zajděte se osvěžit do místního muzea pryskyřice.
  • Nebuďte překvapení, když budou místní obyvatele v ulicích sušit prádlo a ovoce.

5. Modrý kostel ve vesnici Oia

Oia, Santorini, Řecko

Oia, Santorini, Řecko Shutterstock

Bílá fasáda, modrá kopule a na ní kříž. Fotografii kostela ve vesnici Oia jste už zaručeně viděli. Pokud chcete mít tu svou, musíte na ostrov Santorini, který leží přibližně na půl cesty mezi Aténami a Krétou. Až tam dorazíte, překvapí vás, jak složitě se hledá místo s nejlepším výhledem. Někde vadí zídka, odjinud nejsou vidět všechny kopule kostela a pak narazíte na soukromou verandu. My jsme to správné místo ale našli. Právě odtud krásně vynikne kontrast vesnice, sopečných skal a moře.

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 36.4615792N, 25.3754853E

Dovolená na Santorini

Jak se dostat do vesnice Oia

Santorini má vlastní letiště, kde v sezoně přistávají charterové lety. Je také cílem jednodenních výletů z Kréty. Hlavní přístav i největší město se jmenují Théra (někdy taky Thira). Do Oiy se nejsnadněji dostanete autobusem – zvládnete to za 20 minut. A poté musíte najít správnou cestu po schodištích a strmých uličkách.

8 nejromantičtějších destinací v Řecku: Vydejte se tam, kde tryská láska

Čtěte také:

8 nejromantičtějších destinací v Řecku: Vydejte se tam, kde tryská láska

S čím je dobré počítat

  • Ostrov Santorini je zborcený kráter. Vesnice jsou tedy poměrně vysoko nad hladinou moře. Budete chodit nahoru a dolů.
  • Na Santorini mají pískové pláže. Písek je ovšem zbarvený dočerna nebo dočervena.
  • Při východu i západu slunce je na oblíbených místech s výhledem opravdu hodně turistů.
  • Oia má veškeré turistické zázemí, které budete potřebovat

6. Aténská Akropolis

Akropole s Parthenonem, Atény

Akropole s Parthenonem, Atény Shutterstock

Jestli existuje místo, které si člověk nejrychleji spojí s antickým Řeckem, je to skalnatý pahorek nad Aténami s konturami starého chrámu – Parthenonu. Akropolis, centrum starověkého Řecka, můžete fotit zblízka, aby vynikly detaily sloupoví. Ale mnohem zajímavěji vyzní při pohledu z protějšího kopce jménem Filopappou. Chce to kvalitní foťák, ale moderní mobily ho naštěstí mají. Pak odtud zachytíte celý mohutný komplex aténské Akropole s výrazným Parthenonem na horizontu.

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 37.9676100N, 23.7221572E

Zájezdy do Řecka

Jak se dostat na kopec Filopappou

Akropolis i Filopappou jsou dvě vyvýšeniny uprostřed Atén (Filopappou je nižší) skvěle dostupné všemi linkami metra. Nejsnadnější cesta nahoru vede ze zastávky Akropoli. Nepůjdete však přímo k Parthenonu, ale obejdete velké muzeum, dáte se ulicí Kaballoti a jste pod Filopappou, kam vyšplháte buď po schodech nebo pěšinkách. 

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Čtěte také:

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

S čím je dobré počítat

  • Filopappou je jedním ze zelenějších míst v Aténách. Když půjdete ve výhni, máte se kam schovat.
  • Nebudete se mezi stromy schovávat jako jediní.
  • Na vrcholu kopce, nedaleko od místa, které doporučujeme k focení, je vysoký památník antického prince.
  • Až se vydáte na Akropolis, počítejte s tím, že se jedná o jedno z nejdůležitějších archeologických nalezišť na světě a lokalitu chráněnou UNSECO. Přístup do některých míst může být omezen.

7. Prosluněná pláž Porto Katsiki

Porto Katsiki, Lefkada, Řecko

Porto Katsiki, Lefkada, Řecko Shutterstock

Úzká pláž v zátoce obklopená mořem a vysokými útesy. Porto Katsiki najdete v jihozápadním cípu ostrova Lefkada. Přes den ji obvykle zaplní turisté, ale před devátou ranní si tam užijete i trochu soukromí. Fotit můžete z útesů, kde se nachází placené parkoviště, restaurace a stánky s občerstvením, nebo přímo z pláže – odtud podle nás pořídíte ty nejlepší snímky. 

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 38.6024469N, 20.5496406E

Vyrazte na Lefkadu

Jak se dostat na pláž Porto Katsiki

Lefkada je jedním z nejzápadnějších ostrovů Řecka. Dopravní dostupnost je skvělá díky mostu, který spojuje ostrov s pevninou. Most se nachází na severu ostrova a ústí ve městě Lefkada. Pláž Porto Katsiki leží úplně na jihu ostrova, proto vás čeká přibližně 50 kilometrů. Doporučujeme zastávku v pobřežním městečku Vasiliki – najezte se tady, na pláži je občerstvení mnohem dražší. Nad Porto Katsiki je placené parkoviště s několika místy s panoramatickým výhledem. Poté vás čeká přibližně 100 schodů k moři

Řecký ráj to na pohled aneb 5 řeckých ostrovů, které si okamžitě zamilujete

Čtěte také:

Řecký ráj to na pohled aneb 5 řeckých ostrovů, které si okamžitě zamilujete

S čím je dobré počítat

  • Fotky trochu klamou. Porto Katsiki je oblázková pláž, takže si s sebou vezměte boty na koupání.
  • A přibalte i slunečník. Pláž je totiž téměř celý den osvětlená sluncem a není tady stín.
  • U parkoviště jsou stánky s občerstvením. Pokud se vám nechce vybíhat po schodech, oslovte na pláži poslíčka, který vám jídlo přinese dolů.
  • Pokud se k pláži vydáte na kole, počítejte s tím, že je krajina velmi kopcovitá.
  • Do zátoky může přijet některá z větších párty lodí, které hlasitou hudbou změní atmosféru.

8. Mramorový stadion

Stadión Panathinaiko, Atény, Řecko

Stadión Panathinaiko, Atény, Řecko Shutterstock

Jediný stadion na světě, který je celý z mramoru. Zasloužil se o to senátor Herodes ve 2. století našeho letopočtu. Panathinaiko zažil sportovní klání starověku, první moderní olympiádu v roce 1896 a je to místo, kde se Řekové před každou olympiádou loučí s pochodní, kterou si uprostřed stadionu přebírají pořadatelé. Když vylezete do nejvyšší řady stadionu Panathinaiko v Aténách, dýchne to na vás. Atmosféra, hra barev i dokonalá symetrie ochozů a atletické dráhy. Ideální místo k focení. 

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 37.9672628N, 23.7418358E

Objevujte s námi Řecko

Jak se dostat na stadion Panathinaiko

Stadion najdete v centru Atén, přibližně kilometr od Akropole – tudíž je skvěle dostupný hromadnou dopravou (nejbližší stanice metra Acropolis, Syntagma, Evangelismos). Vstup vás vyjde na pár eur, dostanete se i do přilehlého muzea a jako milý bonus si můžete zaběhat na olympijském oválu.

Kréta – sever nebo jih? Na straně záleží!

Čtěte také:

Kréta – sever nebo jih? Na straně záleží!

S čím je dobré počítat

  • Jelikož je celý stadion z mramoru, letní výheň může být pro citlivější lidi nepříjemná. Proto přijďte raději ráno nebo k večeru.
  • Mramor může nemile překvapit i v zimě. Dejte si pozor, abyste při procházení ochozů neuklouzli.
  • Součástí vstupného je audioprůvodce, který vám za 20 minut představí nejdůležitější místa a okamžiky v historii stadionu.
  • Na stadionu je veřejnosti zakázáno dělat reklamu nebo jakékoliv komerční akce.
  • Připravte se na to, že v ochozech smíte pít jen vodu. Jíst se nesmí vůbec.

9. Starověká pevnost

Kastello Rhodos

Kastello Rhodos Shutterstock

V nedalekém přístavu stál jeden z divů starověkého světa – Rhodský kolos. Mnohem později zde žili křižáci, sloužil také jako pevnost Byzantské říše, přestavěli ho do gotického stylu, zničilo ho zemětřesení, opravili ho Italové a sloužil jako letní sídlo diktátora Mussoliniho. Dnes je v Paláci velmistra rhodských rytířů muzeum antiky, které přitahuje davy. Kastello stojí uprostřed opevnění přístavního města Rhodos. Kamenné valy, brány a cimbuří vyfotíte ze spousty míst, na nás nejlépe působí právě náměstíčko před vstupem do Paláce. 

GPS souřadnice pro nejlepší fotku: 36.4451944N, 28.2243889E

Vydejte se na Rhodos

Jak se dostat k pevnosti Rhodos

Starobylé město Rhodos najdete na severním cípu ostrova Rhodos, který leží úplně na východě Řecka. Rhodos má vlastní mezinárodní letiště, jezdí sem lodě z řeckého Pirea i tureckého přístavu Marmaris. Kastello stojí uprostřed starého města obestavěného hradbami. Nejbližší brána se jmenuje Svatého Antonína, ale k paláci se snadno dostanete všemi bránami.

Recept na tradiční řeckou musaku

Čtěte také:

Recept na tradiční řeckou musaku

S čím je dobré počítat

  • Centrum města Rhodos je na seznamu UNESCO a ostrov je jedním z nejoblíbenějších míst pro trávení dovolené i pro Řeky. Proto se smiřte s množstvím turistů.
  • Za vstup do města se neplatí.
  • Vjezd do nedalekého přístavu střežila v antických dobách bronzová socha boha slunce Hélia. Pravidelně se v Řecku ozývají hlasy, které vybízejí ke znovupostavení 30metrového kolosu.

15.04.2022 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín